CHP’nin yeni hedefi hızlı değil doğru sonuç

Seçim sonuçları konusunda AA ile yarışmanın yanlış olduğunu belirten CHP’li Adıgüzel, 31 Mart gecesi için 'Sandıkları bırakmayın, bizden doğru sonuçları bekleyin' dedi.

CHP’nin yeni hedefi hızlı değil doğru sonuç

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK - 31 Mart yerel seçimlerine sadece iki gün kaldı. Seçmenlerin büyük çoğunluğu kararını verdi. Ancak sandık güvenliği konusunda endişeler sürüyor. Endişelerin tümüyle yersiz olduğu söylenemez. Çünkü önceki seçimlerde pek çok usulsüzlükler yaşanmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise ıslak imzalı tutanaklar olduktan sonra yanlış hesabın Bağdat’tan çevrileceğini söylüyor.

CHP, 31 Mart seçimleri için teknik hazırlıklarını tamamlamış durumda. Okullarda görev alacaklar da belirlendi. Sandık kurulu üyeleri ve yedek üyeleri ile müşahitlerin yanı sıra CHP’nin her okul için atama yoluyla görevlendirdiği kat sorumlusu, okul sorumlusu, okul bilişim sorumlusu ve avukat bulunuyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sandıklar açılmaya başladıktan sonra süreç 3 aşamalı olarak ilerleyecek. Önce okul bilişim sorumlusu mobil uygulamasına o okulun sandık sonuçlarını girecek. Ardından okul sorumlusu ıslak imzalı tutanağı ilçe örgütüne götürecek. İlçe örgütü, sonuçları CHP’nin 24 Haziran’da da kullandığı bilgisayar programına yükleyecek. YSK’den gelen veriler de anında sisteme yüklenecek. Sistem, YSK’den ve ilçe örgütlerinden gelen verileri karşılaştıracak. Eğer sonuçlar aynı değilse sistem kırmızı renkte uyarı veriyor. Sonuçlar tutuyorsa beyaz renk ile onay vermiş oluyor.

Sistemin nasıl işlediğini bilgisayarında göstererek anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, ısrarla ıslak imzalı tutanaklara vurgu yaptı.

HIZLI DEĞİL DOĞRU SONUÇ

Adil Seçim Platformu, 24 Haziran seçimlerinde Anadolu Ajansı’nın manipülasyon yapma ihtimaline karşı verileri hızla açıklayacağını iddia etmişti. Ancak sistem işlemedi.

CHP’nin yeni hedefi hızlı değil doğru sonuç - Resim : 1

Adıgüzel, 31 Mart seçimleri için böyle bir iddialarının olmadığını söyledi. "Hedeflerimizi revize ettik" diyen Adıgüzel, ekledi: "Hızlı sonuç açıklamaktansa doğru sonuç açıklayalım."

Kullandıkları bilgisayar programının 24 Haziran’da sorunsuz çalıştığını, 31 Mart seçimleri için de 3 kez test ettiklerini belirten Adıgüzel, şöyle devam etti: "Bu iş sadece teknoloji ile olmuyor. Asıl mesele sandıklara sahip çıkmak. Görevlilerimiz sabah erken saatlerde sandık başında olmazsa, gün boyu takip etmezse, sayım esnasında orada olmazsa birçok şaibenin önü açılıyor. İşte mühürsüz oy meselesi de buradan çıktı. Sandık görevlileri sabah erkenden gidip tüm pusulaları mühürletseydi ya da 24 Haziran’da yaşadığımız paket oylar, açıktan kullanılan oylar, hepsinin temelinde görevlilerin görevlerini tam yapmaması ve devletin görevlendirdiği sandık başkanlarının da görevlerini suiistimal etmesinden kaynaklı sorunlar. Görevlilerimiz sahada ne kadar başarılı olursa sandık güvenliğinin ilk adımı gerçekleşmiş olacak."

YSK İŞİNİ CİDDİ YAPMAYINCA İŞ BAŞA DÜŞÜRÜYOR

Adıgüzel, Bilgisayar Mühendisleri Odası ve "Ne Oluyor Grubu"nun eleştirilerini hatırlatmamız üzerine, hata ve eksiklikleri olduğunu kabul etti, "Sandık güvenliği aslında siyasi partilerin görevi değildir. Yüksek Seçim Kurulu var. Ama YSK işini ciddi yapmayınca, iş başa düşüyor. Biz de kendimizi yenileyerek, eksikliklerimizden ders alarak yürüyoruz" dedi. Adıgüzel, STK’ların uyarılarını dikkate aldıklarını dile getirdi.

