Mona Lisa neden İtalya'da değil de Fransa'da
Fransa hükümeti, eserin bir yerden bir yere taşınması için çok kırılgan olduğunu belirterek tabloyu asla iade etmedi.
Ronesans'ın önemli sanatçılarından ve bilim insanlarından biri olan İtalyan Leonardo Da Vinci'nin en ünlü eseri Mona Lisa tablosunun "Neden İtalya'da değil?" sorusunu WebTekno yanıtladı. Leonardo Da Vinci'nin Fransa Kralı'nın 1517'deki daveti üzerine ünlü tablosunu da yanına alıp İtalya'dan ayrılıyor ve eserini Fransa'da tamamlıyor. İtalya hükümeti ise Fransız makamlarından olumlu yanıt alamadığı için 'Mona Lisa'yı ülkelerine geri getiremiyor.
WebTekno'da yer alan "Mona Lisa Tablosu, Neden Yapıldığı Ülkede Değil de Fransa'da Sergileniyor? (Film Gibi Cevabı Var)" yazısının bir kısmı aynen şöyle:
Rönesans'ın en popüler sanatçısı olan Leonardo Da Vinci’nin eseri Mona Lisa, sırlarıyla asırlardır tartışma konusu. Ancak esere ilişkin belki de cevabı en basit olacak soru, bizi film gibi bir hikayeye götürüyor. Zamanında Picasso'nun bile çaldığından şüphe edilen Mona Lisa'nın neden Rönesans ve da Vinci'nin memleketi İtalya'da değil de Fransa'da sergilendiğini anlatıyoruz.
Bütün detaylardan bahsettik, gelelim asıl sorumuza: Mona Lisa neden Fransa’da? Leonardo Da Vinci, daha önce de bahsettiğimiz gibi Mona Lisa’yı 1503 yılında yapmaya başladı. Tablonun yapımının büyük kısmı 1507’ye kadar sürdü ancak yine de tam olarak bitmemişti. Bu tablo, Da Vinci’nin en sevdiği tablosuydu ve hayatının geri kalanı boyunca tabloya detaylar eklemeye devam etti.
1517 yılında Da Vinci, Fransa Kralı’nın daveti ile Fransa’ya gitti ve Mona Lisa’yı da beraberinde götürdü. Ölümüne, yani 2 Mayıs 1519’a kadar Fransa’nın Amboise kentinde kalan sanatçı, tabloya detaylar eklemeye hâlâ devam ediyordu ve bitmiş değildi. Ancak buradaki asistanı Salaî, tabloyu aşırarak Fransa Kralı 1. Francis’e 4.000 altına sattı.
Tablo o sıralar Fontainbleau’daki Sarayda tutuluyordu ve Kral 14. Louis’in dönemine kadar orada kaldı. Daha sonra Versailles Sarayına taşınan tablo, 1700’lü yıllarda gerçekleşen Fransız Devrimi’nde Louvre müzesine taşındı.
MONA LİSA'NIN ÇALINMASI, ŞÜPHELİLER ARASINDA PİCASSO DA VAR
1911 yılında Mona Lisa, Louvre Müzesinden çalındı. Hatta biraz gerçek dışı gelebilir ancak tabloyu çalan şüpheliler listesinde Pablo Picasso da vardı. 2 yıl boyunca tablonun karaborsada satıldığı ve sonsuza kadar kaybolduğu düşünülüyordu. Ancak 1913 yılında Vincenzo Perugia, tablonun çalınmasında suçlu bulundu.
Perugia, Louvre müzesinde çalışan İtalyan bir hademeydi ve tablonun yapılmaya başlandığı yer olan İtalya’ya ait olduğunu düşündüğü, bu sebeple de çaldığını belirtti. 2 yıl boyunca bu tarihi eseri evinde bulunduran Perugia, tabloyu 100.000 dolar karşılığında İtalya’nın Floransa kentinde bulunan bir galeriye satmaya çalışırken yakalandı. Böylelikle tablo Louvre müzesine geri dönmüş oldu.
Yıllar boyunca İtalya hükümeti, bu tarihi değeri büyük olan sanat eserini İtalya’ya döndürmek için her türlü diplomatik yolu denedi. Hatta George Clooney, The Monuments Man filmi ile birlikte Mona Lisa’nın İtalya’ya geri dönmesi için kampanya bile başlattı. Ancak Fransa hükümeti, eserin bir yerden bir yere taşınması için çok kırılgan olduğunu belirterek tabloyu asla iade etmedi.