CHP'de başkanlık yarışı: Özgür Özel genel başkan adaylığını ilan etti
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığa adaylığını resmen ilan etti. Özel, Nazım Hikmet şiiriyle destek çağrısı yaptı: Bu memleket bizim, bu davet bizim, bu hasret bizim
Artı Gerçek - CHP Grup Başkanı Özgür Özel, bugün CHP Genel Başkanlığı adaylığını açıkladı. Özel, adaylık ilanı sonrası Nazım Hikmet'in 'Davet' adlı şiiriyle destek çağrısı yaptı. Özel, "Şimdi herkesi bu büyük yürüyüşe davet ediyorum. Gelin, bu yeni yolu birlikte açalım. Hedefe birlikte yürüyelim. CHP değişirse, Türkiye değişir. Çünkü bu memleket bizim, bu davet bizim, bu hasret bizim" dedi.
'BU SORUMLULUK DUYANLARIN HİKAYESİ'
Özel'in konuşması şöyle:
"Artık korkmaya gerek olmadığının çünkü korkulanın olduğunu bilenlerin hikayesidir. 'Şenyaşar ailesine getiremediğimiz adalet var' diyenlerin hikayesidir. Bu seçimin kaybedilmesine dur diyememenin üzüntüsünü duyanların hikayesidir. Bu sorumluluk duyanların hikayesidir. Bir daha aynı hataları yapmamak için azim taşıyan gençler ve kadınların hikayesidir. Türkiye'yi değiştirmek için CHP'yi değiştirmeye inanan kadroların hikayesidir. Bu hikaye namussuzlardan daha cesur olan namusluların hikayesidir.
'PARTİ YÖNETİMİ, BU KIRILMAYI GÖRMEZDEN GELDİ'
Bu ilk adımdır ama kararlıdır, birikmiştir, kollektiftir. Seçim öncesi Türkiye'de oluşan değişim inancı derin bir hayal kırıklığına dönüştü. Parti yönetimi yenilginin nedenlerini araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Parti yönetimi durumu onarmaya yönelik adımlar atmak yerine bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti.
'YATAY SİYASET ANLAYIŞINI SAVUNUYORUZ'
İş cinayetlerini artıran üretim baskısından, grev yasaklarından sendikal baskıya emekçi sınıfının yanından ödünsüz pozisyon alıyoruz. Kutuplaştıran siyaset anlayışını reddediyoruz. Etnik ve mezhepsel kutuplaşmayı kabul etmiyoruz. Tüm farklılıkları kucaklıyoruz. Toplumu dikine kesen ve ayrıştıran siyaseti reddediyor, yatay siyaset anlayışını savunuyoruz.
İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine benzediği bir siyaset olmamalıdır. İttifaklar, parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalıdır. Partimizin 39 milletvekilini başka partilere vermesi parti tarihinde unutulmayacak hasarlar bırakmıştır. Bu süreç parti içi denetime kapalı olarak yürütülmüştür. Seçilmiş kurullar dahi bilgilendirilmemiştir. Sorumluluk üstlenmeyen yönetim tarzı kabul edilemez.
'KADINLARI SİYASETİN MERKEZİNE TAŞIYACAK YAPI MUTLAKA KURULMALI'
Sağlıklı yaşam hakkını savunan çevre mücadeleleriyle dayanışmak hedefimizdir. Bir yandan sürdürülebilir ekonomik ve ekolojik düzen savunulabilmelidir. İklim kriziyle mücadeleye ilişkin somut önerilerimizi görebilirsiniz.
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararından güç alanların artık yeni hedefi var. Anayasa'da yer alan kadın-erkek eşitliği hedeftedir. Kadınların siyasetteki varlığını sayılara indirgemeyen, kadınları siyasetin merkezine taşıyacak yapı mutlaka kurulmalıdır.
Gençler, devlet okullarında nitelikli eğitim alamamaktadır. Gençler, tarikat ve cemaat baskısı altında barınma krizine terk edilmiştir. Gençler, bahanelere sığınan değil, samimi ve net çözüm üreten bir siyaseti beklemektedir. Siyasetsizliğin yaygınlaşmasıyla beraber, popülist ve aşırı radikal hareketlerin gençleri hedeflediği görülmektedir. Hedeflediğimiz değişim, emekten, üretimden, çevreden, kadınlardan, gençlerden ve yeni cesaretli, özgüvenli siyasetimizle hayat bulacaktır.
CHP, yeni dönemde hak taleplerinin sadece parlamentoda değil, sahada ve sokakta da sözcüsü olacaktır. Hesap verebilir, denetlenebilir, ölçme-değerlendirmeden en iyi şekilde yararlanabilen bir yapı hedeflenmelidir.
İkinci yüzyılın CHP'si köklü değişimler ile yoluna devam etmelidir. Partinin seçilmiş kurullarına işlevlerini yeniden kazandıran ve güçlendiren düzenlemeler yapılmalıdır. Parti yönetimi değişim sürecini, tüzüğün bazı maddelerinin değiştirilmesi olarak tanımlamaktadır. Tüzükte ve programda yapılacak değişikliklere katkı vermeye kararlıyız ancak objektif yapısal dönüşüm koşullarının yakalanmasının mümkün olmadığının bilincindeyiz.
'CHP'NİN KAYIT DIŞI SİYASETE TESLİM OLMASINI KABUL ETMİYORUZ'
CHP'nin şartlar ne olursa olsun kayıt dışı siyasete teslim olmasını asla kabul etmiyoruz. Güçlü kurumsallaşma başarının ön koşuludur. Partimizde karar alma ve aday belirleme süreçleri neredeyse merkezileşmiş, ön seçim kaldırılmıştır.
Kurultay sürecine girilmişken, örgütlerin görevden alınması görülmemişken, bazı ilçelerde kongre yapılmasının engellenmesi bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
ÖN SEÇİM GERİ GELECEK
CHP'nin iyi yönetilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üye adaylarının belirlenmesinde ön seçim yapılacaktır. 3 dönem sınırı getirilecektir. Genç ve engellilerin temsiliyetleri artırılacak, kadınlar için eşit temsil benimsenecektir. Genel başkan tarafından seçilen MYK üyeleri, güven oyu alacaktır. Parti örgütü bir yük olarak görülmeyecektir. Parti okulu yenilenecektir.
Bu çağrı tüm değişimi ve yenilenmeyi birlikte yapmaya dair çağrımızdır. CHP'yi değiştirip, toplumun iktidarı emanet edeceği özne olmak zorundayız. Partinin yeni kadrolarıyla bulacağı taze kan, yerel seçimlerin itici gücüne dönüşmelidir. Değişimin yaratacağı umut, kazanmanın en büyük güvencesi olacaktır.
'TARİHSEL BİR KARARIN EŞİĞİNDEYİZ'
Şimdi tarihsel bir kararın eşiğindeyiz. Seçimin kaybedildiğini kabul etmeyen, hiçbir şey olmamış gibi davranan bi siyasetsizliğin parçası mı olacağız yoksa Türkiye'ye umut mu olacağız? Seçmendeki duygusal kopuşu görmezden mi göreceğiz yoksa onu dinleyen bir değişimin öncülüğünü mü yapacağız? Siyasetimizi sağ söylemlere sığınarak mı yapcağız yoksa özgüvenli bir siyasetle cam tavanı yok mu edeceğiz? CHP'deki değişim, ülkenin değişiminin ön koşuludur.
NAZIM HİKMET ŞİİRİYLE DESTEK ÇAĞRISI
CHP Genel Başkanlığı'na adaylığımı ilan ediyorum.
Şimdi herkesi bu büyük yürüyüşe davet ediyorum. Gelin, bu yeni yolu birlikte açalım. Hedefe birlikte yürüyelim. CHP değişirse, Türkiye değişir. Çünkü bu memleket bizim, bu davet bizim, bu hasret bizim."
Özel, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Nasıl bir çalışma yürüteceksiniz? Grup Başkanı olarak devam edecek misiniz?
Yarından itibaren il kongrelerimiz yapılacak. Özgür Özel, halkın yanında. 50 gün boyunca çalışmaya devam edeceğiz. Kurultay kararı alınmış değil, bundan sonraki süreçte bu değerlendirmeyi yapacağız. Ben kazanırsam Genel Başkan ve Grup Başkanı olacağım. Bu süreçle ilgili durumu ikilik olarak tanımlamamak gerekiyor.
İBB Başkanı İmamoğlu ile bu konuyla ilgili görüşme yaptınız mı?
Bugün görüşmem olmadı. Ama İmamoğlu ile açık bir iletişim kanalımız var.
Parti içinde destek hangi oranda? Örgütlenme için yeterli vaktiniz olacak mı? Genel Merkez'den engelleme olur mu?
Bir engellemeyi partime yakıştırmam. Kurultay en kısa sürede yapılmalı. Bir hesaplaşmanın gerçekleşmesi gerekiyor. Demokraside bu sandıkla olur. Yerel seçimlerde başarısızlık yaşamamak için bir an önce kurultay yapılmalı.
Partiyi bölüyor eleştirileri gelirse ne diyeceksiniz? İmamoğlu ile beraber mi hareket ediyorsunuz? Kaybederseniz istifa edecek misiniz?
Özgür Özel kaybederse partinin neferi olarak çalışmaya devam eder. Özgür Özel, kovalasanız da baba evinden ayrılmaz.
İmamoğlu'nun paylaşımından büyük bir memnuniyet duydum. Onun bu sürece olan yaklaşımını önemsiyorum.
CHP gibi partiler yarışlarda bölünmezler. Bu süreçlerden umut dolarak yollarına devam ederler. Ben siyasette kameraların önünde üç kez ağladım. İBB balkonunda mazbatımızla beraber teslim almaya gelirken kalabalığı görünce ağladım. Soma Davası'nın sonunda ölenleri suçlu bulup katilleri serbest bırakınca ağladım. Bir de genel başkanımız 'Bu benim bu kürsüde son konuşmam' deyince ağladım.
Sezgin Tanrıkulu'na sahip çıkacak mısınız?
Tanrıkulu meselesi bir olgu olarak, değinmek istediğim bir konu. Sezgin Tanrıkulu kendisine bir canlı yayında terörist diyenlere cevap vermek üzere canlı yayına bağlanır. TSK ile ilgili soru sorulur kendisine. Verdiği soru önergesine verdiği cevap kısmı alınır ve linç kampanyası başlar. Bahsettiği AİHM kararı, bazı TSK mensuplarının helikopterden attığı köylülere ait bir karardır.
Üzüntü verici olan linç kampanyasının bu hale dönüşmesine çanak tutan, katkı veren yaklaşımdır. Benim genel başkanlığımda da eleştiriye açık ifadeleri olabilir, gereği de yapılabilir ama bu asla Aktroll'ün videosuna tepki vererek değil, araştırılıp kendi evladımız başkalarının önüne atılmadan yapılır.
Değişim isteyenler topyekün mü hareket ediyor yoksa bölünme var mı?
Değişim talebi son derece meşrudur. Değişim talebini partinin üzerinde uzlaştığı bir yürüyüşe dönüşmüş durumdadır. Ayrımız gayrımız yoktur.
Açıklamanın ardından Özel, ailesi ile fotoğraf verdi.
TUTUM BELGESİNDE NELER OLACAK?
Tutum belgesinde değişimcilerin ne istediği ve önerilerine de yer verilirken, parti örgütünün tüzüğe dair önerileri de yer alacak. Bu kapsamda parti örgütünün daha aktif hale gelmesinde, parti üyelerinin edilgen değil de etken şekilde görev yapabilmesi için öneriler de yer alacak. Ayrıca partinin yıllardır seçimlerde yüzde 25’in üzerine çıkamadığı hatırlatılarak, bunun aşılması için atılacak adımlara da yer verilecek.
Yapılacak basın toplantısında daha önce CHP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) görev almış kişiler değişime destek veriyor olsa da toplantıda yer alamayacak. Özel’e 50’ye yakın milletvekilinin destek verdiği biliniyor.
Ekrem İmamoğlu: Özgür Özel’e ve yol arkadaşlarına başarılar diliyorum
Özgür Özel adaylığını açıkladı: Destek veren vekil ve PM üyeleri CHP Genel Merkezi’nde