Buldan: Kobanê davası düştü, düşecek

Buldan: Kobanê davası düştü, düşecek
Kobanê Davası öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ‘Bu dava düştü, düşecek’ dedi.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası görülmeye başladı. Duruşma öncesi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı Buldan'ın yanı sıra, HDP milletvekilleri, EMEP, EHP, TKP, KESK ve STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi takip ediyor. 

Duruşma öncesi cezaevi önünde açıklama yapan Buldan, "Kürt düşmanlığı ile kurulan bu kumpas davanın iddianamesi sarayda hazırlandı" dedi.

Buldan şöyle konuştu: 

‘ARKADAŞLARIMIZ CUMHURBAŞKANINI YARGILADILAR’

Kobanê Kumpas davasını hangi saiklerle yapıldığını geçmişte hep söyledik açıkladık. Siyasi gerekçelerle oluşturulan bir iddianamenin bugün Kürt siyasi tarihinin önemli aktörlerinin yargılandığı bir dönemi yaşıyoruz. Yargılanan her bir arkadaşımız bu ülkenin demokrasisi barışı, eşitliği ve özgürlüğü için mücadele eden arkadaşlarımız. Bu ülkeyi yönetenler başta Kürt düşmanlığı olmak üzere, Kürtleri siyasi arenadan tasfiye etmek üzere bu tür kumpas davalarını önüne koydu. Bu davanın bir kumpas davası olduğunu biliyoruz ve iddianamesinin sarayda hazırladığını da biliyoruz.

Cumhurbaşkanı ve onun küçük ortağı olan MHP Genel başkanının isteği üzerine hazırlanan bir iddianamenin ne kadar boş ve yersiz olduğunu arkadaşlarımız tek tek ortaya çıkardılar. Arkadaşlarımız bu ülkenin hem cumhurbaşkanını, hem yargısını, hem adaletini yargılamaya çalıştılar. Biliyoruz ki bu kumpas davayla hangi sonuçları elde etmeye çalışan bir zihniyet var ortada. Evet, bugün bu ülkeyi yönetenler bu kumpas davasının sonucunda HDP kapatma davası ile bir bağ kuracaklarını da çok iyi biliyoruz."

"2014 yılının yaşanan bir süreçle ilgili 2016’da bu ülkenin cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu meselenin malzeme haline getirerek, seçim kampanyası haline getirmesi bugünlerin yaşanmasının emaresiydi" diyen Buldan, üzerinden geçen 6 yılın ardından bu davanın yeniden açılmasının, Türkiye tarihine kara leke olarak geçtiğini söyledi.

"O günden bugüne kadar bu meselenin bir siyasi mesele haline getirilmesinin büyük bir amacı var" diyen Buldan şöyle devam etti: 

"Bu ülkeyi yönetenler bir kez daha kendi koltuklarında oturmak ve iktidarlarını sürdürebilmek için Kobani Kumpas davasını malzeme yapmayı sürdürecekler. Ancak şunu ifade etmek isterim ki, bu yargılama başladığı günden beri yargılanan her bir arkadaşımız bu ülkenin zihniyetini, bu ülkenin yönetimini, bu ülkede Kürt düşmanlığı kadın düşmanlığı yapanları yargılıyor. Gerçekleri tek tek ortaya koymalarına rağmen hiç bir gerekçeleri, sundukları iddia ve yazık ki mahkeme tarafından kabul edilmiyor.

‘SONUNA KADAR YANLARINDAYIZ’ 

Adil bir yargılama yapılmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz, çünkü talimat saraydan alınıyor, çünkü bizzat cumhurbaşkanından ve onun küçük ortağı olan MHP’nin genel başkanından alınıyor. Böylesi adil olmayan yargılama sürecinde elbette bizler davayı sonuna kadar sahipleneceğiz, sonuna kadar arkadaşlarımızın yanında olacağız ve peşini bırakmayacağız.

