Cumhurbaşkanı'na askerlikten muaf tutma yetkisi veren madde değiştirildi
Askeralma Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında AKP ile mulefet partilerinin uzlaşısıyla, 45. maddeye, 'MGK'nin gerekli gördüğü sahalarda ve MSB'nin teklifi üzerine...' ifadeleri eklendi.
ARTI GERÇEK- TBMM Genel Kurulu’nda Askeralma Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlandı. Düzenlemede tartışma yaratan Cumhurbaşkanı'na bazı kişilere askerden muafiyet getiren 45’inci madde iktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle değişti.
Düzenleme, "Milli Güvenlik Kurulu’nun gerekli gördüğü sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı'nca özel olarak görevlendirilen ve Cumhurbaşkanı'nca belirlenen şartlara uyanların askerlik hizmetinden muaf tutulması amaçlanmıştır" şeklinde değişti. Böylece, askerden muafiyet üçlü mekanizmaya bağlanmış oldu. Maddenin ilk halinde muafiyet yetkisi sadece Cumhurbaşkanı'na veriliyordu. Muhalefet partileri buna itiraz ediyordu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP ve İYİ Parti yetkilileri ile uzlaşı arayışı kapsamında bir araya gelmişti.
Teklifin tamamı üzerindeki oylama salı günü yapılacak.
Genel Kurul’un dünkü oturumunda teklifin 30 maddesi kabul edilmişti.
Teklifin ikinci bölümü üzerine İYİ Parti Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, önemli bir kanun teklifi görüşüldüğünü belirterek, "İşi konuşalım, eğer yapılacak doğru şeyler varsa o doğru şeyleri el birliğiyle hayata geçirelim istiyoruz fakat üzücüdür, esas konuşmamız icap eden meselelerin dışında spekülasyona dayalı bazı sıradan tartışmaları parlamento kürsüsüne ya da Meclis sıralarına yansıtıyoruz" dedi. Kürtçe tartışmasını yeniden gündeme getiren Dervişoğlu, "Bizim hiç kimsenin etnik kökeniyle, kullandığı dille ilgili en ufak bir rahatsızlığımız yoktur ama bu Meclis çatısının mehabetine zarar vermemek gibi bir sorumlulukla da karşı karşıya bulunduğumuz asla ve kata unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu’nun "Eski bir İçişleri Bakanı oturduğu yerden bir iftirayı tahkim edecek beyanlarda bulunuyorsa" sözleri üzerine, eski İçişleri Bakanı, AKP Erzurum Milletvekili Selami Altınok "Bundan sonra sizden müsaade alıp sonra konuşuruz biz" yanıtını verdi.
AKP’DEN ÇÖZÜM SÜRECİ YANITI: O ESKİDENDİ
Dervişoğlu ve Altınok arasında uzun süre tartışma yaşandı. Dervişoğlu’nun "Bizim elimizdekileri bırakın, medyada sayfa sayfa yayınlandı, televizyon ekranları saatlerce gösterdi. İmralı'ya heyet gönderenler, sizin oturduğunuz parti grubunun temsilcileri. Kandil'e heyet ve elçi gönderenler, sizin partinizin temsilcileri. Oslo'da, Dolmabahçe'de pazarlık yapanlar da sizin partinizin temsilcileri" sözleri üzerine Altınok, kendi adı verilerek konuşulmamasını istedi.
Dervişoğlu, "Bakın, siz bunları yaptınız, ondan sonra da dediniz ki; "Bunlar devlet işiydi." Devlet deyince bizim için akan sular durur" ifadelerini kullanınca, AKP Milletvekili Yaşar Kırkpınar’dan "O eskidendi" açıklaması geldi.
Dervişoğlu ve AKP’li vekiller arasında tartışma bir süre daha devam etti.
Ardından CHP grubu adına konuşan Hatay Milletvekili Serkan Topal, orduyla ilgili yapılacak her düzenlemenin hayati önem taşıdığını belirterek, "En kıymetli varlığımız. Çünkü bu devletimizin bekası, milletimizin bölünmez bütünlüğünün teminatıdır" dedi.
Topal, 5. maddeyle ilgili endişeleri devam etmesine rağmen kanunun bir an önce çıkmasını istediklerini söyledi.
