Yasaklara karşı sebze ve meyveden boya
Refik TEKİN
ARTI GERÇEK - Bölge illerinde öz yönetim ilanlarının ardından gelen sokağa çıkma yasakları ve çatışmalı süreci takip eden pek çok gazeteci gözaltı, tutuklama ve baskı politikalarıyla karşı karşıya kaldı. Bu gazetecilerden biri de Nusaybin ve çevresinde haber takibi yapan ve bunun yanı sıra tanık olduğu hak ihlallerini çizdiği resimlerle kamuoyuna duyuran Zehra Doğan’dı.
Zehra Doğan Nusaybin’de yaşanan süreci hem haberlerine hem de resimlerine aktardığı dönem KHK ile kapatılan Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı JINHA’da çalışıyordu. Örgüt propagandası ve örgüt üyeliği ile suçlanan Doğan, ilk olarak 22 Temmuz 2016 tarihinde Mardin’de gözaltına alındı. Sosyal medya paylaşımları ve çizdiği resimler delil olarak gösterilen Doğan, ifadesi alındıktan sonra tutuklandı. Yaklaşık 4.5 ay cezaevinde kalan Doğan, Mardin E Tipi Cezaevi’nde kaldığı süre boyunca da sanatsal üretimlerine devam etti.
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla cezaevindeki kadınlarla birlikte Özgür Gündem Zindan Gazetesi’ni çıkaran Doğan, aynı zamanda kadınların portrelerini tuvale aktardı. 9 Aralık 2016 tarihinde serbest bırakılan Doğan, çizdiği resimleri cezaevinde kaldığı 141 güne ithaf ederek "141" adlı kişisel resim sergisini Diyarbakır’da açtı.
SEBZELERİ BOYAYA ÇEVİRİYOR
Bu arada Antep İstinaf Bölge Mahkemesi Zehra Doğan’ın tutuksuz yargılanma kararını bozarak 2 yıl 11 ay 22 günlük cezayı onadı. Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Doğan’ın, 2.5 aydır tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi yönetimi tarafından resim malzemeleri verilmeyerek çizim yapması engelleniyor. Tüm bu engellemelere rağmen üretimlerine devam ettiğini belirten Doğan, cezaevi koşullarında sanatsal faaliyetlerini nasıl sürdürdüğünü Artı Gerçek’e anlattı. Doğan arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yaptığını söyledi.
‘ELLERİMİ FIRÇA OLARAK KULLANIYORUM’
Doğan sözlerine şöyle devam etti: Fırçam olmasa da ellerimi fırça olarak kullanıyorum. Tutsak edilmiş olabilirim ve burada bir fırçam da olmayabilir. Ama ben var oldukça ellerimi fırça gibi kullanmaya ve çizmeye devam edeceğim.
Çizimlerini ise koğuşa getirilen gazetelerin sayfalarına aktararak yapan Doğan, "Herkes bulunduğu her alanda mücadelesini sürdürmeli" dedi.
ZEHRA DOĞAN KİMDİR?
Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Zehra Doğan, 2012 yılında Jin Haber Ajansı’nda muhabir ve editör olarak çalıştı. 'Ezidi Kadınların Çığlığı' haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne layık görülen Doğan, sokağa çıkma yasaklarının başladığı ilk günlerden itibaren başta Mardin olmak üzere bölgenin birçok yerinde görev yaptı. Zehra Doğan çizdiği resimlerden dolayı tutuklanan ilk ressam.