İNTERNETİN, ELEKTRİĞİN KESİLMESİ SADECE YAVAŞLATIR

"Elektriklerin, internetin kesilmesi ya da mobil uygulaması ile bilgisayar programına yönelik bir hack saldırısı durumunda ne yapacaksınız?" sorumuz üzerine ise Adıgüzel, alternatif sistemlerinin olduğunu, aynı zamanda gönüllü organizasyonlarla paralel çalıştıklarını söyledi. Adıgüzel, "Tüm bunlar bizi sadece yavaşlatır. Elimizde ıslak imzalı tutanak varsa o dakika değil de yarım saat sonra gireriz. YSK’ye itiraz için Salı günü saat 15.00’a kadar süre var" diye konuştu. Adıgüzel, bu tür açıklamaların insanları sandıktan uzaklaştırdığını da sözlerine ekledi.

BİRİNCİ SIRADA İNSAN KAYNAĞI, İKİNCİ SIRADA TEKNOLOJİ GELİYOR

"Ciddi bir potansiyelimiz var, arkadaşlarımız umutsuzluğa kapılmasınlar" diyen Adıgüzel, şöyle devam etti: "Sadece teknolojik tarafına bakıp operasyonel tarafını göz ardı edersek büyük hataya düşeriz. O yüzden birinci sırada insan kaynağı, ikinci sırada teknoloji geliyor. AA ile yarışacağız diyen arkadaşlarımız yanlış yaptı, biz bunu revize ettik ve hızlı değil doğru sonuç diyoruz. Sandıkları bırakmayın, bizden doğru sonuçları bekleyin."

YSK SANDIK GÜVENLİĞİNİ PARTİLERDEN BEKLİYOR

Bazı uzmanların YSK’nin seçim bilişim sistemi SEÇSİS’in güvenli olmadığı, dış müdahalelere açık olduğu eleştirisini hatırlatmamız üzerine de Adıgüzel, şunları belirtti: "Evet, biz de söylüyoruz. YSK biz sandık güvenliğini partilerden bekliyoruz diyor. Yani diyor ki, sandık sorumlunuz yoksa her şey olabilir. YSK sayana neden saydın, saymaya neden saymadın demiyor. Bizim yapmamız gereken SEÇSİS’i denetlemek. Bunun yolu da yine ıslak imzalı tutanaklar. Böylece yanlış hesabı Bağdat’tan döndürürüz. Ama tutanak olmazsa hiçbir şeye itiraz edemeyiz. Zaten karşımızdaki zihniyet bahane üretmeye çalışıyor. Biz kurallara uygun davranırsak hakkımızı kimseye yedirmeyiz."

Yüksek Seçim Kurulu, ıslak imzalı tutanakta bulunan ve sandık numarasının olduğu karekodu da işletmiyor. Adıgüzel, bu konuda ise "YSK bize vermiyor. Karekod kullanmaması bile bir açık. Bu açıkları kapatmak YSK’nin görevi" dedi.

OY PUSULALARINI MÜHÜRLETİN

2014 seçimlerinde Ankara’da Mansur Yavaş öndeyken mühürsüz oyların eklenmesiyle Melih Gökçek öne geçmişti. Mühürsüz oylar 16 Nisan referandumunun sonuçlarını da etkilemişti. Artık mühürsüz oylar geçerli sayılacak. Peki nasıl sonuçlara yol açar?

Adıgüzel, "Sandık görevlilerine oy pusulalarını mühürletmelerini söylüyoruz. Mühürlenmemişse geçersiz sayılmıyor ama yine de mühürletin" çağrısı yaptı.

SEÇMEN KENDİ SANDIĞININ SONUÇLARINI AYNI GECE GÖREBİLİR

CHP’nin ayrıca sts.chp.org.tr adresinde bir sistemi bulunuyor. TC numaranızı girdiğinizde oy kullandığınız sandığın sonuçlarını görebiliyorsunuz. YSK, sandık sonuçlarını üç gün sonra açıklıyor. CHP’nin internet sitesinde ise seçim gecesi YSK’den sonuçlar gelir gelmez görülebiliyor. Sitede ayrıca "Hata bildir" butonu bulunuyor. Vatandaşlar tespit ettikleri sorunları buradan da bildirebiliyor.

KURALLARA UYGUN DEĞİLSE SONUÇLARA SAYGI DUYULMUYOR

"Sandığı demokrasinin olmazsa olmazı olarak görüyoruz" diyen Onursal Adıgüzel, "Kurallara uygun, düzgün yapılan seçimlere ve buradan seçilen başkanlara herkes saygı duyuyor. Ama kurallara uygun değilse kimse sonuçlara inanmıyor" ifadelerini kullandı.

Adıgüzel, vatandaşlara şu çağrıyı yaptı: "Gelin önce oyunuzu kullanın, sonra gün boyu sandığınıza sahip çıkın, denetleyin, ıslak imzalı tutanak ilçe başkanlığımıza gitmiş mi, kontrol edin. Ulaşmadığını görünce bize bildirin. Kazanacaksak hep birlikte kazanacağız. Bir oyun bile peşine düşeceğiz."

chp seçim Anadolu Ajansı Onursal Adıgüzel