ZENGİNLER YARARLANACAK YOKSULLAR ASKERE GİDECEK
HDP Grubu adına konuşan Necdet İpekyüz, her Meclis döneminde bedelli askerlik tartışmasının gündeme geldiğini hatırlatarak, "Millî Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar diyor ki; ‘Eğitim aşamasında ve rütbe aşamasında aslında biz askerlikte bir eşitlik getirmiş olduk.’ Eğitimde eşitlik olsa bile ekonomide bir eşitlik sağlanmıyor. Her yoksul askerlik yapacak gibi bir sonuç çıkıyor ortaya, çünkü parası olan verecek, parası olmayan askerlik yapacak. Meclisin görevi, dezavantajlı, yoksul insanların yanında olmaktır. Bu gerek yasalarımız açısından gerekse eşitlik ilkesine aykırı bir düzenleme" dedi.
BORCUNU ÖDEYEMEYEN TEKRAR ASKERE Mİ ALINACAK?
Ayrıca bedelliden gelecek gelirin hiçbir katkısı olmayacağına işaret eden İpekyüz, Türkiye'nin askerî harcamalarını Çin'den sonra en fazla artıran ülke olduğunu söyledi. "Sürekli istikrarsızlık, sürekli gerginlik yaratırsanız savunma bütçesine sürekli para ayırmak zorundasınız" diyen İpekyüz, şöyle devam etti: "Gerçekten ben merak ediyorum, evlilik paketleriyle ilgili reklamlar düzenliyor bankalar, askerlikle ilgili nasıl bir reklam düzenleyecekler veya ödeyemezse ne olacak? Biliyoruz ki birçok kredi kartı, birçok tüketici kredisi ödenemiyor. Hadi, borcunu ödeyemiyorsun, tekrar askere gel mi diyeceğiz? Böyle bir şey olmaz. Tam tersi, bizim yoksul ve dezavantajlı kesimlere destek olmamız lazım."
İpekyüz, profesyonel ordu tartışmaları için de "Bu ek altı aylık sürede nasıl profesyonelleştirecek?" diye sordu.
SAVUNMA HARCAMALARI YÜZDE 46 ARTTI
Türkiye'de AKP döneminde savunma harcamalarının yüzde 46 arttığını belirten İpekyüz, "Hepsi bizim cebimizden çıkmakta. Biz yoksulluğu önlemekle ilgili politika geliştiremezsek nice bedelliler çıkarırız" diye konuştu.
İpekyüz, "Biz zaten askerliğin zorunlu olmasına karşıyız" diye ekledi.
45. maddeyi hatırlatan İpekyüz, "Cumhurbaşkanının barışta, olağanüstü hâlde, seferberlik hâllerinde, savaşta, gerekli gördüğünde kişileri askerlikten muafa tutması için bir düzenleme vardı. Bunu hazırlayanlar, bir taraftan Cumhurbaşkanına ‘Başkomutan’ diyorlar. Başkomutan kalkacak, birilerini askerlikten muaf tutacak. Bir taraftan da Cumhurbaşkanı onayıyla bir ay para vermemek için muaf tutulacak" dedi. Vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini söyleyen İpekyüz, bir düzenleme bir düzenleme yapılacaksa ayrıcalıkların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret etti.
AKP grubu adına söz alan Mehmet Sait Kirazoğlu, "Yeni askerlik sisteminin temel amacı, toplumun beklentileri ve bireylerin bedelli askerlik talebi arasında dengeli bir şekilde bir karşılama sağlamaktır" dedi.
Kirazoğlu, şöyle konuştu: "Tüm vatandaşlar tarafından genel askerî eğitimin alınması, yedek astsubaylık sistemiyle insan kaynaklarının etkin kullanımı ve bedelli geliriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, askerliğin kısalması ve eşitlenmesinin getirdiği avantajlar, vatandaşa sunulan seçeneklerin artırılması, TSK'de istihdam imkânlarının artırılması, öğrenim hakkı güvencesinin temin edilmesi ve her şeyden önemlisi, planlanabilir, öngörülebilir bir sistemle insan kaynakları israfının engellenmesi gibi faydalarının olacağı aşikârdır."
MHP grubu adına Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı da kanun teklifi lehine konuştu.
MUHALEFETİN İTİRAZ ETTİĞİ 45. MADDE NE DİYORDU?
Özel durumlarda muafiyet ve erteleme
MADDE 45- (1) İki ülkeden birinde yapılan askerlik hizmetinin sayılmasına dair ikili anlaşmalar kapsamında askerlik hizmetinden muaf tutulacak ya da ertelenecek yükümlülerin işlemleri anlaşma hükümlerine göre yürütülür. Yapılan anlaşmalar kapsamında uygulanacak muafiyet ve ertelemeye ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
(2) Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur.