Ayhan Bilgen hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı
HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ile ilgili tahliyesinden sonra verilen tutuklama kararı, yapılan itirazla kaldırıldı.
DİYARBAKIR - Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında verilen tutuklama kararını kaldırdı. Bilgen, yargıdaki tablonun sevinme imkanı bile vermediğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) 6-8 Ekim Kobanê olaylarına ilişkin aldığı karar ve bu olaylara ilişkin değerlendirmeleri nedeniyle açılan soruşturma kapsamında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 31 Ocak’ta tutuklanan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, 7 aylık tutukluluk süreci ardından 8 Eylül’de tahliye edilmişti. Dava kapsamında 25 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Bilgen, 8 Eylül’de tahliye edilmesinden saatler sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, tahliye kararının yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Bilgen hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı vermişti.
TUTUKLAMA KARARI YASAYA AYKIRI
Bunun üzerine Bilgen’in avukatları karara karşı bir üst mahkeme olan Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Bilgen hakkında verdiği tutuklanmasına yönelik yakalama emrini kaldırdı. Mahkeme, Bilgen’in yasama dokunulmazlığı olduğu ve fezlekeye konu olmayan bir soruşturma nedeniyle tutuklanmayacağına hükmederek, Bilgen hakkında verilen kararın yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.
Mahkemenin verdiği kararın gerekçesi şöyle: "...kaldı ki, 20 Mayıs 2016’dan sonra işlenen ve TBMM tarafından yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını konu alan fezlekede yer almayan bir eyleminden dolayı da halen milletvekilli sıfatı nedeniyle yasama dokunulmazlığının bulunduğu gözetilerek, tutuklanmaya yönelik itiraz talebine yer verildiği gibi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 13 Temmuz 2017 tarihli 2017/119311 soruşturma, 2017/10352 yetkisiz kararına konu, silahlı terör örgütü üyeliği suçunun temadi ettiğinden bahisle, derdest kamu davasındaki eylemle birleştirilerek, yargılamanın birlikte görülmesi ve bu suretle elde edilen delillere dayanılarak tutuklama talep edilmişse de, yukarıda değinildiği üzere silahlı terör örgütü eylemi nedeniyle, dokunulmazlığının kaldırılmamış olması nedeniyle, bu yöndeki talebe itibar edilmemesi gerekmektedir.
Derdest kamu davasının görüldüğü mahkemece de, suç vasfının değişme ihtimali nazar alınarak tahliye kararı verildiği, ayrıca 6718 SY. Madde 1 ile Anayasa’ya eklenen geçici 20. Maddesi uyarınca fezlekeye bağlı yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin eylemlerin niteliği, bu eylemlerinin yasa maddesindeki ceza miktarları, tutukluğunun bir cezaya dönüşmemesi gerektiği ilkesi dokunulmazlığın kaldırıldığı eylemler bakımından tutuklukta geçirdiği sürede nazara alınarak, sanık hakkında çıkarılan yakalama emrinin usul ve yasaya aykırı olduğu anlaşılmakla, yakalama emrinin kaldırılmasına, sanık müdafisinin yapmış olduğu itirazın kabulüne dair karar vermek gerekmiştir."
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kesin olarak verilen karara karşı itiraz yolunun kapalı olduğunu hükmetti.
BİLGEN: SEVİNEMİYORSUN BİLE
Karardan sonra Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan Bilgen, şunları söyledi: "Diğer milletvekilleriyle ilgili devam eden yargılama süreçlerindeki tablo yine gazeteciler ve insan hakları savunucularının karşı karşıya bulunduğu durum, ne yazık ki olması gereken tahliye kararına bile sevinme imkanı vermiyor. İlk tahliye sonrası yeniden tutuklama istemi zaten hukuki değildi. Herkesin özgür olduğu, yargının bir siyasi hesaplaşma aracı olmaktan çıktığı ortama kavuşmak için çok daha kararlı ve güçlü bir mücadele vermek gerekiyor."
NE OLMUŞTU?
29 Ocak’ta Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilen Bilgen, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifade işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce "adli kontrol" ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakılmıştı. Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, savcılığın itirazı üzerine hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Bilgen, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31 Ocak’ta tutuklanmıştı. Bilgen 7 aylık tutukluluk süresi ardından yapılan aylık tutukluluk değerlendirmesinde, 8 Eylül’de tahliyesine karar verilmişti. Bilgen, cemaat üyelerinin yürüttüğü "Selam-Tevhid" soruşturması kapsamında 3 yıl boyunca yasadışı bir şekilde dinlenmiş, burada elde edilen deliller soruşturma dosyasına eklenerek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Başsavcılık, Bilgen’in tahliyesine yaptığı itirazda, bu delilleri tutuklanması için delil gerekçesi olarak göstermişti. (MA)