Aile hekimlerine ilaç yazma kısıtlamasına bakandan üstü kapalı doğrulama
Artı Gerçek - Aile hekimleri yönetmeliğine yönelik protestolar devam ediyor. Aile hekimlerinin Türkiye genelinde 3 gün boyunca iş bırakmasının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) de 2-6 Aralık tarihlerinde 5 günlük iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.
Yönetmeliğe ilişkin eleştirileri yanıtlayan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ilaç maliyetlerini azaltmak amacıyla aile hekimleri üzerinde ilaç baskısı oluşturulacağını üstü kapalı olarak doğrulamış oldu. Evlerde yarım kullanılmış ilaçların olduğunu, bu durumun ilaç maliyetini artırdığını anlatan Memişoğlu, aile hekimlerini akıllı ilaç yazımına teşvik edeceklerini söyledi. Bakan, akıllı ilaçtan ise daha az ilaç reçete edilmesini tarif etti.
Antalya'da ziyaretlerde bulunan Memişoğlu, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
YÖNETMELİK HERKESİ MEMMUN EDECEK: Aile hekimliği, entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde işlevsel olarak yapılandırılmalı. Bunun için de bir yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Göreceksiniz ki bu yönetmelik sonuçları itibarıyla eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarımızı da memnun edecektir. Birkaç ay içinde bu çok daha belirgin olarak görülebilecektir.
AKILCI İLAÇ UYGULAMASINI TEŞVİK EDİYORUZ: Maalesef dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Olgular değil, algılar belirleyici olabiliyor. Çeşitli sosyal mecralarda aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı şeklinde iddialar dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim, Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor. Bilakis Sağlık Bakanlığı olarak akılcı ilaç uygulamalarına teşvik ediyoruz. Akıllı ilaç kullanımına katkı sağlayan aile hekimlerimizin de maaşlarına ilave bir teşvik ödemesi yapıyor ve hekimlerimizi de destekliyoruz.
EVLERDE YARIM KULLANILMIŞ İLAÇLAR MEVCUT: Hedefimiz, hastaların tanısına göre en uygun ilaç, uygun dozda ve bir sürede kullanılması. Maalesef çoğunluğumuzun evinde kullanılmamış veya yarım kullanılmış ilaçlar mevcuttur. O nedenle lütfen aile hekiminizin önerileri doğrultusunda ilaç kullanmanızı önemsiyorum. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, insanların bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına veya uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına sebep veriyor. Akıllı aile hekimliği uygulamasında özellikle hastalık yüküne göre çalıştık.
AİLE HEKİMLERİ HASTANELERE ENTEGRE EDİLİYOR: Aile hekimlerini hastanelerle entegre ediyoruz. O nedenle hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturuyoruz. Kendi hastalarına randevu alabilecek hale getiriyoruz. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşımla aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yaptık. Başarı kriterini net bir şekilde ortaya koyduk. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini arttırıyoruz. Onları bizlerin ve toplumun baş tacı olarak görüyoruz.
YENİDOĞAN ÇETESİ: Kamuoyunu geçmişte ilgilendiren ve halen daha acısını hissettiğimiz yenidoğanla ilgili malumlarınız kamu ve özel hastanelerdeki tüm yenidoğan bakımların işleyişlerini değerlendirmek üzere yakın zamanda bir yenidoğan yoğun bakım denetim ve değerlendirme bilimsel komisyonu oluşturduk. Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım bilim insanlarıyla oluşturulan bu komisyon üniversite, özel ve kamudaki tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakımına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, incelenecek ve denetim faaliyetlerinde elde edilen sonuçlara göre sistemin daha etkin, işleyişini sağlayacaktır. Komisyon tarafından yenidoğan yoğun bakımlara ilişkin yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir. Aynı şekilde yine alanında uzman hekimlerin yer aldığı diğer branşlarla birlikte acil ve erişkin yoğun bakımlarımızı da bu şekilde bilimsel komisyonlarla denetleme ve işleyişlerini sürdürmelerini sağlayacağız. (HABER MERKEZİ)