İktidar Tohumları: Osmanlı Çevre Tarihi Üzerine İncelemeler
Akademisyen yazar Onur İnal ve Yavuz Köse’nin yayına hazırladıkları İktidar Tohumları: Osmanlı Çevre Tarihi Üzerine İncelemeler, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.
Çalışma Osmanlı coğrafyasının eski çağlardan Cumhuriyete kadar olan yaşam döngüsünü mercek altına alıyor; toprak yapısını, bitki örtüsünü, iklimsel özelliklerini, ürün çeşitliliğini, su kaynaklarını ve ekolojik evrimini inceleyen on bir yazıdan oluşuyor.
Osmanlı tarihçileri kimi zaman insan- doğa ilişkisine dair çalışmalar ortaya koysalar da, çevre tarihçiliği kavramından söz etmek oldukça güç. Bu bağlamda eser, çevre-insan ilişkisini farklı bir bakış açısı ele alıyor, Osmanlı’nın ekolojik hayatını inceliyor.
Alan Mikhail’in önsözünü yazdığı kitapta, Onur İnal ve Yavuz Köse’nin yanı sıra Elias Kolovos, Phokion Kotzageorgis, Mehmet Kuru, Suraiya Faroqhi, Semih Çelik, Styliani N. Lepida, K. Mehmet Kentel, Mehmed Gamal-Eldin, Chris Gratien, Selçuk Dursun gibi araştırmacı ve yazarların kaleme aldığı yazılar da bulunuyor.
-tanıtım bülteninden-
Geniş topraklara yayılmış Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi araştırılırken ihmal edilen alanların belki de en başında çevre tarihi geliyor. Onur İnal ve Yavuz Köse’nin derledikleri İktidar Tohumları-Osmanlı Çevre Tarihi Üzerine İncelemeler, alanında yetkin birçok ismin katkılarıyla değerli bir kaynak sağlamayı hedefliyor. Uzun süre hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun çevre tarihine birçok farklı açıdan, kapsayıcı bir anlayışla bakıyor. Osmanlıların doğayla ilişkisini, bu alanda yaptığı düzenlemeleri, “doğayla başa çıkabilmek” için çıkardığı mevzuatları inceliyor; “insanla insan olmayanın” birbirine olan bağımlılıklarını mercek altına alıyor.
“Kelimenin tam manasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun çevre tarihi açısından bütünlüklü ve tutarlı bir incelemesini sunan bu eser kuşkusuz Osmanlı ve çevre tarihçileri için, ancak yalnızca onlar değil, erken modern dönem, 19. yüzyıl tarihi, bilim tarihi ve Ortadoğu ve İslâm tarihi çalışanlar için de çok büyük bir değer taşıdığını gösterecektir.”
Alan Mikhail
İktidar Tohumları, Kolektif, İletişim Yayınları, çev. Ercan Akyol, sf. 360, 2022