CPT, Abdullah Öcalan hakkında bilgi vermedi: Rapor 6 ay sonra gönderilecek

CPT, Abdullah Öcalan hakkında bilgi vermedi: Rapor 6 ay sonra gönderilecek
İmralı’yı ziyaret eden CPT heyetinin başkanı Therese Rytter, Abdullah Öcalan hakkında şimdilik bilgi veremeyeceğini belirterek, raporun 6 ay sonra Türkiye'ye yollanacağını söyledi.

Artı Gerçek - Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi (CPT), 20-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdikleri Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama yaptı.

CPT'nin ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi de vardı ancak dün yapılan ziyaretin ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın durumuna dair açıklama yapılmamıştı.

RAPOR 6 AY SONRA GÖNDERİLECEK

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Gözde Çağrı Özköse'nin ulaştığı İmralı’yı ziyaret eden heyet başkanı ve CPT 2. Başkan Yardımcısı Therese Rytter, raporu onaylayıp 2023 yılının Mart ayında Türkiye'ye göndereceklerini ifade etti. Rytter, "O zaman Türkiye'nin yanıt vermesi için 6 ay süresi olacak ve ardından CPT raporunu yayınlamak isteyip istemediğine karar verecek. Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese engelsiz erişime sahibiz" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN HAKKINDA BİLGİ VERİLMEDİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin soruya Rytter, "Türkiye'deki tüm mahkumları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak" yanıtını verdi.

2019 RAPORU YAYINLANMADI

CPT, İmralı’yı en son 2019 yılında ziyaret etmişti. Bu ziyarete dair raporunu henüz açıklamadıklarını hatırlattığımız Rytter, "Bir CPT raporunun (ve devlet yanıtının) yayınlanıp yayınlanmayacağına CPT değil, üye devlet karar verir. Bunu Türk hükümetine sormak lazım. Şu ana kadar çoğu devlet kendi yanıtıyla birlikte CPT'nin raporunu da yayınlamayı seçmiştir. Bir devlet işbirliği yapmazsa veya durumu CPT'nin tavsiyeleri ışığında iyileştirmeyi reddederse, Komite kamuya açıklama yapmaya karar verebilir” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar