Toplumsal Tarih'in 360. sayısı 'Filistin Sorunu: Yüzyıllık Yara' dosya konusuyla çıktı

Toplumsal Tarih'in 360. sayısı 'Filistin Sorunu: Yüzyıllık Yara' dosya konusuyla çıktı
Toplumsal Tarih Dergisi, 360. sayısını dünya ve Türkiye kamuoyunun dikkatini çevirdiği Gazze ve İsrail'e ayırıyor. Dosyaya Umut Uzer, Selim Sezer, Ferit Belder, Özüm Sezin Uzun ve Nu Köprülü makaleleriyle katkıda bulunuyor.

Artı Gerçek - Filistin Sorunu’nun 7 Ekim’de başlamadığının idrakiyle, meselenin farklı yönlerini tarihsel arka planı ile elen alan dosyada altı makale bulunuyor.

Dosyanın içeriğine dair detaylar şöyle:

- Dosyanın ilk yazısında Tuğçe Ersoy Ceylan, Siyonizmin ortaya çıkışına, temel argümanlarına ve Filistin’e Yahudi göçüne ışık tutuyor.

- İkinci yazıda Umut Uzer, çarpışan iki milliyetçiliğin hedefindeki kent Kudüs şehrinin siyasi önemini İsrail ve Filistin kimlikleri üzerinden analiz ediyor.

- Üçüncü yazıda Selim Sezer, Filistin Sorunu’nun tarihinde en temel kırılma noktalarından birisini, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1947 tarihli Taksim Planı kararını tüm yönleriyle inceliyor.

- Dosyanın dördüncü makalesinde Nur Köprülü, Ürdün Krallığı’nın Filistin Sorunu ve Filistinli kimliği ile karmaşık ilişkisinin tarihini değişik veçheleriyle ele alıyor.

- Dosyanın beşinci makalesinde Ferit Belder, İsrail devletinin inşasını sağlayan yerleşimci ideolojiyi, 1967 sonrasındaki dönüşümünü, işgal altındaki topraklardaki yerleşimlerin çoğalmasıyla birlikte bunun İsrail siyasetine etkilerini tahlil ediyor.

- Dosyanın sonuncu yazısında Özüm Sezin Uzun, iki devletli çözüm temelinde 1993’ten beri kesintilerle devam eden müzakerelerin içeriğini, ana sorunlara yanıt verilememesinin nedenlerini masaya yatırıyor.

İBB'NİN YENİDEN AÇTIĞI BÜYÜKDERE ATATÜRK FİDANLIĞI'NIN TARİHİNE YOLCULUK

Dosya dışı yazıların ilkinde Elif Soylu, Deniz Tümerdem ve İpek Kay geçen haftalarda İBB tarafından “Büyükdere Atatürk Fidanlığı” adıyla yeniden açılan Büyükdere Fidanlığı ve Pratik Bahçıvan Yetiştirme Yurdu’nun 1928’den bugüne hikayesini anlatıyor.

Aynur Emer, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan gayrimüslimlerin Müslüman mahkemelerinde evlenme ve boşanma pratiklerinin sebeplerine odaklanıyor.

YENİ SAYININ SON YAZISI FELSEFECİ VE FİKİR TARİHÇİSİ ZİYA SOMAR'DAN

360. sayının son yazısı felsefeci ve fikir tarihçisi Ziya Somar’a ait.

Ahmet Kanlıdere, Somar’ın Hasan Âli Yücel ve Reşat Şemsettin üzerine eleştirilerini kaleme aldığı makalesini evrak-ı metrukesinde bularak yayına hazırladı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar