Alo, Harika Hanım, Nasılsınız?
Tarık Dursun K. veya tam adıyla Tarık Dursun Kakınç 1950 kuşağının en üretken yazarlarından biridir. 1931 yılında İzmir’de dünyaya gelir. 1950'de ortaokulu bitirdikten sonra, gazetelerde çalışmaya başlar, senaryo yazarlığı ve rejisörlük yapar. 1969'da İzmir’de Kurul Kitabevi'ni kurar, yöneticiliğini üstlenir.
Tarık Dursun, yayın hayatında gerek eserleriyle, gerek yayınevindeki faaliyetleriyle var olurken, bir yandan da Milliyet gazetesinde kitap eleştirileri kaleme alır. Bir süre sonra Milliyet Yayınları'nın yönetiminde yer alır. 1973'de Günümüzde Kitaplar adlı bir dergi çıkarır, 1975'de Koza Yayınları'nın kurucularından biri olur.
Tarık Dursun genç yaşından itibaren şiirle uğraşır aynı zamanda. Bunu hikayeleri takip eder. Nitekim Güzel Avrat Otu öykü kitabı ile 1961 Türk Dil Kurumu Armağanı'nı, Yabanın Adamları ile 1967 ve Ona Sevdiğimi Söyle ile de 1985 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, Ömrüm Ömrüm hikâye kitabı ile 1987 İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü'nü alır.
Öykü alanında gösterdiği başarının yanı sıra Tarık Dursun K.’nın romanları da çeşitli ödüllere layık görülür. Keza Kurşun Ata Ata Biter isimli romanı 1984 Orhan Kemal Roman Armağanı'nı, Ağaçlar Gibi Ayakta ise 1991 Yunus Nadi Roman Armağanı'nı kazanır. Tarık Dursun K. 2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'ne de layık görülür.
Tarık Dursun K. Tarafından 1999 yılında kaleme alınan Alo, Harika Hanım, Nasılsınız? geçtiğimiz günlerde İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap insanlar arasındaki ilişkileri derinlikli bir bakış ile ele alıyor. Orta yaşlarını yaşayan bir kadın ve erkeğin birbirleriyle olan telefon konuşmalarıyla örülen gizemli ilişkilerini anlatıyor.
-tanıtım bülteninden-
“‘Hayır, kapatmayın lütfen! Benim için yapın bunu. Konuşun. Sizi dinlemek istiyorum. İçimden geliyor. Arada izin verin, ben de konuşayım, beni dinleyin siz de. Buna çok ihtiyacım var, hem de çok. Kapatmayacaksınız, değil mi? Söz verin, kapatmayacaksınız!’
‘Söz veriyorum...’
‘Tanrım, teşekkür ederim...’
‘Kim konuşacak? Sıra kimdeydi?’
‘Sizde... Öyle olmasa bile, ben sizde olsun istiyorum. Hadi başlayın, benimle konuşun.’
‘Sıramı size bıraksam... Çünkü...’
‘Evet, haklısınız çünkü telefonu ben açtım, sizi ben aradım. Şey, konuyu değiştirmek için soruyorum, çiçek sever misiniz? Kadınlar çok sever, belki erkekler de... Belki...’”
Rasgele çevrilen bir telefon numarası. Birbirini tanımayan iki insan. Günü gününe tutulmuş kayıtlar.
Tarık Dursun K.’nın son dönem romanlarından “Alo, Harika Hanım, Nasılsınız?” da yalnız insanlar üzerinden duygu durumlarını, bakış açılarını, mahremiyet kavramını ve sınırları tartışmaya açıyor. Yalnızca bir kadın ve bir erkeğin telefon konuşmalarına dayanan ve odağına bireyi alan roman, yazarının diyalog kurmadaki hünerini ortaya koymakla birlikte toplumsal grupların yaşam mücadelelerini ele alan Tarık Dursun K. romanlarından ayrılarak farklı bir yere konumlanıyor.
Alo, Harika Hanım, Nasılsınız?, Tarık Dursun K., İthaki Yayınları, sf. 192, 2023