Bloomberg: Erdoğan yatırım çekmek için Körfez turuna çıkacak

Bloomberg: Erdoğan yatırım çekmek için Körfez turuna çıkacak
Bloomberg'in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım çekmek için Körfez ülkelerini gezmeye hazırlanıyor. Erdoğan'ın BAE ziyareti sonrası Katar ve Suudi Arabistan'a da gitmesi bekleniyor. Habere göre hedef 25 milyar dolarlık yatırım çekmek.

Artı Gerçek -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı ülkelerinden gelen kaynakların yokluğunda yatırım çekmek amacıyla Körfez ülkelerini kapsayan bir tura çıkmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün Erdoğan'ın gezi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret edeceğini açıklamıştı. Bloomberg'e adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı'nın daha sonra Suudi Arabistan ve Katar'a gitmeyi planladığını söyledi. Erdoğan'ın BAE ziyareti kararı Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaptıkları görüşmelerin ardından geldi. BAE'den üst düzey bir heyet deiki ülke arasındaki yatırım işbirliğinin detaylarını görüşmek üzere iade-i ziyarette bulunmuştu.

Bloomberg'in haberinde Erdoğan'ın olağanüstü yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını düşük tutma yönündeki alışılmışın dışındaki politikasının birçok Batılı yatırımcıyı kaçırdığı ve Körfez ülkelerinin yatırım açığını kapatmak için rakip olarak ortaya çıktığı vurgulandı. BAE, Suudi Arabistan ve Katar, swap anlaşmaları ve doğrudan mevduat yoluyla Türk Merkez Bankası'na çok ihtiyaç duyulan dövizi sağlıyor.

25 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞ HEDEFLENİYOR

Habere göre Türk hükümeti, özelleştirme ve satın almalar da dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi belirledi. BAE, Suudi Arabistan ve Katar halihazırda swap (takas) anlaşmaları ve doğrudan mevduat yoluyla Türk Merkez Bankası'na çok ihtiyaç duyulan dövizi sağlıyor. Mart ayında Türkiye, BAE ile ticaret hacmini iki katına çıkaran bir anlaşma imzalamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar