Nelson Mandela'nın sanat eserleri İngiltere'de sergilenecek

Nelson Mandela'nın sanat eserleri İngiltere'de sergilenecek
Surrey Galerisi, Nelson Mandela'nın uzun yıllar Apartheid rejimiyle yönetilen Güney Afrika'nın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmasının 30'uncu yılında, liderin Robben Adası Hapishanesi'nde geçirdiği zamanları tasvir eden imzalı taş baskıları sergileyecek.

Artı Gerçek - İngiltere'deki Surrey Galerisi, Güney Afrika Başkanı olmasının 30. yılını kutlamak amacıyla Nelson Mandela'nın sanat eserlerini sergileyecek. Galerideki gösterimler yalnızca randevu yoluyla gerçekleştirilecek.

Galeri, Mandela'nın Robben Adası hapishanesinde geçirdiği zamanları tasvir eden imzalı taş baskılarını sergileyecek. Galerinin genel müdürü Laura Walford, Mandela'nın mirasının "devasa ve ölçülemez" olduğunu söyledi.

BBC'nin haberine göre, sergi 10 Haziran'da başlayacak ve yaz boyunca devam edecek.

NELSON MANDELA HAKKINDA

2013 yılında vefat eden ve Güney Afrika'nın bağımsızlığın sembolü olan Nelson Mandela, 18'i Robben Adası'nda olmak üzere 27 yılını hapiste geçirdi. 1990'da serbest bırakıldıktan sonra 1994'te Güney Afrika'nın demokratik olarak seçilen ilk siyah cumhurbaşkanı oldu.

Bantu dillerine ait olan Kosa (Xhosa) dilini konuşan Tembu (Thembu) kabilesinde, kabile şefinin oğlu olarak doğan Mandela, Fort Hare Üniversitesi ve Witwatersrand Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gördü. Johannesburg'un ilçelerinde yaşarken sömürgecilik karşıtı hareketi benimsedi ve ANC'ye katılarak bu partinin gençlik kolunun kurucu üyesi oldu.

Ulusal Parti, Apartheid'ı 1948'de uyguladığında, ANC'nin 1952'deki Başkaldırı Mücadelesi (Defiance Campaign)'nde göze çarptı.

TUTUKLANMASI

Avukat olarak çalışırken, apartheid rejimi tarafından "kışkırtıcı aktiviteler" ve 1956'dan 1961'e kadar süren "İhanet Duruşmaları" gerekçe gösterilerek tutuklandı. Mandela ayrıca, Güney Afrika Komünist Partisi ile iş birliği yaparak 1961'de, sonradan devlet hedeflerine saldıracak olan militan Umkhonto we Sizwe (MK) örgütünü kurdu. 1962'de tutuklandı ve "hükûmeti alaşağı etmek için komplo kurmak ve sabotaj yapmaktan" ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mandela önce Robben Adası'nda daha sonra Pollsmoor Hapishanesinde tutuklu kaldı.

APARTHEID'IN SONA ERDİRİLMESİ

Bu esnada özgür bırakılması için 1990'da yani 27 yıl sonra onay verilecek uluslararası bir kampanya düzenlendi. Hapishaneden çıktıktan sonra ANC başkanı olan Mandela otobiyografisini yazdı ve başkan F.W. de Klerk ile 1994'te tüm halkın katıldığı ve ANC'nin büyük çoğunlukla kazandığı bir seçimin kurulması Apartheid'ın sona erdirilmesi için görüşmelere sebep oldu. Devlet Başkanı olarak yeni bir anayasa oluşturdu ve toprak reformu, yoksullukla mücadele ve sağlığın iyileştirilmesi gibi politikaları uygularken Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu'nu geçmişte yaşanan insan hakları ihlalini araştırması için oluşturdu. Uluslararası olarak Libya ve Birleşik Krallık arasında olan Lockerbie Faciası görüşmeleri sırasında arabulucu olarak rol oynadı. İkinci seçime katılmayı reddetti ve yerine seçimle yardımcısı Thabo Mheki geçti. Mandela daha sonra ulusal lider olarak hayır işlerinde yer aldı ve daha çok yoksullukla ve AIDS ile mücadele etti.

Mandela, anti-sömürgeci ve anti-apartheid görüşü ile uluslararası beğeni topladı ve 1993'teki Nobel Barış Ödülü, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası ve Sovyet Lenin Nişanı da dahil olmak üzere 250'nin üzerinde ödül kazandı. (KÜLTÜR SANAT)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar