AKP kaynakları anlattı: 'Erdoğan'ın 'Oy yoksa hizmet yok' sözleri bilinçli tercih ediliyor'

AKP kaynakları anlattı: 'Erdoğan'ın 'Oy yoksa hizmet yok' sözleri bilinçli tercih ediliyor'
Gazeteci Deniz Zeyrek, Erdoğan'ın ve bazı AKP'li başkanların 'oy yoksa hizmet yok' sözlerinin araştırmalar sonucu bilinçli tercih edildiğini söyledi. Zeyrek, AKP'li kaynakların küçük il ve ilçelerde bu söylemlerin sonuç getirdiğini belirttiğini yazdı.

Artı Gerçek - 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin çalışmaları hız kazanırken siyasetçilerin mitinglerde söylediği sözler de gündem oluyor. Özellikle AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesi Hatay'da sözlediği "Bir şehirde yerel yönetim Cumhur İttifakı’ndan olmazsa merkezi yönetim yeterli desteği vermez. O şehir garip kalır" sözleri tartışma yarattı.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek de, benzer söylemlerin iktidar cephesi tarafından sürekli kullanıldığını belirterek, AKP'li kaynaklara "Bu söylemler bilinçli mi tercih ediliyor" diye sordu. Kaynakların 'bilinçli yapılıyor' cevabını verdiğini yazan Zeyrek, "AKP kurmaylarınca yapılan kamuoyu araştırmalarında yerel seçimlerde, özellikle de küçük il ve ilçelerde bu yöntemin sonuç getirdiği görülmüş" dedi.

HANGİ KAVRAMLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR?

"İktidarın, 'Oy yoksa hizmet de yok' söyleminin, küçük yerlerde halkın 'hizmetten mahrum kalma' korkusunu tetiklediği görülmüş" diyen Zeyrek, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Korku demişken, siyasal iletişimde 'korku ve tehdidin çekiciliği' gibi bir kavram var ve siyasal iletişimciler tarafından sıkça kullanılıyor. İletişim alanında çalışma yapan birçok bilim insanı, siyasal kampanyalarda yarışa girenlerin, özellikle de güçlü partilerdeki siyasetçilerin kendilerini tanıtmak, vaatte bulunmak kadar rakiplerini kötülemek, rakiplerine saldırmak ve 'rakipleri kazandığında kötü şeyler yaşanacağını' söylemek gibi yöntemlere başvurduğuna dikkat çekiyor.

Seçmenlerde korku uyandıran ve Erdoğan gibi geniş kitleleri inandırabilen bir kaynak tarafından dillendirilen söylemler, hedefteki (muhalif) siyasi partilerin oylarını her zaman düşürüyor. Tahmin edin bakalım: Korkutma ve tehdit içeren bir siyasal kampanyada hangi kavramlar ön plana çıkarılıyor? Yanıtı hemen yazayım: Terör, beka, dış güçler, (rakibin kazanması durumunda) fırsatlardan mahrum kalma... (Yazının tamamı)

Öne Çıkanlar