CHP’de ‘tezkere’ trafiği
Tezkereye şüpheyle bakan isimler Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra tavrını netleştirecek.
ANKARA- Hükümet, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılacak referandum öncesinde meclisi olağanüstü toplayıp Suriye-Irak tezkeresinin süresini uzatma kararı alınca gözler, tezkereye muhalefetin ne diyeceğine çevrildi. MHP’nin ‘evet’i, HDP’nin de ‘hayır’ı sürpriz olmazken, parti içi tartışmalar olsa da CHP’de de ‘evet’ oyu ağır basıyor.
Tezkere için CHP’de yapılan iç tartışmaların arkasında tezkerenin içeriğinin değişebileceği bilgisi yatıyor. Bu yüzden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay "Tezkere terörle mücadelede TSK’nın elini güçlendirecekse" destekleriz açıklaması yaptıktan sonra bir açıklama daha yapmak durumunda kaldı ve "Tavrımız geçen yılki gibi olacak" dedi. Altay’ın ilk açıklamasının ardından CHP’nin ortaya ‘kriter sürdüğü’ne dair yorumların yapılması üzerine ikinci bir açıklamaya daha gerek duyuldu. Ankara’nın Kuzey Irak yönetimine karşı yaptırım hazırlığı içinde olduğundan tezkereye "Sınır ötesinde askere kuvvet kullanma yetkisinin de verilebileceği" bilgisinin yerleştirilebileceği düşüncesinden ötürü CHP’de tezkereye ilişkin kimi tartışmalar yaşanmış olsa da, tezkereye şüpheyle yaklaşan isimlerin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra tavrını netleştirmesi bekleniyor.
Tezkereye şüpheyle bakan isimlerin başında Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA)'nın sivil vatandaşların vurulduğunu öne sürdüğü için hakkında soruşturma başlatılan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu geliyor. Tezkere oylaması için İstanbul’dan Ankara’ya gidecek Tanrıkulu, Kılıçdaroğlu ile tezkere konusunda özel bir görüşme yaptıktan sonra tezkere oyunu netleştirecek.
TBMM hükümet tezkeresini görüşmek üzere 23 Eylül Cumartesi (yarın) saat 16.00’da toplanacak. Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren süresi 30 Ekim’de dolacak tezkerenin gerekçesi geçen yıl şöyle açıklanmıştı:
"Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı, Uluslar arası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak."
Tezkerenin görüşmelerinin ardından Meclis, yeni yasama yılı çalışmalarına başlamak üzere 1 Ekim’e kadar tatile girecek. (Artı Gerçek)