'Yaşamın şairi' Süreyya Berfe'nin ardından... 'Şairlerin yanından tabiatın kırlarına çekildi'

'Yaşamın şairi' Süreyya Berfe'nin ardından... 'Şairlerin yanından tabiatın kırlarına çekildi'
80 yaşında vefat eden şair Süreyya Berfe'nin ardından edebiyat dünyasından birçok kişi anma mesajı paylaştı: "Uzatmak istemezdi, uzun şiirden en kısasına geldi, şairlerin yanından tabiatın kırlarına çekildi."

Artı Gerçek - Türkçe edebiyatın usta isimlerinden Süreyya Berfe 80 yaşında vefat etti. Usta edebiyatçının ölümünü yazar Metin Celal duyurken, sanat dünyasından birçok kişi paylaştıkları mesajlarla Berfe'ye veda etti.

Berfe’nin ardından PEN Yazarlar Derneği yaptığı açıklamada, “Uzatmak istemezdi, uzun şiirden en kısasına geldi, şairlerin yanından tabiatın kırlarına çekildi. Kimi sözcükleri de yanına aldı, onlarla yeniden aşık, yeniden genç, yeniden bilge ve hep yeniden şiir oldu. Büyük şairdi” ifadelerini kullandı.

'YAŞAMIN, AYNI ZAMANDA YAŞAMANIN ŞAİRİYDİ'

Edebiyatçı dostları Adnan Özyalçıner ve Haydar Ergülen de Berfe'nin ölümü hakkında Evrensel'e konuştu. Özyalçıner, “Dostum, arkadaşım Süreyya Berfe’yi yitirmenin derin üzüntüsü içindeyim. Atılımcı bir kuşağın şairiydi Süreyya. Yaşamın, aynı zamanda yaşamanın şairiydi. Yaşatılanlara karşı özgürce yaşamanın ve yaşatmanın şairi…” sözleriyle bu kaybın üzüntüsünü paylaştı.

'TOPLUMCU ŞİİRİ YERYÜZÜ ŞİİRİYLE BİRLEŞTİRDİ'

Berfe’nin büyük bir şair olduğunu ama büyük bir şair gibi davranmadığını, tam tersine her zaman yeni ve genç bir şair gibi davrandığını belirten Ergülen, “Onun için çok yazı yazdım. Hep tabiatın ve yeryüzünün yoldaşı olarak gördük Süreyya Berfe’yi. Toplumcu şiiri yeryüzü şiiriyle birleştirdi” dedi.

Ergülen, Berfe’nin şiir anlayışı için, “Toplumcu şiirinde sadece ezilenler ve yoksullar değil aynı zamanda bütün yeryüzünün yoksulları, ezilenleri, renkleri, hayvanları, börtü böceği ve doğası olmak üzere her şey dahildi” ifadelerini kullandı. Berfe’nin şiir dünyasına kattıkları açısından Ergülen sözlerini, “O nedenle de belki toplumcu şiirin yeniden yorumlanmasının, genişlemesinin ve derinleşmesinin Türkiye’deki en öncü, en özgün, en ileri, en genç bilge örneği oldu. O kadar tevazu içinde bir şairdi ki, ‘şiir’ demedi, ‘şiir çalışmaları’ dedi çok uzun yıllarca. Çok yakınımdı, çok özleyeceğim. Şiirimizin başı sağ olsun” şeklinde sonlandırdı.

Öte yandan paylaşılan bazı veda mesajları şöyle:

Öne Çıkanlar