Musa Anter'in festivale daveti bir plan mıydı?
ANKARA - Musa Anter davasında ifade veren dönemin Diyabakır Belediyesi Kültür Müdüresi Nevin Soylukaya, Musa Anter’in tartışmalı bir şekilde festivale davet edildiğini ve festival süresince Belediye Başkanı Turgut Atalay’ın Ankara’da kaldığını söyledi. Atalay ise hiçbir şeyi hatırlamadığını söyledi.
Kamuoyunda JİTEM ana davası olarak bilenen dava ile Kürt aydını Musa Anter cinayetinin birleştirildiği dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 17. Asliye Ceza Mahkeme Salonunu kullanan mahkemeye, Anter'in oğlu Dicle Anter, HDP Milletvekilleri Mahmut Toğrul, Behçet Yıldırım, HDP Ankara İl Yöneticileri, Hafıza Merkezi çalışanları, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) çalışanı ve izleyiciler katıldı. Mahkemeye sanıklardan Savaş Geverkci, Hamit Yıldırım ve avukatları ile müşteki avukatları hazır bulundu.
‘TAKSİDE BİR KİŞİ DAHA VARDI’
Musa Anter'i katledildiği Seyrantepe'ye götüren taksici Mehmet Sinanoğlu SEGBİS ile mahkemeye bağlanıldı. Sinanoğlu'na cinayet ile bilgisinin olup olmadığı dosyada sanık olarak yargılanan kişileri tanıyıp tanımadığı soruldu. Sinanoğlu, sanıkları tanımadığını belirterek, tanıklığını şöyle anlattı: "Olay günü taksime 3 kişi bindi. Ben tanımıyordum ancak birisi Musa amcaymış, diğeri Orhan Miroğlu. Bir kişi daha vardı onu tanımıyorum. Musa Amca bana Seyrantepe'ye gidelim dedi, Seyrantepe'de otogarın oraya gittiğimizde Musa Amca yanındaki kişiye 'Bizi nereye götürüyorsun yanlış geldik, buradan dönelim, Silvan Yolu'na gidelim' dedi. Bende dönüp Silvan Yolu'na girdim. Askeriyenin bitişiğine geldiğimizde inmek istediler, ben de indirdim geri dönmek için ilerdeki döner kavşaktan dönüş yaptım. Onları bıraktığım yere geldiğimde onlar da yürüyerek ilerideki gecekondulara doğru gidiyorlardı. Benim olay hakkındaki bilgilerim bundan ibaret."
'HERKESİ BURAYA GETİREMEYİZ'
Avukat Mehmet Selim Okçuoğlu sanığın SEGBİS yolu ile dinlenmesinin sağlıklı olmadığını belirtirken, mahkeme başkanı "Türkiye büyük bir coğrafya, herkesi buraya getiremeyiz" diye cevap verdi. Tanık Sinanoğlu Musa Anter'in yanında oturan kişinin Diyarbakır Kürtçesi ile konuşmadığını, esmer kısa boylu zayıf bir kişi olduğunu belirtti. Olaydan sonra Mardin'e çalışmak için gittiğini 2 gün sonra Diyarbakır'a döndüğünde olaydan haberdar olduğu söyleyen Sinanoğlu, "Taksi durağına gittiğimde olaydan haberim oldu bir polis böyle bir olayın olduğu söyledi bende karakola gidip ifade verdim" diye konuştu.
CİNAYET DÖNEMİNDE BELEDİYE BAŞKANI ANKARA’DA KALDI
O dönem Diyarbakır Belediyesinde Kültür Müdüresi olan Nevin Soylukaya da SEGBİS üzerinden verdiği ifadede, Anter'in festivale davet edilmesi fikrinin komisyondan geçmediğini kaydetti. Daha sonra Sanat Müdürü tarafından Anter'in davet edildiğini belirten Soylukaya, Belediye Başkanı Turgut Atalay'ın bu davete karşı çıktığını ifade etti. Soylukaya, festival ile ilgili Valilik ve Emniyet Müdürlüğü gibi merciler ile gerekli görüşmelerin yapıldığını ve gerekli izinin alındığını söyledi. Soylukaya, son olarak Belediye Başkanı Turgut Atalay'ın festivalden önce Ankara'ya gittiğini festival süresince Ankara'da kaldığını belirtti.
BELEDİYE BAŞKANI: BİLGİM YOK
Dönemin SHP’li Belediye Başkanı Turgut Atalay da, önce olayın günü izinli olduğunu belirtti ardından da İçişleri Bakanlığı ile görüşmeleri olduğunu söyledi. Sorulan soruların büyük bölümüne "hatırlamıyorum" yanıtını veren Atalay, JİTEM hakkında hiç bir bilgisi olmadığını söyledi. Olaya ilişkin de bir bilgisi olmadığı söyleyen Atalay'a sorulan "Bu olayı araştırdınız mı?" sorusuna, "Mutlaka araştırmışımdır ancak hatırlamıyorum" diye konuştu.
TANIKLAR BİRBİRLERİYLE ÇELİŞİYOR
İfadesinin başında Soylukaya'nın aksine Anter'in festivale davet edildiğinden haberinin olmadığını ileri süren Atalay, daha sonra Anter'in çağırıldığından haberdar olduğun kabul ederek "Sadece Musa Anter'e karşı olduğum için değil, siyasi kimliği öne çıkan herkesin festivale davet edilmesine karşı çıktım" dedi.
'BELEDİYE BAŞKANINI HİÇ BİR ŞEYİ HATIRLAMIYOR'
Orhan Miroğlu'nun avukatı Serhat Menzilcioğlu da, "Olayın geçtiği dönemde OHAL sebebi ve yaşanan olaylardan dolayı emniyet ve valilik ile düzenli toplantılar yapıyor muydunuz?" sorusuna "Hayır kesinlikle valilik veya emniyet ile toplantılar yapmıyorduk" diye yanıtladı. Avukat Okçuoğlu, "Sizin başkanlık yaptığınız dönemde Mehmet Sincar, Vedat Aydın gibi birçok faili meçhul cinayetler yaşandı, siz de entelektüel düzeyi iyi bir başkansınız, Diyarbakır'ın önde gelen ailelerindensiniz JİTEM hakkında veya faili meçhullerle adı geçen 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında bilginiz oldu mu?" sorusuna Atalay "Hayır hiç biri hakkında bilgim yok. Belediye Başkanının görevi olmadığı için ben bu konular ile ilgilenmiyordum" diye cevapladı.
Avukat Mehmet Selim Okçuoğlu, Atalay'ın her şeye hatırlamıyorum diye cevap vermesine tepki olarak "Artık ben bir şey sormayacağım" dedi. Tanık Atalay'ın ifadesine son verildi.
SANIK PKK KARŞITLIĞI İLE KENDİNİ SAVUNUYOR
Tekrar taksici Mehmet Sinanoğlu'na bağlanılarak sanık Hamit Yıldırım'ın 1992 yılına ait fotoğrafı teşhis için gösterildi. Sinanoğlu şahsın arka koltuğa oturduğu ve akşam karanlığı olduğu için yüzünü hatırlamadığını bu yüzden teşhis yapamayacağını söyledi.
Sanık Hamit Yıldırım bunun bir kumpas olduğunu ileri sürerek, bu suçu benim üzerime attılar. Musa Anter'i tanımıyorum ve Musa Anter'in katili ben değilim. Ben PKK'ye karşı bir adamım başka bir şeyim yok" diye konuştu.
MAHKEME ERTELENDİ
Mahkeme, Hamit Yıldırım'ın tutuklanması yönündeki talebinin reddine, Hamit Yıldırım hakkındaki adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına devam edilmesine karar verildi.
Bir sonraki duruşma ise 20 Aralık 2017 tarihine ertelendi. (MA)