CHP'de 'değişimciler': 'Genel Kurul’da toplanan imza genel merkezin sıkıştığını gösteriyor'

CHP'de 'değişimciler': 'Genel Kurul’da toplanan imza genel merkezin sıkıştığını gösteriyor'
38'inci kurultay sürecini başlatan ve il kongrelerini tamamlayan CHP’de gözler genel başkanlık yarışına çevrildi. Değişimciler başa baş bir yarış yaşanacağını belirtirken, genel merkezciler ise Kılıçdaroğlu’nun açık farkla kazanacağını savunuyor.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Kurultaya sayılı günler kala Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) değişimciler ve genel merkezciler arasındaki yarış da hız kazandı. CHP’nin 81 ilde gerçekleştirdiği il kongrelerini tamamlamasıyla gözler, genel kurulda yapılacak genel başkanlık seçimlerine yöneldi. Artı Gerçek’e konuşan ‘değişimciler’, kongrelerin tamamlanmasıyla başa baş bir durum yaşandığını belirterek, yaptıkları hesaplamalara göre 50 delege önde olduklarını savundu. Genel Merkeze göreyse tam aksine kendiler önde.

‘1367 DELEGENİN OY KULLANMASI BEKLENİYOR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 'değişimciler'in adayı olan Özgür Özel arasında büyük bir rekabetin yaşanacağı belirtiliyor. Edindiğimiz bilgiye göre, CHP’de 51 ilde yeni il başkanı seçilirken, 30 ilde ise aynı isimlerle yola devam edildi.
CHP Genel Merkezi’nde görüştüğümüz bazı partililer, 33 ilde değişimcilerin, 30’un üzerinde ilde de genel merkezin adayının kazandığı söyledi. Ayrıca, kurultaya tam katılım olması durumunda doğal delegelerle birlikte toplam 1367 delegenin oy kullanacağına dikkat çektiler.

'DURUM BAŞA BAŞ'

İl kongrelerinin tamamlanmasının ardından yaşanan tabloyu Artı Gerçek’e değerlendiren ve kendini 'değişimci' olarak tanımlayan bir CHP’li vekil, kongrelerin sonucunda başa baş bir durum yaşandığını belirterek, “Delege sayısı itibariyle bakıldığında bir denge durumu söz konusu. Bize göre değişimciler 50 delege öndeyken, genel merkezciler de kendilerinin 50 delege önde olduğunu savunuyor. Genel Merkezcilerin yaşadığı sıkışmaya en güzel örnek genel kurulda yaşanan imza toplama görüntüsüdür. Üç vekil zorla milletvekillerinden Kılıçdaroğlu için imza topladı. CHP’nin geleneğinde böyle bir şey yoktur. Bu durum hepimiz üzerinde baskı yaratıyor. Asla bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

‘KILIÇDAROĞLU İÇİN TOPLANAN İMZA SAYISI DOĞRU DEĞİL’

Kılıçdaroğlu için 130 milletvekilliden 91’inin imza attığı yönündeki sayının da gerçeği yansıtmadığını öne süren aynı partili, toplanan imza sayısı kadar vekilin genel kurulda olmadığının altını çizdi. Değişimcilerin sayısının sürekli arttığını ve kurultayda sürpriz yaşanabileceğini söyleyen partili şunları söyledi:

“Değişimciler için '200 imzayı bulamaz' diyorlardı ancak her gün bu sayı artıyor. Bizde yaşanan bu artış onlarda düşüşe neden oluyor. Bizde genç bir kadro var, tecrübeli isimler aday değil. Genelde uzun süredir partide olanlar genel merkezci. Özellikle İstanbul Kongresi'nin ardından değişimcilere yönelen delegelerde artış oldu. Bu durumun genel merkezi rahatsız ettiğini de biliyoruz.”

'KILIÇDAROĞLU AÇIK FARKLA KAZANIR'

Kongrelerin tamamlanmasıyla birlikte ortaya çıkan tabloyu Artı Gerçek’e değerlendiren Kılıçdaroğlu’na yakın isim ise, Kılıçdaroğlu’nun açık farkla kazanacağını anlattı. İstanbul İl Kongre sonucunun değişimcilerde bir cesaret yarattığını belirten aynı partili, “Ancak sayılarında bir artış yaşanıyor olsa da bunun sonucu değiştireceğini düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

ÇELİK NEZAKETEN KILIÇDAROĞLU’NU ZİYARET ETTİ

Öte yandan bugün İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, saat 15.20’de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Görüştüğümüz partililer, bu görüşmenin nezaketen yapıldığını ve il başkanı olan kişilerin genel merkeze ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Birçok il başkanının benzer ziyaretler gerçekleştirdiğini vurgulayan partililer, bunun CHP’de olağan bir durum olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar