Avukatlar, Can Atalay için adliyede oturma eylemi yaptı

Avukatlar, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, AYM’nin Can Atalay için verdiği ihlal kararını değerlendirmemesi üzerine adliyede eylem yaptı. Eylemin ardından yapılan basın açıklamasında "Bu eşiği geçmemiz gerekiyor. Can Atalay tahliye edilmeli" denildi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen ve mazbatası verilmeyen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından değerlendirilmemesi üzerine Atalay'ın avukat arkadaşları adliyede eylem yaptı.

Can’ın Arkadaşları/ Meslektaşları, Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının ardından 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hâlâ kararı değerlendirmemesi üzerine adliyeye geldiler.

Avukatlar, AYM kararının uygulanması için dün başlattıkları adalet nöbetlerini bugün de oturma eylemi ile Themis heykeli önünde sürdürüyorlar.

AVUKAT AYTAÇ: TÜRKİYE’DE ADALETİN GELDİĞİ NOKTA BUDUR VE İBRETLİKTİR

Avukat Kemal Aytaç sürece ve eylemlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Aytaç “AYM kararının üzerinden üç gün geçti. Kararın bir an önce çıkıp Can Atalay’ın serbest bırakılması için buradayız. En yüksek mahkeme olan AYM’nin kararı uygulanmıyor ve avukatlar da bu durumu protesto etmek için oturma eylemi yapıyor. Türkiye’de hukuk ve adaletin geldiği nokta budur ve ibretliktir.

Ama inanıyorum ki biz bugün Can Atalay’ı Silivri’den alacağız mücadeleyi birlikte yürüteceğiz. Türkiye ve özellikle Hatay halkı için çok sevindirici olacaktır. Umutluyuz. Biz avukatlığı sadece adliyede değil sokakta sahada da yapıyoruz. Ses çıkarmaya da devam edeceğiz” dedi.

AVUKAT KAPLAN: TAHLİYE KARARINA RAĞMEN TUTUKLU BULUNDURMAK SUÇTUR

Oturma eylemindeki bir diğer avukat olan Kasım Kaplan ise eylem amaçlarını anlatarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arkadaşımız, meslektaşımız ve milletvekilimiz Can Atalay için Themis heykelinin önünde oturma eylemimizi yapıyoruz. AYM kararlarının görüşüldüğü ağır ceza mahkemelerinden biri olan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden Can Atalay’ın tahliye kararını bekliyoruz. İnsanların tahliye kararının ardından bunu uygulamayıp özgürlüğünden alıkoymak suçtur. Bunu kim yaparsa yapsın suç işler. Arkadaşlarımız da mahkeme kaleminden haber getirecekler. Biz bu haberin tahliye olmasını bekliyoruz. Can Atalay’ın yeri cezaevi değil Meclis’tir.”

Avukatlar yaklaşık 6 saatin ardından 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi kalemine bilgi almak için geldi. Güvenliğin sayı kotası koymasını kabul etmeyen avukatlar durumu protesto ederek eylem yerlerine geri döndü.

‘AVUKAT ARKADAŞLARIMIZ HER AN KALEME GİDİYOR, KALEM KAPI DUVAR’

Eylemin ardından adliye önüne çıkan avukatlar basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Kemal Aytaç şunları söyledi:

“AYM kararının hemen ardından tahliye edilmesi gerekiyordu. Adalet Bakanı bir açıklama yaptı ‘gerekçeli kararı görelim’ diye. Mahkeme ikinci gün burada toplandı ama öğleden sonra mahkeme başkanı yok oldu. Tekrar adliyeye gelip toplantı yaptılar hiçbir şey çıkmadı. AYM kararı çok açık ve net bir şekilde ortadayken. Mahkeme heyeti bir karar veremedi. Herhalde bakanın açıklamasını dikkate alarak Gerekçeli kararı beklemeye başladılar ama gerekçeli karar da açıklandı. AYM’nin kararını değiştirme imkanı yoktur. Yapılacak şey AYM kararının uygulanmasını sağlamak. Cumhuriyet Başsavcısına Can Atalay’ın tahliyesi için bir yazı yazılacak. Dün ve bugün avukatlar burada oturma eylemi yaptılar bir an önce karar çıksın diye. Ama mesai saati doldu. Çok net söylüyorum avukat arkadaşlarımız her an kaleme gidiyorlar. Kalem kapı duvar. En ufak bir bilgi alamıyoruz. Başkan burada mı değil mi? Onu bile bilmiyoruz.

'MAHKEME AYM KARARINA RAĞMEN KORKUYOR'

Burada bizi sıkıntıya sokan şey şu; mesele sadece Can Atalay meselesi değil. Bu mesele bir hukuk adalet meselesidir. Düşünebiliyor musunuz; AYM kararına rağmen buradaki yerel mahkeme olan 13’üncü ağır ceza mahkemesi bir karar veremiyor. Daha doğrusu korkuyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu ülkedeki siyasal iktidarın talimatıyla yargıyı dizayn etmesiyle bu ülkede adalete güven kalmadı. Bu eşiği geçmemiz gerekiyor. Can Atalay tahliye edilmeli.”


NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay, Hatay’dan TİP milletvekili seçilmişti. Avukatları, Atalay’ın mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ama Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti.

AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu önceki gün değerlendirmiş, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. AYM, söz konusu kararı dün geç saatlerde İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar