Viking yelkenlisi 'Saga Farmann' Rahmi Koç Müzesi'nde

Viking yelkenlisi 'Saga Farmann' Rahmi Koç Müzesi'nde
Norveç'te arkeolojik kazılar sırasında bulunan Viking yelkenlisi 'Klastadship'in replikası, 'Saga Farmann' İstanbul Haliç limanına demir attı. Rahmi Koç Müzesi tarafından sergilenecek olan gemi ekim ayı boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

Artı Gerçek - Norveç'te arkeolojik kazılarda bulunan 'Klastadship' isimli yelkenlinin rekonstrüksiyonu olan 'Saga Farmann', Haliç'teki limana demir attı. Vikinglerin denizcilik tarihine dair yeni bir bakış açısı kazandırmak ve bu kültürü tanıtmak için yola çıkan yelkenli, Rahmi Koç Müzesi'nde sergileniyor.

Müze ziyaretçileri, ekim sonuna kadar gemiyi yakından görebilecek. Gemi ayrıca belirli zamanlarda gruplar halinde de gezilebilecek.

İstanbul’daki ilk durağı Kalamış Setur Marina olan ve Denizde Arama Kurtarma'nın (DAK-SAR) gönüllü desteğiyle Boğaz'daki transferi sağlanan Viking gemisi, müzedeki sergilemenin ardından Şehir Hatları Haliç Tersanesi'nde bakım gördükten sonra dönüş yolculuğuna başlayacak.

'SAGA FARMANN'IN YOLCULUK MACERASI

Gemi Norveç'in Tonsberg kentinden 29 Nisan'da başladığı yolculukta 100'den fazla kanal geçerek 3 bin 500 kilometre yol kat etti.

Gemi kaptanı Bjorn Vik ile yolculuğu hayata geçiren tarihçi yazar Eivind Luthen, modern Vikingler'in tarihe geçen 93 günlük deniz yolculuğunu gerçekleştirdiği yelkenlinin replikasının yapım ve yolculuk hikayesini anlattı.

Kaptan Vik, geminin yapımının 2018'de tamamlandığını belirterek, "Tonsberg halkının İstanbul'a yelken açma hayali vardı. Burası bin yıl önce Vikingler için büyük bir şehirdi. Şimdi Tonsberg'de yapılan bir Viking gemisinin kopyasıyla bunu yapmayı başardık. Bu askeri bir gemi, savaş gemisi değil. Daha çok bir ticaret gemisi. Tekneye eşya koyup, İstanbul'a giderek satıp, Norveçlilerin istediği şeylerle Norveç'e dönüyorsunuz" dedi.

Zorlu bir yolculuk geçirdiklerini aktaran Vik, yolculuklarının nisan ayında başladığını ve gemi mürettebatının iki haftada bir değişen 60'tan fazla insandan oluştuğunu söyledi.

Vik, geminin Viking dönemindeki yelkenli inşa tekniği hakkında önemli bilgiler verdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu gemiyi inşa tekniği bir Avrupa mirasıdır. Herkes bu teknik hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Tarihe ilgi duyacak gençlere ihtiyacımız var. Belki okulda bir şeyler öğreniyorlar ama artık gelip elleriyle hissedebiliyorlar, burunlarıyla koklayıp dokunabiliyorlar ve çadırın içine girebiliyorlar. Belki bu gemi gençlere eski çağlarda Viking ve tüccar olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal ettirebilir" dedi. (AA)

Öne Çıkanlar