Müjdat Gezen sahnelere veda etti: Artık dinlenme zamanı
Artı Gerçek- Müjdat Gezen’in 70. Sanat Yılı töreni, İstanbul’daki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Programın sunuculuğunu Gezen’in eski öğrencilerinden İlker Ayrık üstlendi.
Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte çok sayıda ünlü isim ve Gezen’in sevenleri katıldı. Yoğun programları nedeniyle törene katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, Gezen’e birer mektup gönderdi.
Etkinlik, yönetmenliğini Gökmen Ulu'nun yaptığı, Müjdat Gezen'in hayatını anlatan belgesel filmle başladı. Belgeselde yer alan Yeşilçam dönemine ait görüntüler, izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Kızı Elif Gezen tarafından davet edilen Müjdat Gezen, alkışlarla sahneye geldi. Gezen, sahnede jübile konuşması yaptı.
'HADİ BANA EYVALLAH'
Törende konuşan Müjdat Gezen artık sahnelere veda ettiğini açıkladı. Gezen şöyle konuştu:
"Hani bir kaydırak vardır ya çocuk parklarında, küçük çocuklar o merdivenleri dakikalarca çıkar, sonra o kaydıraktan bir iner, bir iki saniyede biter. Ben o kaydırağın tam başındaki adamım şimdi. Oradan inişe böyle hızla geçiyorsun. Yoruldum, dinleneyim" Öğrencilerimle oyun koyarım sahneye, onlar oynarlar. Ben seyrederim, yazarım, onlar oynarlar ama artık sahneye çıkacak gibi hissetmiyorum kendimi. Bu gece kızımla beraber en son oynadığımız oyun, baba-kızdan bir bölüm oynuyoruz. Sonra hadi bana eyvallah. Ustalara, bana emeği geçen herkese, bu halka çok teşekkür ediyorum. Bu zor bir meslek, çileli bir meslek. Çilesini de çektik, sefasını da sürdük. Şimdi artık dinlenme zamanı. Gün gelir bir dizide oynarız, bir şey yaparız ufak ufak. Ama bu yorgunlukla biraz da dinlenmek istiyorum"
'SANATÇININ ÖNEM KAZANDIĞI TOPLUM GELİŞMİŞTİR'
Tören öncesi konuşan Kılıçdaroğlu, "Sanatın ve sanatçının değerini her toplumun, tüm katmanlarıyla bilmesi gerekir. Müjdat Gezen'i bize güldüren sanatçı olarak tanıttılar ama, izlerken duygulandığımız anlar da oldu. Dolayısıyla sanatçı bizi güldüren, ağlatan, düşündüren değerli bir insandır ve dolayısıyla, sanatın ve sanatçının önem kazandığı her toplum bir anlamda gelişmiş toplumdur" dedi.
'HEPİMİZ BİR AN GEÇMİŞE GİTTİK'
Müjdat Gezen'in öğrencisi de olan oyuncu Demet Akbağ, "Yetiştirdiği pek çok öğrenci, bildiğim, bilmediğim, hepimiz bir an geçmişe gittik. Muhteşem bir sanat geçmişi var Müjdat Gezen'in, insanlığı, dostluğu, ağabeyliği, babalığıyla. Belgeseli de ağlaya ağlaya izledik burada. Ben de bir dönem öğrencisi olduğum için ve aynı sahneyi de paylaştığım için çok şanslı sayıyorum kendimi" dedi.
MÜJDAT GEZEN
1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları'na girdi. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 1964-1966 yılları arasında askerlik yaptı ve oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu'nda çalıştı. 1970 yılında sahne çalışmaları, film çalışmalarında ve aynı zamanda TV çalışmalarında bulundu. Aynı yıl "Elif" adlı kızı dünyaya geldi. Gazete ve dergilerde yazdı. 1975 yılında ilk kitabı yayımlandı. 1999 yılı itibarıyla 28 yayımlanmış kitabı vardır. Ayrıca, ilkokul Türkçe kitaplarında yazıları mevcuttur.[kaynak belirtilmeli] 1982 yılında bir yayınevi kurdu. Yine aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İ.Ü. Devlet Konservatuvarında Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk'la birlikte Güldürü Üretim Merkezi'ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti. 1983'te Çizgilerle Nazım Hikmet adlı kitabı nedeniyle kitabın karikatüristi Savaş Dinçel ile birlikte tutuklandı ve Sağmalcılar Cezaevi'ne gönderildi.[6][7] 1991 yılında MSM'yi kurdu. 1992 yılında "MSM Ormanı"nı kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları'nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1997'de Devlet Tiyatroları'nda oyun yönetti. Aynı yıl Babam adlı oyunla ödül aldı. 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV skecinde rol aldı, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti.
Müjdat Gezen aynı zamanda şairdir. 74 adet şiirden oluşan "Şiirim Geldi Bırakın Beni" isimli bir albümü vardır. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz, Sunay Akın gibi isimler yer almıştır. (DHA-HABER MERKEZİ)