Sakarya Üniversitesi Uluslararası İletişim Bilimleri Sempozyumu (ICOMS) başladı
Artı Gerçek - Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış oturumunda konuşan SAÜ Öğretim Üyesi ve sempozyum koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Aslan, organizasyonda 46 üniversiteden 179 akademisyenin, 141 bildiri sunacağını, iki gün boyunca 17'si çevrimiçi olmak üzere 28 oturumun yapılacağını söyledi.
Sempozyumun açılış oturumunda Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen de bir sunum yaptı. Sözen, yaptığı sunumda, dünyada hala sömürgenin devam ettiği yönündeki düşünceyi önemsediğini söyledi.
Sözen, birçok üniversitede "postkolonyal" çalışma yapan bölümler ya da seçmeli dersler bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Hegemonyaya sahip ülkelerin diğer zayıf ülkeleri kültür, toprak, para ve çevre gibi unsurları kullanarak ezdiği kanaatindeyim" diye konuştu.
"HEGEMONYA ARTIK ZİHİNLER ÜZERİNDEN İNSANLARI KUŞATIYOR"
Çeşitli "hegemonya" türlerinden örnekler veren Edibe Sözen, küresel şirketlerin dünyayı ilgilendiren krizlerden önce gerçekleştirdikleri planlamalardan bahsetti.
Sözen, dünya genelinde daha fazla teknolojiye kayan değişimlerin gözlemlendiğine dikkati çekerek, "Teknosavaşları görüyoruz. Üretme yerine kopyalamanın, yapay zekâ kavramının, savaş yerine vekalet savaşlarının var olduğu dünyada iletişimden söz ediyoruz. Hegemonya artık sadece toprak ve para üzerinden değil zihinler üzerinden de insanları kuşatıyor diyoruz ama bunun artık çok daha bariz hale geldiğine şahitlik ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Açılış oturumuna, çok sayıda akademisyenin yanı sıra SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Fransa ve İngiltere'den de akademisyenlerin yer aldığı ve yarın sona erecek olan sempozyumda, "alternatif medya çalışmaları, dijital iletişim, gözetim ve okur yazarlık, metaverse, sanal gerçeklik, yeni medya" gibi çok sayıda konu başlığı ele alınacak. (AA)