Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül Meclis gündeminde: ‘Şiddeti engellemek için çalışmalarınız var mı?’

Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül Meclis gündeminde: ‘Şiddeti engellemek için çalışmalarınız var mı?’
Yeşil ve Sol Gelecek Partisi milletvekilleri Cengiz Çandar ve Semra Çağlar Gökalp, gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıyı meclis gündemine taşıdı.

ANKARA - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar ve Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırı ile ilgili soru önergesi verdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Diyarbakır Milletvekili Çandar, Tatvan Belediyesindeki taşınmazlarla ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getiren Gazeteci Sinan Aygül’ün 17 Haziran 2023 tarihinde, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin resmi koruması olan polis memuru ve belediye görevlileri tarafından saldırıya uğradığını hatırlattı.

Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Gazeteci Aygül, saldırganların "Bir daha başkan hakkında yazarsan geberirsin" diye tehditte bulunduklarını da ifade etmiştir. Saldırıya ait görüntüler basın aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır. Saldırı sonrasında hastaneye kaldırılan Sinan Aygül’ün durumunu gösteren fotoğraflar ise şiddetin boyutunu gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer verdi.

“Sinan Aygül’e yönelik saldırı, dış dünyada da yankı bulmuş ve Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği üzerinde zaten süregelmekte olan tartışmaları tetiklemiştir” diyen Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

  • Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde, kaçıncı sırada yer aldığının farkında mısınız?
  • Gazetecilere yönelik saldırıların sonlanmasını sağlayacak ve basın özgürlüğünü teminat altına alacak etkili adımlar atmaya ilişkin niyetiniz ve bu konularda bir planınız var mıdır?
  • Gazetecileri şiddete açık hale getiren nefret iklimi ve cezasızlık kültürüyle mücadele etmek adına kapsamlı ve kararlı politikalar ortaya koyacak mısınız?

‘GEYLANİ İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?’

Yeşil ve Sol Gelecek Partisi Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp de, Aygül’ün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdiğini ve "Belediyelerin taşınmaz satışları meclis gündeminde. Bazı satışlarda çok ciddi usulsüzlükler, ciddi suçlar var. Olası bir inceleme/soruşturma ve tarafsız bir yargı sürecinde çok kişinin canı yanar..." dediğini hatırlattı.

Saldırının ortaya çıkmasının ardından Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bugün yaşanan talihsiz olay ile hiçbir ilgim bulunmamaktadır..." dediğini ancak saldırının usulsüzlük iddialarının ardından gerçekleştiğini belirten Gökalp, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması üzere şu soruları iletti:

  • Sinan Aygül’e saldırı sonrası, Bakanlığınız tarafından olayla ilgili olmadığını söyleyen Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’yle ilgili herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır ve kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
  • Olayda şiddet uygulayan failler dışında azmettiriciler var mıdır? Varsa bu kişiler kimlerdir?
  • Saldırının yaşandığı bölgede 2 veya 3 güvenlik görevlisinin daha olayla ilgili olduğu iddia edilmektedir. İddialar doğruysa bu kişiler kimlerdir?
  • Bitlis ve Tatvan Belediyelerinin taşınmaz satışlarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları karşısında Bakanlığınızın herhangi bir inceleme/soruşturması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  • Anayasa, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü garanti altına alıyorken; basın hürriyeti başlığı altında “basın hürdür ve sansür edilemez” hükmüne yer vermektedir. Yaşanan pratik ile Anayasal haklar çelişmektedir. Gazetecilere yönelik şiddet olaylarının engellenmesi konusunda hangi çalışmalarınız ve yaptırımlarınız vardır?
  • Türkiye, Basın Özgürlüğü Endeksi olarak tariflenen sıralamada 2023’de daha da geriye giderek 180 ülke içinde 165'inci sırada yer almıştır. Bu gerilemeyi gidermeye yönelik Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar