CHP'li Öztrak: Her saat 3 milyon dolar faiz lobilerinin kursağına kondu

CHP'li Öztrak: Her saat 3 milyon dolar faiz lobilerinin kursağına kondu
CHP Sözcüsü Öztrak: "Milletten toplanan 2 trilyon 707 milyar doların 530 milyar doları faiz lobilerinin kursağına gitti. Her gün 73 milyon 230 bin dolar, her saat 3 milyon 51 bin dolar, milletin cebinden alındı, faiz lobilerinin kursağına kondu."

Artı Gerçek - TBMM Genel Kurulu'nda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülürken söz alan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi.

"Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez" diyen Öztrak, milletin oyalandığını ve yanıltıldığını anlattı. Öztrak, "2023 yılında gayri safi yurt içi hasıla büyüklüğü bakımından dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı vadettiniz. 2023’e üç haftadan az kaldı. Peki neredeyiz?’ Bırakın ilk onu, Türkiye, ilk 20 ekonomi liginden düşme sınırında. Bu, nasıl bir beceriksizliktir?" dedi. Öztrak şöyle devam etti:

'YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ENFLASYONA SAHİP SEKİZ ÜLKE VAR'

"2011’de AK Parti Genel Başkanı, millete, ‘2023 yılında enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı biçimde, düşük ve tek haneli rakamlara indirme’ sözünü de verdi. Netice; 2023’e bir ay kala, TÜİK’in makyajlı enflasyon rakamlarıyla üretici enflasyonu yüzde 136. Tüketici enflasyonu yüzde 84. Oysa AK Parti iş başına geldiğinde, üretici enflasyonu yüzde 31, tüketici enflasyonu yüzde 30 idi. Kucağında bulduğu, dünyada güven uyandırmış enflasyonu hızla düşüren bir program, hızla büyüyen bir ekonomi de cabası. Bugün TÜİK’in makyajlarına rağmen Türkiye, üretici enflasyonunda dünya şampiyonu, tüketici enflasyonunda dünya altıncısı. Dünyada yüzde 50’nin üzerinde enflasyona sahip topu topu sekiz ülke var. Biri biziz. Bizim dışımızdakiler; Zimbabve, Lübnan, Venezüella, Sudan, Arjantin, Sri Lanka ve İran."

GEÇEN YIL 1000 LİRA OLAN DOĞALGAZ FATURASI BU YIL 2 BİN 634 LİRA'

"38 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) içinde en yüksek enerji enflasyonu bizde. En yüksek gıda enflasyonu yine bizde. Dünyada gıda fiyatları düşüyor, Bizde şahlanmaya devam ediyor. TÜİK’in makyajlı marketlerinde bile gıda enflasyonu yüzde 102,5. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar 200 lira olan elektrik faturası, şimdi 402 lira geliyor. Geçtiğimiz yıl bin lira olan doğal gaz faturası, bu yıl 2 bin 634 lira geliyor. Saray, enflasyonla milletin belini kırdı, şimdi ‘Enflasyonun boynunu kıracağız’ diyor."

'SARAY 2 TRİLYON 513 MİLYAR DOLAR VERGİ TAHSİL ETTİ'

"Son 20 yılda saray, milletten 2 trilyon 513 milyar dolar vergi tahsil etti. İçeriden, dışarıdan 131 milyar dolar borç aldı. Milletin atadan, dededen kalan 63 milyar dolarlık malını, mülkünü sattı, savdı. Önceki 57 hükümetin 79 yılda kullandığı kaynağın 4 katını kullandı. Toplam 2 trilyon 707 milyar dolar kaynağı yedi, bitirdi. Ama 2023 için millete verdiği hiçbir sözü tutmadı. Yanına bile yanaşamadı. O zaman biz de millet adına şu soruyu soruyoruz: Nereye gitti bu paralar? Milletin alın teri, göz nuru kimlerin kursağına girdi? Birini söyleyeyim. Milletten toplanan 2 trilyon 707 milyar doların 530 milyar doları faiz lobilerinin kursağına gitti. Her ay 2 milyar 227 milyon dolar, her gün 73 milyon 230 bin dolar, her saat 3 milyon 51 bin dolar, milletin cebinden alındı, faiz lobilerinin kursağına kondu."

'MİLLETE ÇIKARDIĞI 172 MİLYAR LİRALIK KOCA BİR YÜK VAR'

"‘Faiz sebep, enflasyon netice’ illüzyonu için şapkadan tavşan üstüne tavşan çıkarılıyor. Kur Korumalı Mevduat, bunlardan biri. Hazine ve Maliye Bakanı, bundan bir yıl önce, 24 Aralık 2021’de, ‘Kur Korumalı Mevduat’tan, en kötü senaryoda bile Hazine’ye bir yük gelmeyecek’ dedi. Daha yıl bitmeden, ekim ayına kadar milletin hazinesinden ödenen para 92 milyar lirayı buldu. Vazgeçilen 10 milyar liralık vergi alacağı da cabası. Bir de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ödenen paralar var. Orada da milletin kasasından yaklaşık 70 milyar lira. Yaklaşık diyorum, çünkü ülkenin Merkez Bankası TBMM’den rakam saklıyor. Millete çıkardığı 172 milyar liralık koca bir yük var." (ANKA)

Öne Çıkanlar