‘YENİ KUMPASLARA GİRİŞTİLER’

"Şimdi kumpas davası ellerine ayaklarına dolandığı için yeni yeni kumpaslar başlatma peşindeler. İkinci bir dalga ile yeni bir süreci başlatıp, farklı arkadaşlarımızı da gözaltına alıp yeni bir tutuklama süreci başlattılar. Ancak bütün bunlar beyhude çabalardır. Bu dava düştü, düşecek. Bu dava onların ellerine, ayaklarına dolandı, dolaşmaya da devam edecek. Ellerinde hiçbir gerekçe somut delil olmadığı için yeni yeni kumpaslar ikinci dalgalar yaratmaya çalışsalar da bu davanın düştüğünü ve düşeceğini belirtmek isterim. Bu davanın sonucu Türkiye siyasi hareketine, Türkiye yargısına, adaletine, vicdanına ses olması gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımızla birlikte süreci takip etmeye devam edeceğiz diyorum."

GÜRKAN: FAŞİZME GİDEN YOLLARA DÖŞENEN TAŞLAR

Buldan’ın konuşmasının ardından söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ise "Kobanê Davası, adı altında yürütülen bu yargılama, başından itibaren siyasi bir yargılama sürecidir. AKP’nin çok açık içerideki baskı politikaları ve Kürt halkının taleplerini yok sayma politikalarıyla birlikte, yayılmacı, yeni Osmanlıcı dış politikaları ile doğrudan ilişkilidir. Bugün geldiğimiz noktada fotoğrafın bütününü görmek açısından baktığımızda, Kobanê davası, Kavala kararları, Demirtaş kararı, Figen Yüksekdağ’ın yargılanması, HDP’nin kapatılma süreci, Canan Kaftancıoğlu hakkındaki kararlar ve en son Gezi kararı bu siyasi iktidarın faşist bir rejim olarak siyasi rejimi tahkim etme politikalarının bir parçasıdır. Rejim açısından faşizme giden yollara döşenen taşlardır. Bu yargı dahil yargı sürecinin işletilmesi dahil Türkiye’nin gerçek demokrasi ile hak ve özgürlüklerle donanmış,  demokratik siyasi bir rejime  ihtiyacı vardır. Demokrasiyi kazanacağımıza inanıyoruz. Bu kumpas davalarını boşa çıkacak olan da mücadelemizdir" dedi. 

EHP: AKP KAYBEDECEK

Emekçi Hareket Partisi (EHP) temsilcisi Sanem Deniz Kural da "Bugün burada yargılanan gerek Kürt halkı gerek de mücadele eden tüm kesimlere yönelik baskıcı ve otoriter rejimin inşasına yönelik bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Mücadele ile bu davaların, bu çabaların boşa düştüğünü, kumpas davalarının da hiçbir sonuca yol açmayacağını, seçime giden bu süreçte bu antidemokratik uygulamaların  AKP’nin ayağına dolanacağını ve kaybedeceklerini biliyoruz. HDP’li  dostlarımız yalnız değildir. Bu davayı izlemeyi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

KESK: ANAYASIZLIKSÜRECİ AÇIK FAŞİZMDİR

Daha sonra söz alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise "Uzun süreden beri yürütülen Kobani kumpas davasındaki niyet açığa çıkmıştır. Bunun üzerinden HDP’ye açılan kapatma davası, yine demokratik siyasete yönelik baskı politikaları Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi ve 20 Temmuz’da AKP’nin ilan etmiş olduğu OHAL ve KHK rejimi ile evrildiğimiz bir anayasasızlık sürecini açık bir faşizm sürecini ifade ediyor" ifadelerini kullandı.

TKP: HUKUKSUZLUKLARA KARŞI HDP’NİN YANINDAYIZ

TKP temsilcisi Ali Ufuk Arıkan da "AKP iktidarı kurulduğu günden bu yana türlü kumpas davalarıyla ülkenin direncini teslim almaya çalıştı. Her dönemde iktidar hukuksuzluklar üzerine iktidarını sağlamlaştırmaya çalıştı. Gezi kararı ve bu davadaki hukuksuzluklar, komik gerekçeler, bu iktidarın nasıl hareket ettiğini gösteriyor. Biz boyun eğmeyenlerin mücadelesine inanıyoruz. TKP olarak HDP’nin yanındayız. Hem kapatma kapatmasının kaldıracı olarak kullanılacak bu davadaki komediyi ifşa etmek ve bununla mücadelenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Dayanışmamızı dile getiriyoruz" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar