6 ayda 9 yeni parti kuruldu

6 ayda 9 yeni parti kuruldu
Türkiye siyasal yaşamına 2024 yılının ilk altı ayında 9 parti daha katıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı listesine göre toplam siyasi parti sayısı 147’ye yükseldi.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL - Son iki yıla cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimi sığdıran Türkiye’de siyasi parti sayısı sürekli artıyor. 2024 yılının ilk 6 ayında 9 yeni siyasi parti kurulmasıyla, toplam parti sayısı 147’ye yükseldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının “Faaliyette olan siyasi partiler” listesine göre 2024 yılının ilk 6 ayında kurulan 9 yeni siyasi partinin içerisinde yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve emeklilik yasasının düzeltilmesini talep edenlerin sesi olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye Emekliler ve Çalışanlar Partisi (TEÇP) yer alıyor.

2024 yılı içerisinde kurulan diğer siyasi partiler ise, “Toplumcu Kurtuluş Partisi, Yeni Yüzyıl Partisi, Evrensel Medeniyet Partisi, Güçlü Türkiye Partisi, Milli Oluşum Partisi, Anadolu Cumhuriyet Partisi, Milli Ulusal Parti, Cumhuriyetçi Sol Parti” şeklinde sıralandı.

2024’ÜN İLK PARTİSİ: TEPP

İş insanı Cengiz Erten liderliğindeki Türkiye Emekliler ve Çalışanlar Partisi (TEPP) parti kuruluşu için yaptığı başvurunun onaylanmasıyla 8 Ocak 2024 tarihinde kurulan ilk siyasi parti oldu. Özellikle 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde iktidarın oy kaybına neden oldukları ifade edilen emeklilerin taleplerini ve yaşam koşulların iyileştirilmesi vaadiyle kurulan partinin logosunda beyaz zemin üzerinde, mavi renkte doğan güneş yer alıyor.

DAHA ÖNCE DE KURULUP FESHEDİLMİŞTİ

2024 yılında kurulan bir diğer parti ise Toplumcu Kurtuluş Partisi (1920 TKP) oldu. Genel merkezi Ankara'da bulunan ve 18 Ocak tarihinden bu yana faaliyette olan partinin genel başkanı ise İsmail Kaplan olarak belirlendi.

Siyaset sahnesine 2024 yılında çıkan üçüncü parti de Yeni Yüzyıl Partisi oldu. “Ahlaklı Yönet, Adaletle Büyüt” sloganıyla 2 Şubat’ta kurulan partinin genel başkanlığı görevini ise Mehmet Ali Arslan üstlendi. Arslan aynı zamanda Osmanlı Teşkilatı'nın Genel Başkanlığını da yürütüyor.

2024’ün kurulan dördüncü partisi olan Evrensel Medeniyet Partisi (EMP) 14 Şubat 2024 tarihinde faaliyete başladı. Partinin Genel Başkanlığını yürüten Burhan Erol, 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde İBB Başkanlığı için bağımsız aday olmuştu. 2024 yılında kurulan beşinci parti olan Güçlü Türkiye Partisi’nin Genel Başkanlığı koltuğunda ise Muharrem Gözkaya oturuyor.

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) aynı isimle 2006 yılında da Tuna Bekleviç ve arkadaşları tarafından kurulmuş, ancak 21 Aralık 2013'te kongre kararıyla feshedilmişti.

GENEL BAŞKANI VE LOGOSU OLMAYAN PARTİ DE VAR

Güçlü Türkiye Partisi’nin ardından ülke siyasetinde faaliyete başlayan altıncı parti ise Milli Oluşum Partisi (MOP) olarak kayıtlara geçti. Genel Başkanlığını Metin Çağrı’nın yaptığı partinin kuruluş tarihine yer verilmemiş.

2020’nin yedinci partisiyse Anadolu Cumhuriyet Partisi (ACP) oldu. Murat Altuntaş’ın genel başkanlığını üstlendiği partinin kuruluşu 22 Nisan’da gerçekleşti. Milli Ulusal Parti (MUP) adıyla 3 Mayıs tarihinde siyaset hayatına giren partinin genel başkanlığını Turgay Akbaş yapıyor.

2024’ün ilk altı ayında kurulan dokuzuncu parti ise Cumhuriyetçi Sol Parti (CSP) oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının sitesinde yer alan bilgilere göre 12 Haziran’da faaliyete geçen partinin henüz bir genel başkanı yok.

Öne Çıkanlar