4'lü ittifaka tepkiler: HDP'siz Türkiye karanlığa mahkumdur
CHP’nin milletvekilliği seçimleri için HDP'yi dışarıda tutarak İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile aldığı ittifak kararı tepkilere neden oldu.
POLİTİKA - Cumhur İttifakı ile 24 Haziran seçimlerine birlikte girecek AKP ve MHP’ye karşı, muhalefet kanadında uzun süredir devam eden ittifak arayışları CHP'nin sol yerine İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yle yapacağını açıkladığı ittifak kararıyla sınırlı kaldı.
Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayları ile girecek olan 4 parti, milletvekilliği seçimlerine bu ittifakla birlikte girecek. HDP dışarıda tutularak kurulan bu ittifaka dair resmi açıklamanın Perşembe günü yapılması bekleniyor.
'Millet İttifakı' ve 'Demokrasi İttifakı' adlarının tartışıldığı ittifakta HDP’nin dışarıda tutulması her kesimden siyasetçinin tepkilerine neden oldu. Liberal düşünceden sol düşünceye bir çok isim tepkilerini sosyal medya platformu Twitter’dan dile getirdi.
Tepkisini "En kritik seçimde dahi en geniş seçim ittifakını kuramayan ve HDP olmasın diye direterek size altın tepside güçlü bir iktidar sunanlar bir teşekkürünüzü hakediyorlar" mesajıyla dile getiren ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, Erdoğan'a "Cumhurbaşkanlığınız ve TBMM çoğunluğunuz hayırlı olsun" dedi.
Şimdiden tebrikler Sayın Erdoğan.
— nesrin nas (@Nesrinnas) 2 Mayıs 2018
Cumhurbaşkanlığınız ve TBMM çoğunluğunuz hayırlı olsun!
En kritik seçimde dahi en geniş seçim ittifakını kuramayan ve HDP olmasın diye direterek size altın tepside güçlü bir iktidar sunanlar bir teşekkürünüzü hakediyorlar. https://t.co/g83ZgO9GW7
HDP’nin sıfır baraj ittifakından dışlandığı bir seçimde ne seçim güvenliği ne de sandık güvenliği olacağıunı belirten Nas, "Mesele HDP’nin tek başına barajı aşma meselesi değil. Onun çok ötesinde demokrasi meselesidir. Ortadaki enkazı kaldırma meselesidir" dedi.
HDP olmasın diyenler ve HDP zaten barajı aşar, kimseye ihtiyacı yok diyenlere şunları hatırlatmak isterim.
— nesrin nas (@Nesrinnas) 2 Mayıs 2018
1-Seçim OHAL altında yapılıyor.
2-Jandarma ve polis müdahalesi olağan hale getiriliyor
3-Sandık taşıma mümkün
4-Mühürsüz ve imzasız oylar geçerli vb...
HDP'yi kapsamayan 4'lü ittifakın HDP'yle eşit ve onurlu bir ilişki kuramadığı sürece ne demokratikleşmenin önünü açılacağını ne de barışa katkıda bulunacağını ifade eden siyaset bilimci Gazi Çağlar, "Madem HDP'li ittifak kurulamıyor, CHP'nin yapması gereken HDP ve sosyalist solla ittifak kurmaktı" dedi.
Madem HDP'li ittifak kurulamıyor, CHP'nin yapması gereken HDP ve sosyalist solla ittifak kurmaktı. İyi Parti, Saadet, DP ittifakı zaten % 10'u geçecekti. Müthiş baskı altında olan HDP idi. Son yılların en doğru kararı olurdu. Olmadı. Öyleyse seçmen Demirtaş demeli!
— Gazi Çağlar (@GaziCaglar) 2 Mayıs 2018
Erdoğan'a karşı olan herkesin HDP'yi meclise taşıması gerektiğini vurgulayan Çağlar, tepkisini "HDP baraj altı kalırsa, Türkiye karanlığa mahkumdur" sözleriyle dile getirdi.
Şimdi muhafazakar ve ilericisiyle tüm Kürtler, sol yapılar, emekçi örgütleri, dışlanan Aleviler, doğa tahribine, cinsiyetçiliğe karşı mücadele edenler ve nihayet saray diktalarına karşı olan herkes HDP'yi meclise taşımalıdır. Baraj altı kalırsa, Türkiye karanlığa mahkumdur.
— Gazi Çağlar (@GaziCaglar) 2 Mayıs 2018
4'lü ittifak kararının HDP nin dışlanması anlamına geldiğini ve yanlış bir karar olduğunun altını çizen, Mustafa Sönmez, "İyi Parti ülkücü hasaasiyeti diye yan çiziyor. HDP kendi tabanının hassasiyetini göğüslüyor da İyi Parti niye yapamıyor? Kimse kaynaşmıyor. Aynı yöne doğru herkes kendi kabuğunda. Bunun nesini göze alamıyorlar? Yanlış yapılmasın" dedi.
Anlaşılıyor ki, HDP ittifaka alınmamış.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) 2 Mayıs 2018
Büyük yanlış yapıldı.
Biz de tüm yurtsever,devrimci, anti-faşistler olarak
HDP'nin %10 barajına takılmaması için
tıpkı 7Haziran 2015 öncesinde yaptığımız gibi,
gücümüzü, bir araya getireceğiz
Kimse endişe etmesin
O baraj vız gelir,vız
İnsan hakları hukukçusu ve siyaset bilimci Kerem Altıparmak 4'lü ittifak nedeniyle, Avrupa’nın en yüksek ve adaletsiz olan seçim barajının tümüyle ayrımcı bir niteliğe kavuştuğunu söyledi.
Hali hazırda Avrupa’nın en yüksek ve adaletsiz olan seçim barajı itiffak düzenlemesi ve uygulamasıyla tümüyle ayrımcı bir niteliğe kavuştu. %10luk seçim barajının, yüzde birin altındaki partiler sayılmazsa, tek muhatabı artık HDP. %10 barajı sadece HDP için var artık!!
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) 2 Mayıs 2018
4'lü ittafaka tepkisini dile getirenlerden CHP eski Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Saadet Partisi, DP ve İyi Parti'yi kastederek, CHP'nin sol ve sosyalistler yerine dinci, milliyetçi ve sağ partilerle ittifak yaptığını açıkladığını söyledi.Aygün tepkisini ise "Kılıçdaroğlu 9 yıldır hiç şaşırtmıyor. Tebrikler" sözleriyle dile getirdi.
CHP dinci, milliyetçi ve sağ partilerle (Saadet, DP, İyi Parti) ittifak yaptığını açıkladı. Siyasette ittifaklar normal ve gerekli. Ama sosyalist, demokrat ilerici partilerle (TKP, ÖDP, EMEP, HDP vd.) bir saat mesai dahi yapmadı. Kılıçdaroğlu 9 yıldır hiç şaşırtmıyor. Tebrikler..
— Hüseyin Aygün (@HuseyinAygun62) 2 Mayıs 2018
İttifakın tek amacının HDP’yi baraj altına itmek ve HDP’nin Milletvekilliklerini çalmak olduğunu belirten Alevi Bektaşi Federasyonu kurucularından ve HDP eski İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, yaşananları irade gaspı olarak nitelendirdi.
AKP, MHP, CHP, İyi P, Saadet, DP barajı aşmak için iki ayrı ittifakla seçime girecekler. Bu iki ittifakın tek amacı HDP’yi baraj altına itmek ve baraj altında kalan HDP’nin Milletvekilliklerini çalmaktır, iradesini gasp etmektir. https://t.co/uDH31PgO2M
— Ali KENANOĞLU (@alikenanoglu) 2 Mayıs 2018
4'lü ittifaka tepkisini "Sosyalistler için şimdi HDP'yle daha sıkı dayanışma zamanıdır" mesajıyla dile getiren Halkevleri GYK üyesi Ferda Koç, CHP öncülüğünde alınan karara "HDP'siz 'Demokrasi İttifakı' hayırlı olsun! Ama iktidarın tek bulduğu HDP'yi baraj altına tıkmak için cesaretlendirdiğinizi de unutmayın." dedi.
HDP'siz "Demokrasi İttifakı" hayırlı olsun! Ama iktidarın tek bulduğu HDP'yi baraj altına tıkmak için yapacağı itlikleri böylece cesaretlendirdiğinizi de unutmayın! Sosyalistler için şimdi HDP'yle daha sıkı dayanışma zamanıdır.
— Ferda Koç (@FerdaKoc) 2 Mayıs 2018
4'lü ittifaka bir tepki de Cumhurbaşkanlığı için adaylaığını açıklayan ancak daha sonra vaz geçen Levent Gültekin, HDP'nin dahil edilmesi gerektiğini savundu. Gültekin mesajında, HDP de ittifaka dahil edilmeliydi" derken zannediliyor ki tek derdimiz HDP'yi korumak. Bu, hem barışcı,demokrat olmanın gereği, hem de bütünlüğe, birliğe ihtiyaç var" dedi.
"HDP de ittifaka dahil edilmeliydi" derken zannediliyor ki tek derdimiz HDP'yi korumak. Bu, hem barışcı,demokrat olmanın gereği, hem de bütünlüğe, birliğe ihtiyaç var.
— Levent Gültekin (@acikcenk) 2 Mayıs 2018
HDP ile yanyana gelmeyip Cumhurbaşkanı olma fikri için "Hangi aklın ürünü" diye soran Gültekin, ikinci sorusunu yüzde 50'yi geçmeyi hedefleyenlere yöneltti:
Hem HDP ile yan yana gelemeyip hem de Cumhurbaşkanı adayı olmak hangi aklın ürünüdür? Kimden oy alıp da yüzde 50’yi geçeceksiniz? https://t.co/t1V0vMOzQS
— Levent Gültekin (@acikcenk) 2 Mayıs 2018
HDP'yi dışarıda bırakan 4'lü ittifakla aynı şeylerin tekrarlandığınıu belirten gazeteci Hayko Bağdat, "Siz hepinin, HDP tekbaşına. Bu maç böyle oynanacak" yorumu yaptı.
Yine aynı şey. Siz hepiniz, HDP tek başına. Bu maç da böyle olacak yani.
— Hayko Bağdat (@haykobagdat) 2 Mayıs 2018
'Millet İttifakı' ve 'Demokrasi İttifakı' adlarının tartışıldığı ve HDP’nin dışarıda tutulduğu 4'lü ittifakta bir tepki de hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu'ndan geldi. Kurulan birlikteliği olumlu bulduğunu ifade eden Eminağaoğlu, bloka HDP'nin de eklenmesini talep etti
GÜLE GÜLE ERDOĞAN...
— Ömer F. Eminağaoğlu (@eminagaoglu) 1 Mayıs 2018
Milletvekili seçimlerinde; CHP, İyi Parti, Saadet P., DP ittifakta anlaştı.
●HAYIR BLOKU korunup buna bir de HDP eklenebilirse...
●Cumhurbaşkanı seçiminde de bu birliktelik sergilenebilirse...
●Erdoğan hem de ilk turda yolcu...
(HABER MERKEZİ)