CHP kurultay davası: Süreçte neler yaşandı? Kılıçdaroğlu'nun tutumuna Özel ne yanıt verdi?

CHP kurultayının iptali için açılan davanın 30 Haziran'daki duruşmasında karar çıkması bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun tartışmalı tutumu tepki çekerken, Özel 'Butlandan sonra görev kabul etmek tarihsel bir hata olur' dedi. CHP, 30 Haziran günü il başkanlarını Ankara'ya çağırdı.

CHP kurultay davası: Süreçte neler yaşandı? Kılıçdaroğlu'nun tutumuna Özel ne yanıt verdi?

Artı Gerçek - Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultayı'nın iptali talebiyle açılan davanın 30 Haziran'da görülecek duruşmasında karar çıkması bekleniyor.

Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 30 Haziran'daki duruşmada bir karar çıkıp çıkmayacağı konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, davanın Temmuz'a ertelenme ihtimali de bulunuyor.

Davada kurultay için "mutlak butlan" (yok hükmünde) ilanı durumunda 4-5 Kasım 2023 öncesine dönülmesi ve seçimi kaybeden eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yargı eliyle partinin başına getirilmesi söz konusu.

KILIÇDAROĞLU: KAYYUM GELSE DAHA MI İYİ OLUR?

Kurultayda Genel Başkan Özgür Özel'e karşı kaybetmesinin ardından kendisine Ankara'da ofis tutan Kılıçdaroğlu'nun "mutlak butlan" ihtimaline karşı partisini ve yönetimini korumayan bir tavır içinde olması tepkiyle karşılanıyor.

Kılıçdaroğlu, Sözcü'de bugün yayınlanan açıklamasında Kasım 2023'te yapılan kurultayı hükümsüz kılacak bir "mutlak butlan" kararı çıkması durumunda "mahkeme kararını tanımıyorum" denemeyeceğini belirterek "Görevi kabul etmezsem o zaman kayyum riski var. Umarım böyle bir karar çıkmaz. Neden bu kadar korkuyorlar? Kayyum gelse daha mı iyi olur? Kayyuma sebep olsam bu kez bana '13 yıl partiyi yönettin şimdi de buna izin verdin' diye tepki gösterirler" dedi.

Kılıçdaroğlu, kurultayın iptali davasında "mağdur" sıfatıyla yer almasına rağmen, 30 Haziran'daki duruşmaya katılmayacağını açıklamıştı. Avukatı Celal Çelik'in açıklamalarına göre ise Kılıçdaroğlu en başından beri "kurultayla ilgili ne soruşturmanın ne de hukuk davasının içinde olurum" derken, kurultay sürecinde herhangi bir usulsüzlüğe tanık olmadığını ve bu nedenle davanın tarafı olmadığını belirttiği de aktarılıyor.

ÖZEL: GÖREV KABUL ETMEK TARİHSEL BİR HATA OLUR

CHP lideri Özgür Özel ise Cumhuriyet gazetesinin "Kılıçdaroğlu'nun 'Partiyi kayyuma bırakmam' sözleri hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna net sözlerle yanıt verdi.

"Siyasi Partiler Kanunu'nda kayyum değil, Çağrı Heyeti var. Onda da '40 gün içinde seçim yapılır' yazıyor. Kayyum dediğiniz yapı partiyi yönetmiyor zaten, seçimleri yapıyor" hatırlatması yapan Özel, Nisan ayında yapılan Olağanüstü Kurultay'da delegelerin iradesini tazelediğini vurguladı. "Sayın Genel Başkan kayyum meselesini yanlış biliyor olabilir ama CHP'yi, kurultayda seçilmemiş kimse yönetemez" diyen Özel, "Ben 'Tayyip Erdoğan’ın bizi çekmeye çalıştığı çukura düşersek oradan çıkamayız' dedim... Butlan kararı çıkacak olursa takınılacak hatalı bir tutum tarihsel olarak vebal doğurur. Butlandan sonra görev kabul etmek tarihsel bir hata olur" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANLARI KILIÇDAROĞLU'NU ZİYARET ETTİ

Son günlerde dikkat çeken bir diğer gelişme ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve CHP Parti Meclisi Üyesi Engin Özkoç'tan oluşan bir heyetin Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmesi oldu. Halk TV'den İsmail Saymaz'ın haberine göre bu ziyarette Kılıçdaroğlu'ndan "mutlak butlan" kararına karşı bir açıklama yapması ve Özgür Özel ile görüşmesi talep edildi. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu talepleri reddettiği ve "Böyle bir açıklama yapamam. Umarım, mutlak butlan çıkmaz ama olursa da partimi kayyuma terk edemem. Ben kabul etmesem kayyum gelecek. Kayyuma mı bırakayım?" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Bu arada partinin başka bazı üst düzey yetkililerinin de Kılıçdaroğlu'na giderek bu gerginlikte bir orta yol bulmaya, Özel ile Kılıçdaroğlu arasında köprü kurmaya çalıştığı ancak başarılı olamadıkları belirtiliyor. Bu arayışların 30 Haziran'a kadar sürmesi bekleniyor.

SAVCILIKTAN GÖREVSİZLİK KARARINA İTİRAZ

Öte yandan CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığına ilişkin hazırlanan iddianamenin, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildikten sonra görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmesine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı usul ve esas yönünden itiraz etti.

CHP İL BAŞKANLARINI ANKARA'YA ÇAĞIRDI

CHP Genel Merkezi de davanın görüleceği 30 Haziran Pazartesi günü, il başkanlarını Ankara'ya çağırdı. Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP yönetiminin, 30 Haziran Pazartesi günü il başkanlarını Genel Merkez'de yapılacak toplantıya çağırdığını bildirdi. İl başkanlarına gönderilen mesajda, "30 Haziran pazartesi günü saat 11.00’de Genel Merkez Parti Meclisi toplantı salonunda il başkanları toplantısı yapılacaktır. Tüm il başkanlarımızın katılımı önemlidir" denildi.

NE OLMUŞTU?

Belediyelere yönelik yargı kıskacına ve Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına karşı mücadele veren CHP kurultay davasından çıkacak karara kilitlenmiş durumda.

CHP'nin 4-5 Kasım 2023'teki 38. Olağan kurultayında 1200'ü il kongrelerinde belirlenmiş, 168'i ise doğal delege sınıfında yer alan toplam 1368 delegenin 1366'sı oy kullanmıştı.

Genel başkanlık seçiminin ilk turunda İmamoğlu'nun da desteğini alan Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun 18 oy farkla önünde olmasına rağmen iki aday da toplam delege sayısına göre salt çoğunluğa (684) ulaşamamıştı. Seçim ikinci tura kalmıştı. Özel ilk turda 682 delegenin oyunu alarak salt çoğunluğu sadece 2 oyla kaçırmıştı. İkinci turda ise Özel arayı açarak 812 oy almış, Kılıçdaroğlu ise 536'da kalmıştı.

Kurultay sonrası, eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, "para karşılığı oy kullandırıldığı" ve "usulsüzlük" iddialarıyla kurultayın iptali için Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ocak 2024'te başlatılan bir soruşturmayla da desteklenen bu yargı sürecinde 26 Mayıs'taki ikinci duruşmada mahkeme tutanağında ilk kez "mutlak butlan" ifadesi yer almıştı. (DW-T24-HABER MERKEZİ)

chp kurultay kemal kılıçdaroğlu Özgür Özel