AKP Urfa'yı kaybetti, DEM Parti yedi belediye kazandı

AKP Urfa'yı kaybetti, DEM Parti yedi belediye kazandı
Yeniden Refah Partisi (YRP), AKP'nin kalesi Urfa'da büyükşehir ve Karaköprü'yü kazandı. DEM Parti ise son 10 yılda kazandığı ilçelere bu seçimde Ceylanpınar, Hilvan ve Birecik'i de ekleyerek yedi belediye kazandı.

Ali GÜZEL


URFA - 31 Mart Yerel Seçimlerinde sonucun en çok merak edildiği illerden biri de Urfa'ydı. AKP, kalesi olarak görülen Urfa'da büyük oy kaybeti. 2019 Yerel Seçimlerinde yüzde 60 oy alan AKP, bu seçimde yüzde 33'e geriledi. Urfa Büyükşehir Belediyesi ve Karaköprü Belediyesi AKP'den YRP'ye geçti. Yüzde 38 oy alan YRP, birinci parti konumuna yükseldi.

DEM PARTİ HİLVAN'I 45 YIL SONRA ALDI

Kürt siyaseti, 2014 Yerel Seçimlerinde Bozova, Halfeti, Suruç ve Viranşehir belediyelerini kazanmıştı. 2019 Yerel Seçimlerinde kazandığı Suruç Belediyesine ise kayyım atanmıştı. 10 yıl önce kazandığı Bozova, Halfeti, Suruç ve Viranşehir'i geri alan DEM Parti, bu seçim kazandığı belediyelere Birecik, Ceylanpınar ve Hilvan'ı da ekledi.

DEM Parti, 1979'da tekrarlanan seçimlerde bağımsız aday Nadir Temel ile kazandığı Hilvan'ı 45 yıl sonra geri alırken, Birecik'te ilk kez kazandı.

DEM PARTİ'NİN ÜÇ İLÇEDE OYLARI ARTTI

DEM Parti, Urfa'da bu seçim kazandığı yedi ilçeden üçü olan Birecik, Ceylanpınar ve Viranşehir'de 2019 yerel seçimlerine göre oylarını artırdı. Beş yıl önceki yerel seçimlerde HDP ismiyle Birecik'te 15 bin 500, Ceylanpınar'da 9 bin 865, Viranşehir'de 36 bin 500 civarında oy alan DEM Parti, bu seçimde oy sayısını Birecik'te 22 bin, Ceylanpınar'da 18 bin 900, Viranşehir'de 44 bin 500'e çıkardı.

DEM Parti'nin ilçelerdeki toplam oy sayısı 226 bin 600 iken, Urfa Büyükşehir Belediyesindeki oy sayısı 189 bin 221 oldu.

AKP'NİN KAZANDIĞI DÖRT İLÇEDEN BİRİNDE İTİRAZLAR SÜRÜYOR

Kesin olmayan sonuçlara göre AKP, bu seçim Urfa'da sadece merkez Eyyübiye ve Haliliye ilçelerinin yanı sıra Akçakale ve Siverek belediyelerini kazandı. AKP adayı Ali Murat Bucak'ın 64 oy farkla YRP adayı Hasan İzol'un önünde olduğu Siverek'te ise YRP'nin itirazları sürüyor.

AKP'DEN İSTİFA EDENLER AKP'YE KAYBETTİRDİ

Kesin olmayan sonuçlara göre Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Kasım Gülpınar, ocak ayında AKP'den istifa ederek YRP'ye geçti ve aday oldu. Gülpınar'ın ardından AKP'de bir istifa krizi yaşanmaya başlandı. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve yine önceki dönem Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci gibi isimler de YRP'ye geçerek aday oldu. YRP, AKP'den istifa eden başka isimleri de aday gösterdi.

DELİOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI TEPKİ ÇEKTİ

AKP İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu'nun seçim sürecinde yaptığı açıklamalar tepki topladı. Delioğlu, AKP'den istifa ederek YRP'de aday olanları, seçimi DEM Parti'ye kazandırmayı amaçlamakla suçladı. En çok tepki çeken çıkışı ise mevsimlik tarım işçilerine yönelik açıklaması oldu.

Delioğlu'nun, Urfa'daki mevsimlik tarım işçileriyle ilgili "Çoğu bu şekilde yaşamaya artık bir yaşam biçimi olarak hatta kendilerine tatil olarak görenler var" sözleri AKP'ye tepki olarak döndü. Sözlerinden geri adım atmayan Delioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı mitingde iki kez yuhalandı.

Öne Çıkanlar