Babacan: Ortak aday seçimlere yakın bir dönemde ele alınacak
Dersim'de konuşan Ali Babacan, şimdiye kadar 6'lı masada ortak adayın konuşulmadığını, ortak aday meselesini seçimlere yakın dönemde ele alınmasında şifai mutabakata varıldığını söyledi.
Remzi BUDANCİR
+GERÇEK- Siyasi partilerin saha çalışmamalarını arttırması ile Türkiye'de seçim süreci başladı. Siyasi partilerin bölge kentlerinde temasları sürüyor. Elazığ, Malatya, Bingöl, Muş ve Dersim’de özellikle muhalefet partilerinin yoğun bir çalışması var. Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Çözüm Bizde" diyerek başlattığı halk buluşmalarını bölgede sürdürürken, CHP’nin doğu masası da bölgedeki temaslarını sürdürüyor. CHP'nin yanı sıra DEVA Partisi de sahada çalışmalarını hızlandırdı. Dün Elazığ’da temaslarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Bababacan, bugün Dersim’de il binasının açılışını gerçekleştirecek halka seslendi.
'ANKARA’DA KURDUN YANINDA HİZAYA GİRENLERDEN OLMADIK'
Açılışını yaptığı Dersim İl Binası önünde bir konuşma yapan Ali Babacan’ın gündeminde güncel siyasi konular, ekonomik kriz, 6’lı masa çalışmaları, demokrasi, insan hakları, inançlar konusunda yaşanan sorunlar ile Alevi ve Kürt meselesi vardı. Konuşmasına "Diyarbakır’da Dicle’nin kenarında kuzuyu hatırlayan, Ankara’ya dönünce kurdun yanı başında hizaya girenlerden olmadık" sözleri ile başlayan Babacan, her yerde aynı konuşmayı yaptıklarını söyledi.
'DEMOKRASİ AÇIĞINI KAPATMADAN BÜTÇE AÇIĞINI KAPATAMAZSINIZ'
Hedeflerinin tam demokratik Türkiye olduğunu ifade eden Babacan, demokrasi ile ekonominin bir biri ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti. İktidarın ülkenin bütçesini patlattığını ifade eden Babacan, "Tarihin en büyük bütçe açığını bu sene verecekler. Ülkemizde aynı zamanda çok büyük bir demokrasi açığı oluştu. Demokrasi açığını kapatmadan bütçe açığını kapatamazsınız. Demokraside, insan haklarında, özgürlüklerde, hukukta gereğini yapmazsanız Türkiye’nin ekonomisini asla düzeltemezsiniz. Ülkemiz eğer bir dönem zirveyi yaşamışsa, o dönemde Avrupa Birliği sürecinde demokrasi ve insan haklarında ilerlerken eş zamanlı olarak ekonomide doğruları yaptığımız için o zaman Türkiye başarılı oldu" dedi.
'ANKARA’NIN CESUR OLMA VAKTİ GELMİŞTİR’
Konuşmasında iktidarın uyguladığı politikaları eleştiren Babacan, "Ankara’nın artık cesur olma vakti gelmiştir. Bunlar yapamıyor ama biz inşallah yapacağız. Kangrenleşene sorunları çözme vakti gelmiştir. Bize göre, DEVA Partisi’ne göre, bugün Kürt meselesini de Alevi meselesini de çözmenin aslında tam zamanıdır. Türkiye buna hazırdır. Ancak bu cesaret ve samimiyet işidir. Yarınlara umutla bakmak bizim elimizde. Yaraları sarmak, yaralı hafızaları adaletle onarmak, yarınlara umutla bakmak bizim elimizde" dedi.
'DEVLETİN GÖREVİ İNSANLARIN İNANCINA, YAŞAM TARZINA ŞEKİL VERMEK DEĞİLDİR'
Babacan’ın gündeminde Alevilere yönelik uygulanan politikalarda vardı. İktidar Alevi vatandaşları rahatlatmak istiyorsa öncelikle ayırımcılık hissettiren uygulamaların hepsine son vermesi gerektiğini belirten Babacan, "Kimse çıkıp Alevi şöyle olur, böyle olur diye kafasına göre konuşmayacak. Kimsenin buna hakkı yoktur. Sen hiç kimseye kimliğini nasıl yaşaması gerektiğini dayatamazsın. Herkes kendi inancını, yaşam tarzını, nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşayacak. Devletinde görevi o yaşam tarzını olduğu gibi korumak olacak. Devletin görevi insanları şekillendirmek değildir. İnsanların inancına, yaşam tarzına şekil vermek değildir. Devletin görevi onun özgürlük alanını garanti altına almaktır. O hak, o özgürlük zaten vatandaşın hakkıdır. Bakın biz almak vermek tabirini kullanmıyoruz. Mesele insan hakkıysa, tanımak ifadesini kullanıyoruz. Devletin görevi sadece bunu tanımaktır" diye konuştu.
‘DERSİM, TARİH BOYUNCA AYRIMCILIĞA, HAKSIZLIĞA MARUZ KALDI’
Demokrasi açığının Türkiye’de çok acılar yaşattığını ifade eden Babaca, "Dersim, tarih boyunca ayrımcılığa, haksızlığa maruz kaldı. Bunu çok iyi biliyorum. Sözü yasaklayarak acıları saramazsanız. Sorunları inkâr eden, o sorunu hiçbir zaman çözemez" dedi.
Ali Babacan: Bakın burası Dersim, tarih boyunca büyük acılar yaşadıhttps://t.co/zgEiA839rp pic.twitter.com/1uY4fzWzyK
— +GERÇEK (@artigercek) September 17, 2022
‘ALEVİLERİN KAMUDA İSTİHDAMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERDEN ÇOK RAHATSIZIZ’
Babacan, kamuda Alevi yurttaşların yer bulaması sorununa da değindi. Alevilerin kamuda istihdamının önündeki fiili engellerin hepsini bildiklerini ifade eden Babacan’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar: "Bundan gerçekten çok rahatsızız. Hiçbir vatandaşımızın, devlette işe girerken, terfi alırken, üst düzey yönetici olurken ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceğiz.
‘CEMEVLERİNE HAKLARINI TANIYACAĞIZ’
"Cemevlerine, camilere tanınan maddi ve diğer hakların tamamını tanıyacağız. Devlet camilere nasıl destek veriyorsa, aynısı cemevlerine uygulanacak. Bizim belediyelerimiz imar planlarında cemevlerine yer ayıracak. Özgürlükçü laiklik anlayışımızdan hiçbir zaman sapmayacağız. Tekrar ilan ediyorum: İktidarımız döneminde herkes hakkın terazisinde eşitlenecek."
‘HEDEFİMİZ TAM DEMOKRATİK TÜRKİYE'
"Bizim hedefimiz çok açık. Kimliği, dili, dini, mezhebi, siyasi görüşü, yaşam felsefesi ne olursa olsun, herkesin eşit ve onurlu bir vatandaş olduğu Türkiye’dir. Bizim hedefimiz, ‘Hepimizin Türkiye’sidir. Demokratik bir devlet, hiçbir vatandaşını yok sayamaz. Hiçbir vatandaşını beriki, öteki diye ayırt edemez. Bizim hedefimiz tam demokratik Türkiye’dir."
'ORTAK ADAY MESELESİ SEÇİMLERE YAKIN ELE ALINACAK'
Babacan, yaptığı konuşmanın ardından il binasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündem de ise 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı, İYİ Parti’nin HDP’ye yönelik tutumu ve HDP seçmende yaşanan rahatsızlık vardı. 6 siyasi partinin şu ana kadar bir ortak aday değerlendirmesi yapmadığını ifade eden Babacan, "Bu güne kadar benim katıldığım, genel başkanlar düzeyinde yapılan hiçbir toplantıda bu konu açılmadı. Herhangi bir toplantıda şu kişi aday olabilir denilmedi, olamaz da denilmedi. Hatta ortak aday meselesini seçimlere yakın bir dönemde ele almamız gerektiği gibi bir şifai mutabakata vardık" dedi.
'YOL HARİTASI BELİRLENEMDEN ORTAK ADAY BELİRLEMEK DOĞRU DEĞİL'
Bu konuda daha çalışılması gereken hususlar olduğunu ifade eden Babacan, bunlardan birisinin geçiş sürecinin yol haritasının belirlenmesi, ikincisinin ise 6 partinin politika alanlarında bir ortak söylem çalışması olduğunu söyledi. Bu alanlarda henüz bir çalışma yapılmadığını ifade eden Babacan, "Çalışmamız gereken hususlardan bir tanesi geçiş sürecinin yol haritası. Güçlendirilmiş parlamenter sisteminde mutabık kaldık ya. O bir hedef. Fakat ilk seçim mevcut sisteme göre yapılacak. İlk seçimde seçilecek cumhurbaşkanı mevcut sistemin yetkilerini ilk dakikadan itibaren kullanacak bir şekilde seçilmiş olacak. Biz diyoruz ki madem bu 6 parti parlamenter sistemi belirliyor, o zaman önümüzdeki ilk seçimle parlamenter sisteme geçene kadarki sürede ülke parlamenter sistemin ruhuna göre yönetilsin. Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetirken katılımcılık anlayışıyla, yetki paylaşımını esas alacak şekilde ülkeyi yönetsin. Bu nasıl uygulanacak? Biz tam da buna geçiş sürecinin yol haritası diyoruz. Geçiş sürecinin yol haritası çalışması bitmeden ortak cumhurbaşkanı aday belirlemesini doğru bulmuyoruz" dedi.
'6 PARTİ İLKELER VE HEDEFLER ÜZERİNDE BİR ORTAK DİLİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞMALI'
Altı partinin parlamenter sistemle ilgili konular dışında diğer politika alanlarında bir ortak söylem çalışması yaptığını ifade eden Babacan, "Biz diyoruz ki, bu 6 parti o kadar detaylı olmasa da, daha kısa özet, en azından ilkeler ve hedefler üzerinde bir ortak dili önce oluşturmaya çalışmalı. 6 parti temel politika alanlarında ilkeler ve hedefler açısından bir ortak dil arayışına girmeli. Ortak paydayı aramlayız. Mesela Cumhurbaşkanı talimatıyla çalışsın diyen bir parti yok ki 6 parti içinde. Mesela onu yazabiliriz ortak politikaya. Şunun için söylüyorum. 6 parti bazı temel politika alanlarında ortak bir söylem, ortak bir çerçeve oluşturmadan ortak aday belirlerse o zaman ortak aday işi de çok zor olabilir, 6 partinin işi de çok zor olabilir. Aslında bu ortak adayın bir bakıma bir seçim beyannamesi çalışmasına bizim bu günden başlamamız lazım. Ortak adayında bir noktada o çalışmaya entegre edilmesi lazım. Hem geçiş sürecinin yol haritasını, hem de politikalar konusunda uzlaşma olmadan ortak adayın belirlenmesini biz doğru olduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu.
'HDP İLE DİYALOĞUMUZ VAR, İŞ BİRLİĞİ ALANLARIMIZ YOK'
Babacan İYİ Parti’nin HDP’ye yönelik söylemlerine ise bu konunun muhatabının ilgili partiler olduğu cevabını verdi. Bu konuda yorum yapmasının doğru olmadığını ifade eden Babacan, "HDP sol partilerle ittifak çalışması yapıyor şu anda. Farklı bir ittifak arayışı var. Dolayısıyla bizim şu andaki önceliğimiz ve a planımız 6’lı masanın bir ortak adayı. Diğer partilerin HDP ile olan diyaloğu vardır yoktur bu bizim yorum yapacağımız bir konu değil. Ama biz ne yapıyoruz. Bizim HDP ile ilk kuruluşumuzdan bu yana açık diyalog kanallarımız var. Belli periyotlarla arkadaşlarımız oturuyorlar, pek çok konuyu konuşuyorlar. Ama henüz şu ana kadar belirlediğimiz bir iş birliği alanı yok. Yani diyalog var, ama bu gün itibariyle bir iş bilirliği alanı yok. Partiler arası ilişkiler her partiye sorulması gereken bir konu" ifadelerini kullandı.
'ŞU ANA KADAR ORTAK ADAY İSMİ ÜZERİNDE TARTIŞMA OLMADI'
Bir diğer konu Babacan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak 7’inci bir ismi işaret etmesiydi. Öncelikle şu ana kadar ortak aday konusunda bir tartışma yürütmediklerini ifade eden Babacan, şunları söyledi: "Ortak adayla ilgili biz kendi içimizde dahi şu isim olabilir, bu isim olamaz diye tartışmadık. Benim olduğum ortamlarda ben bunun tartışılmasına izin vermedim. Arkadaşlar kendi aralarında konuşuyor olabilir. Peki, 6 genel başkandan biri mi olmalı, dışarıdan biri mi olmalı? Bu gün itibariyle biz kendi partimiz içinde henüz bunu tartışmış değiliz. Bir söz vardır. İşe göre mi adam bulacağız, yoksa adama göre mi iş bulacağız? Henüz biz işi tanımış değiliz. İşin tanımlanması nasıl olacak? Bir parlamenter sisteme geçişin yol haritası üzerindeki mutabakatın partiler arasında sağlanması lazım. İki ortak adayın seçim beyannamesi ile ilgili bir ortak çalışma lazım. Bunlar olmadan isim konuşmayı da yanlış bulunuyoruz. Önce yapılacak işleri konuşalım, ondan sonra bu işi kim yapabiliri konuşalım. Biz DEVA partisi olarak bu gün itibariyle ortak adayın 6 partinin genel başkanlarından birisinin olabileceği veya dışarıdan da bir isim olabileceği konusudur. Teorik bir bakışla seçenekleri açık tutuyoruz."