TÜSTAV, Aziz Nesin'in mizah gazetesi Zübük'ün nüshalarını erişime açtı
Türkiye Sosyal Tarih Araştırmaları Vakfı (TÜSTAV), Aziz Nesin'in yönetiminde çıkan haftalık siyasi gazete Zübük'ün koleksiyonunu eksik nüshaları da tamamlayarak internet sitesinde erişime açtı.
Artı Gerçek - Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Aziz Nesin’in 1962 yılında çıkarmaya başladığı haftalık siyasi mizah gazetesi Zübük'ün tüm nüshalarını erişime açtı.
Sahipliğini ve yazı işleri yönetmenliğini Meral Nesin yaptığı gazetenin eksik nüshalarını da edindiklerini belirten TÜSTAV, duyuruyu sosyal medya hesabından yaptı:
"Zübük (1962) Koleksiyonu Büyüyor! Aziz Nesin’in yönetiminde çıkan haftalık siyasi mizah gazetesi Zübük'ün nüshaları web sitemizde erişime açılmıştır. Kimi eksik nüshaları bağışlayan Efe Can Gürcan'a teşekkür ederiz"
Zübük (1962) Koleksiyonu Büyüyor!
— TÜSTAV (@tustav92) September 18, 2024
Aziz Nesin’in yönetiminde çıkan haftalık siyasi mizah gazetesi Zübük'ün nüshaları web sitemizde erişime açılmıştır.
Kimi eksik nüshaları bağışlayan Efe Can Gürcan'a teşekkür ederiz.
Erişim: https://t.co/rTpMPreTMk pic.twitter.com/T5a4RQtxf5
TÜSTAV'ın yayınladığı koleksiyona buradan erişebilirsiniz.
TÜSTAV HAKKINDA
Türkiye işçi sınıfının sendikal ve siyasal eylemine ilişkin bilgi ve belgeleri toparlayıp, arşiv düzeninde korumayı ve araştırmacıların kullanımına sunmayı ve giderek bir emek tarihi araştırmaları enstitüsü yaratmayı amaçlayan bir tarih ve arşiv kurumudur.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) birleşmesiyle oluşan Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin (TBKP) I. Olağan Büyük Kongresi’nde alınan karar çerçevesinde, TBKP Genel Yönetim Kurulu’nun karar ve çalışmalarıyla 1992’de kurulan Vakfın kurucuları arasında Nabi Yağcı, Ahmet Kardam ve Abdurrahman Atalay Vakıf yer aldı.
1997 yılı Ocak ayında Vakıf Yönetim Kurulu, “Bu Tarih Benim de Tarihimdir” diyen herkesi Vakıf çalışmalarına kurucu unsur olarak katılmaya çağırdı. Bu Çağrı doğrultusunda, Türkiye’de sol ve emek hareketleri tarihinin öznesi olmuş pek çok kişi ve çevre, Vakıf çalışmalarına katıldılar.
Bu çerçevede işçi hareketleri, barış hareketleri, sol örgütlenmeler ve emek hareketlerine ilişkin dava dosyaları gibi bir dizi arşiv belgesi de toplanıp tasnif edilerek kullanıma sunuldu. (KÜLTÜR SANAT)