CHP’li Bulut: Tüm ülke Mayıs ayında aşılanacaktı ama toplam gelen aşı sayısı 25 milyonu geçmedi
CHP’li Bulut: Bir bilim kurulu üyesi çıkıp ‘Ey Sağlık Bakanı, sen kendi koyduğun tedbirlere uymuyorsun; neden kongreye, kalabalık cenaze törenine gidiyorsun’ demedi.
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK- CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut Türkiye’de pandemi sürecinin ilerleyişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecinde ilk günden bu yana şeffaf bir şekilde ilerlemediğini söyleyen Bulut, Mayıs ayında tüm ülkenin aşılacağını söylemelerine rağmen toplan gelen aşı sayının 25 milyonu geçmediğine dikkat çekiyor.
Türkiye’de ilk vakanın görülmesi ile birlikte Bilim Kurulu oluşturulmasının ilk aşamada olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyleyen Bulut ancak Sağlık Bakanı’nın ilerleyen günlerde sağlıkçı önlüğünü çıkarıp siyasetçi önlüğü giydiğini söyledi. Bulut’un pandemi sürecine ilişkin tespitlerini Artı Gerçek’e anlattı.
MASKE KAOSU
Bulut, Türkiye’de Ocak ayında, muhalefet, ‘maskeler Çin’e ihraç ediliyor’ uyarısı yaptığını Ancak Sağlık Bakanı Koca’nın , 'Elimizde yoğun miktarda olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Ne maske ne eldivende herhangi bir sorunumuz yok' dediğini hatırlatıyor. Bulut, "Ancak, maskeler karaborsaya düştü. Kendi vatandaşına maske veremeyenler Amerika, İngiltere gibi ülkelere maske yolluyoruz diyerek siyasi rant peşine düştü. Toplumun sağlığını korumak yerine siyasetten ne alabilirim derdine düştüler. Maske dağıtım süreci insanları korumak yerine daha da tehlikeye itti" diyor.
İLK VAKA
Bulut, ilk vakanın 11 Mart tarihinde açıklanmasına rağmen Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci imzasıyla uluslararası bir sağlık dergisinde yayınlanan bir makalede şubat ayında Covid-19 pozitif tanılı 24 hastanın Mersin’de tedavi altına alındığı ortaya çıktığını belirtiyor.
PCR TESTİ
PCR testinin de yeteri miktarda yapılmadığını aktaran Bulut, "İnsanları özel hastanelere yönlendirdiler. Ekim ayında Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle Coronavirus testlerinin hem kamu hem de özel hastanelerde üst sınır olarak 250 TL olarak belirlendi. Ancak genelgeye rağmen Sağlık Bakanı’nın kendi hastanesi başta olmak üzere özel hastanelerin Covid-19 testinden 350 TL ve üzeri fiyat alındığı ortaya çıktı. Daha sonra Sağlık Bakanı bu fiyatlandırmayı kabul etmedi. Covid-19 testi için sağlık kuruluşlarına başvurularda, belirlenen fiyat tarifesinin dışındaki uygulamalar için yaptırım uygulanacağını bildirdi. Bu süreçte hastanelere giden hastalar özel yöntemlerle korunmadı aksine toplu taşıma araçlarını kullanarak, salgının daha da yayılmasına neden oldu" diyor.
VAKA SAYISI
Bulut, 28 Temmuz’da Sağlık Bakanlığı turkuaz tabloda vaka ayrımına gittiğini ve vaka sayısını gizlemek için sadece hasta sayısı verilmeye başlandığını söylüyor. Gerçek sayılar ortaya çıkınca Bakan Koca, 'Her vaka, hasta değildir' dediği sözleri hatırlıyor. Yine grip aşısında da bir sürünceme yaşandığını belirtiyor.
ARACI FİRMA YOK DEDİLER AMA…
Bulut Sağlık Bakanlığı’nın aracı firma olmadığını söylemesine rağmen daha sonra aracı firmaların ortaya çıktığını söylüyor. Bulut, "Biz o zaman da bir ülkeye bağlı kalmamaları gerektiğini söylemiştik. Ancak daha sonra 'Çin aşı yollamıyor' dediler. Diğer ülkeler birçok ülke ile aşı konusunda anlaştı. Tedarik anlamında firmanın kendisi ile anlaştık dediler ama daha sonra aracı bir firma ile anlaştıkları ortaya çıktı. Biz o günde söyledik aracı firma olabilir ama bunu sakladılar" diyor.
