Zuckerberg sorgu öncesi özür diledi: Benim hatamdı
Facebook'un kurucusu Zuckerberg, ABD Kongresi'nde vereceği ifade öncesinde kullanıcıların verilerinin kötüye kullanılması nedeniyle özür diledi.
HABER MERKEZİ- Zuckerberg'in özrünü içeren açıklama, 87 milyon kullanıcının bilgilerinin siyasi danışmanlık şirketi Cambridge Analytica ile izinsiz nasıl paylaşıldığına ilişkin Kongre'deki ifadesinden önce geldi.
İLGİLİ HALER: ZUCKERBERG'İN KONGRE SORGUSUNDA NELER KONUŞULACAK?
ABD Temsilciler Meclisi'nin ticaretten sorumlu komisyonu tarafından paylaşılan metinde Zuckerberg, "Sorumluluklarımıza yeterince geniş bir açıdan bakmadık ve bu bir hataydı. Bu benim hatamdı ve özür dilerim" dedi.
Zuckerberg metinde ayrıca, "Bu araçların kötüye kullanılmasını önlemek için yeterince önlem almadığımız ortada. Bu sahte haberler için de geçerli, seçimlere yabancıların müdahalesi için de nefret söylemi için de (yazılım) geliştiriciler ve veri güvenliği için de" ifadelerini kullandı.
RUSYA'NIN ABD SEÇİMLERİNE MÜDAHALESİ DE SORULACAK
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Salı günü başlayacak oturumlarda Zuckerberg'e, Rus operatörlerin 2016 ABD Başkanlık seçimleri sırasında sosyal platform üzerinden verdiği reklamlar da sorulacak.
Zuckerberg'in açıklamasında şirketin "Rusya'nın müdahalesini anlamada ve buna yanıt vermede çok yavaş olduğu ve daha iyi olmak için çabaladıkları" da belirtildi.
Cambridge Analytica şirketinin milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini usulsüz kullandığının ortaya çıkması sosyal medya platformuna yönelik eleştirileri artırmıştı.
Veri analiz şirketi, ABD'deki son başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın ekibiyle çalışmıştı.
Facebook'un Cambridge Analytica skandalının ardından attığı adımlar yeterli bulunmazsa, Kongre'nin sosyal paylaşım sitesini düzenlemek için yasalar çıkarabileceği belirtiliyor.
Şirket, televizyonlar ve radyoların da yapmak zorunda olduğu gibi, platformda yayımlanan siyasi reklamları kimin verdiğini açıklamaya hazır olduğunu söylüyor.
Facebook Eylül ayında, Rusların ABD seçimlerinden önce ve sonra seçmenleri etkilemek için sahte isimler altında tartışmalı konular hakkında yazılar yazdıklarını, etkinlikler oluşturduklarını ve reklam satın aldıklarını açıklamıştı.
Rusya'nın ABD'deki 2016 seçimlerine müdahalesini soruşturan Özel Yetkili Savcı Robert Mueller Şubat ayında 13 Rusya vatandaşını ve 3 Rus şirketini sosyal medya üzerinden nifak yaymakla suçlamıştı.
Şirketin kullanıcılarının verilerine ilişkin politikaları, Federal Ticaret Komisyonu tarafından soruşturuluyor.
İLGİLİ HABER: FACEBOOK USULSÜZ Veri KULLANIMINI DOĞRULADI