Oscar gecesine 'One Battle After Another' damgası
Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Akademi Ödülleri’nin 98’incisi ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlendi. One Battle After Another, En İyi Film dahil 6 ödül kazanarak gecenin en başarılı yapımı olurken; Sinners ise oyunculuk ve teknik kategorilerde öne çıktı
Artı Gerçek – Sinemanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. 98’inci Oscar töreni ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Theatre’da düzenlendi. Törenin sunuculuğunu ikinci kez oyuncu ve komedyen Conan O'Brien üstlendi.
Gecede, 16 dalda aday gösterilen Sinners ile 14 dalda adaylık elde eden One Battle After Another arasındaki yarış dikkat çekti. En çok ödül kazanan yapım ise En İyi Film dahil altı dalda ödül alan One Battle After Another oldu.
Paul Thomas Anderson imzalı film; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Casting ve Sean Penn’in kazandığı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleriyle geceye damga vurdu.
SEAN PENN’İN ÖDÜLÜ SALONDA ESPRİ KONUSU OLDU
Törene katılmayan Sean Penn’in ödülünü sunan Kieran Culkin, “Sean Penn bu gece burada olamadı, ya da olmak istemedi” sözleriyle salonda gülüşmelere neden oldu.
“SİNNERS” DÖRT ÖDÜL KAZANDI
Gecenin en çok adaylık alan filmi olan Sinners ise En İyi Özgün Senaryo, En İyi Orijinal Film Müziği, En İyi Sinematografi ve Michael B. Jordan’ın kazandığı En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu.
En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise Hamnet filmindeki performansıyla Jessie Buckley’e verildi.
TEKNİK KATEGORİLERDE “FRANKENSTEİN”
Frankenstein filmi En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Makyaj/Styling ödüllerini kazanarak teknik kategorilerde öne çıktı.
OSCAR’DA İLK K-POP ÖDÜLÜ
Gecenin dikkat çeken anlarından biri müzik kategorisinde yaşandı. KPop Demon Hunters filminde yer alan “Golden” adlı parça En İyi Orijinal Şarkı ödülünü kazanarak Oscar tarihinde ödül alan ilk K-pop şarkısı oldu. Aynı film En İyi Animasyon Film ödülünü de kazandı.
O’BRİEN’DAN YAPAY ZEKÂ ESPRİSİ
Törenin sunuculuğunu üstlenen Conan O'Brien açılış konuşmasında yapay zekânın hızla yayılmasına değinerek, “Belki de Oscar törenini sunan son insan ben olurum” sözleriyle geceye esprili bir giriş yaptı.
JAVİER BARDEM’DEN “SAVAŞA HAYIR” MESAJI
En İyi Uluslararası Film ödülünü açıklamak üzere sahneye çıkan Javier Bardem konuşmasında “No to war. Free Palestine” diyerek “Savaşa hayır, Özgür Filistin” mesajı verdi.
Ünlü oyuncu, kırmızı halıda taktığı rozetlere ilişkin de açıklama yaptı. Bardem, “2003’te Irak Savaşı sırasında taktığım rozeti takıyorum. O savaş yasadışıydı. Şimdi ise 23 yıl sonra Trump ve Netanyahu’nun başka bir yalanla yarattığı yeni bir yasadışı savaşla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
EPSTEİN GÖNDERMESİ
Sunucu Conan O'Brien gecede yaptığı bir espride ise, Jeffrey Epstein belgelerinin ardından İngiltere’de gündeme gelen tartışmalara gönderme yaptı. O’Brien, konuşmasının bir bölümünde oyuncu Timothée Chalamet hakkında yaptığı şakayla da salonda kahkahalara neden oldu.
İŞTE ÖDÜLLER:
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Amy Madigan/Weapons
En İyi Animasyon: KPop Demon Hunters
En İyi Animasyon Kısa Film: The Girl Who Cried Pearls
En İyi Kostüm Tasarım: Frankenstein
En İyi Makyaj/Styling: Frankenstein
En İyi Casting: One Battle After Another
En İyi Kısa Film: The Singers ve Two Strangers Exchanging Saliva
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sean Penn
En İyi Uyarlama Senaryo: One Battle After Another/Paul Thomas Anderson
En İyi Özgün Senaryo: Sinners/Ryan Coogler
En İyi Yapım Tasarımı: Frankenstein
En İyi Görsel Efekt: Avatar Fire&Ash
En İyi Kısa Belgesel: All The Empty Rooms
En iyi Belgesel: Mr. Nobody Against Putin
En İyi Orijinal Film Müziği: Sinners
En iyi Ses: F1
En İyi Kurgu: One Battle After Another
En İyi Sinematografi: Sinners
En İyi Orijinal Şarkı: Golden/Kpop Demon Hunters
En İyi Yönetmen: Paul Thomas Anderson/One Battle After Another
En İyi Erkek Oyuncu: Michael B. Jordan
En İyi Kadın Oyuncu: Jessie Buckley
En İyi Film: One Battle After Another
En İyi Yabancı Film: Sentimental Value