Suriyeli çocuklar barış için söyledi: 'Savaşın izlerini müzikle sildiler'
Antep’te Suriyeli mülteci çocuklardan oluşan Çok Dilli Çocuk Korosu, dünya barışı için sahne aldı. Nar Sanat’ta düzenlenen konserde çocuklar, Kürtçe, Türkçe ve Arapça şarkılar söyledi.
Sinan ŞAHİN
ANTEP- Nar Bilim Kültür ve Sanat Derneği (Nar Sanat), geçen mayıs ayında çoğunluğu Türkiye'de doğan, eğitim alamayan ve aralarında çocuk işçilerin de yer aldığı, 10-13 yaş aralığındaki 15 mülteci çocuktan oluşan Çok Dilli Çocuk Korosunu kurdu. Atölye sürecinde hem Suriye’deki iç savaşın ve hem de depremin izlerinin silmek için çocuklara müzisyen Mustafa Çirkin tarafından ritim, perküsyon, nefes ve şan dersleri verildi. Bu süreçte müziğe olan eğilimleri açığa çıkan çocuklar Kürtçe, Türkçe ve Arapça ezgiler öğrendi.
ÜÇ DİLDE BARIŞ VE KARDEŞLİK EZGİLERİ
Nar Sanat'ın yıl sonu etkinlikleri kapsamında hafta sonu Hayal Band Müzik Grubu ile birlikte sahne alan çocuklar, üç dilde söyledikleri şarkılarla barış ve kardeşliğe vurgu yaptı. Çok Dilli Çocuk Korosu, Kürtçe ‘Nêrgiz', Arapça 'Bint El Shalabiya’ ve Türkçe 'Hayat Bayram Olsa' şarkılarını seslendirdi. Çocukların performansı izleyicilerden büyük alkış aldı.
'BİR ARADA YAŞAMANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİK'
Konserin ardından Artı Gerçek'e konuşan Nar Sanat Derneği Başkanı Merve Karataş, çocuk korosunun savaşta ebeveynlerini kaybeden, okula gidemeyen yoksul çocuklardan oluştuğunu söyledi.
Amaçlarının çocuklar için güvenli bir alan yaratmak olduğunu dile getiren Karataş, şunları anlattı:
"Depremin üçüncü haftasında çocuklarla tanıştık. O günden sonra da hiç kopamadık onlardan. İlgilerinin ve yeteneklerinin müziğe yatkın olduğunu gördükten sonra da bu çalışmaları yoğunlaştırdık. Burada amacımız çocuklara sadece müzik eğitimi vermek değildi. Aynı zamanda oyun oynayabilecekleri ve derslerini çalışabilecekleri güvenli bir alan yaratmaktı. Birlikte hiçbir ayrım yapmadan ırk, cinsiyet gözetmeksizin bir şeyler üretebilmekti. Birlikte yaşayabildiğimizi gösterebilmekti. Ortadoğu’da savaşların, gerilimlerin, çatışmaların bitmediği ve yoksulluğun giderek tırmandığı bir süreçte şarkılarımızı, ezgilerimizi barışa adamanın, bir arada yaşamanın mümkün olduğunu göstermenin çok daha kıymetli olduğunu düşünüyoruz."
'ÇOCUKLAR İLK BAŞTA KENDİ DİLLERİNDE ŞARKI SÖYLEMEK İSTEMİYORLARDI'
Atölyenin yürütücüsü, müzisyen Mustafa Çirkin de atölye ile birlikte çocukların büyük gelişmeler kat ettiğini söyledi. Çirkin, "Bu çocuklar savaşı görmedi ama savaşı gören ailelerin çocukları. Biz beş ay boyunca her hafta sonu eğitim verdik. Şu an için Kürtçe, Türkçe, Arapça şarkılar öğrendiler. Amacımız bunu daha da geliştirmek. İlk başta göçmen çocuklar Arap oldukları halde Arapça şarkı söylemek istemiyorlardı. Okullarda sürekli Türkçe konuşulması öğütleniyormuş çocuklara. Öyle bir geribildirim gelmişti. Biz ilk başlarsa Arapça söyletmedik ama sonradan kendi dillerinde söyleyerek çok daha güzel şeyler çıkarmaya başladılar" dedi.
'YARALARIMIZI SARMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK'
Hayal Band Müzik Grubu kurucusu Onur Aydın ise, "Çocuklarımız kültürel ve sosyal alanda sıkışmış, bazı travmaları oluşmuş. Bu travmaları aşmak için sanatla, müzikle yaralarımızı sarmak için bugün hep birlikteydik. Özellikle kentimizde kültür ve sanat etkinliklerinin daha fazla olmasını her yaşta gençlerin, çocukların katılabileceği bu tip çalışmaların daha çok yaygınlaşmasını istiyoruz. Bizler Hayal Band olarak Gaziantep ve Türkiye’de çok dilli, çok kültürlü müzik yapmanın heyecanını keyfini yaşıyoruz" diye konuştu.