COVID AŞISI
Aşı konusunda ilk günden bu yana toplumun yanılttıklarını söyleyen Bulut, "Pandeminin yaşandığı ilk günlerde 2020 yılının Eylül ayından Aralık ayına kadar ülkeye 20 milyon aşı geleceğini söylüyorlardı. Sağlık Bakanı sürekli diğer ülkelere göre daha çok aşılama yapıyoruz demesine rağmen biz en alt noktaya geldik. 50 milyon aşı gelecek dediğinde kimsenin itirazı olmadı. Kısa sürede kitlenin aşılanması gerekiyordu. Ama 50 milyon aşı yerine 1 milyon aşı, 120 milyon aşının yerine toplam 10 milyon aşı geldi. Bugün itibariyle de 12 milyona yakın insan aşılanmış durumda. Bu da toplam aşılama oranına baktığınızda yeterli bir aşılama rakamı değil. Mayıs ayında ülkede aşılama bitecek dediler ama maalesef Mayıs ayı itibariyle böyle bir görüntü yok. Hala Türkiye’ye gelen aşı sayısı25 milyonu geçmiş değil. Aşılama oranına baktığımızda günde 2 milyon aşılama yaparız dedikleri yerde şu an 200 bin bile aşılama olmuyor. Bu da pandemide büyük başarısızlıkların bir maddesi olarak duruyor aşılama" diyor.
AÇILMA-KAPANMA
Türkiye’nin kısıtlama tedbirlerine ilişkin de konuşan Bulut, "Uygulamalar ne kapanma ne kapanmama arasında kaldı. Cumhurbaşkanlığı gibi absürt bir şekilde yönetiliyor. AVM’ler açık ancak park kapalı. Toplu taşıma araçlarında insanlar iç içe yolculuk ediyor. En çok insanlarla iç içe olan kuryelere hala aşılama yapılmadı. Kalabalık çalışma ortamlarında çalışan işçiler göz ardı edildi" diyerek pandemi sürecinin gelişi güzel yönetildiğini söylüyor.
'PANDEMİ BİLİMSEL DEĞİL 'TAYYİPSEL YÖNTEMLERLE' YÖNETİLİYOR'
Alınan kararların bilimsel olmadığını söyleyen Bulut, "Bilim Kurulu’nda kararlar bilimsel yöntemlerle alınmıyor, Tayyipsel yöntemlerle alınıyor. Tüm yönetim şekli Tayyip’in karar vermesi ile ilerledi. Bilim kurulu üç maymunu oynadı ve hiçbir karar için açıklama yapmadı. Bir bilim kurulu üyesi çıkıp ‘ey Sağlık Bakanı sen kendi koyduğun tedbirlere uymuyorsun, sen neden kongreye, kalabalık cenaze törenine gidiyorsun’ demedi. Maalesef siyaset, bilim kurulu üzerinde de korkunç bir baskı yaptı" diyor.
'ESNAF İNTİHAR EDİYOR'
Tüm dünyanın kısıtlama kararlarında vatandaşına destek olduğunu belirten Bulut, "Özellikle Türkiye’de yeme-içme sektörü büyük oranda etkilendi. Esnaf bıçak kemiğe dayandığında sokaklara çıktı ve ardından Cumhurbaşkanı 5 bin liralık destek yapacağını söyledi. Siz 14 aydır kapalı olan bir dükkanı 5 bin lira ile mi kurtaracaksınız. Aylara bölseniz aybaşına 300 lira eder. Esnaf bu parayı ne yapsın?" diye soruyor.
‘HELALLİK İSTEME, ÜLKE KAYNAKLARINI BURAYA AKTAR’
Adana’da bir kıraathane sahibiyle yaptığı görüşmeye dair konuşan Bulut, "İnsanlar artık bitme durumuna gelmiş. Kıraathane sahibi biri ‘tamam ben helallik vereyim de çocuklarım adına nasıl vereyim?’ diyor. Esnaf evine sebze meyve alamıyor. Vatandaş artık cüzdanında sadece sevdiklerinin resmini ve borçlarını taşıyor. Esnaf cumhuriyet tarihinde ilk defa yardıma muhtaç bir hale gelmiştir. Belediyelerin yaptığı yardımlara bakın korkunç sayılar var. Esnafın yüzde 90’ı erzak yardımına muhtaç hale geldi. Helallik istemek değil ülkenin kaynaklarını buraya aktarın. Zaten vatandaşın kendi parasıdır" diyor.