Davutoğlu: CHP'nin başörtüsü teklifi tarihi bir çağrı

Davutoğlu: CHP'nin başörtüsü teklifi tarihi bir çağrı
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP'nin hazırladığı başörtüsü teklifini 'tarihi bir çağrı olarak nitelendirdi. Davutoğlu, teklife destek verirse Erdoğan'ı tebrik edeceğini de söyledi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davuoğlu, Halk TV'de katıldığı programda İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün akşam açıkladığı 'başörtüsüne dair kanun teklifi' Davutoğlu ile ilgili konuşan Davutoğlu, teklifi 'Tarihi bir çağrı' olarak nitelendirdi.

Yasağın fiilen kalktığını belirten Davuoğlu, ancak iktidar değişikliği olması durumunda yasağın tekrar gündeme gelebileceğini belirtti ve şöyle dedi:

"Yasak kalktı ama hala yasal bir teminat yok. Yani fiilen kalktı. İktidar değişse ve 28 Şubat'a benzeyen bir zihniyet tekrar iktidar olsa başörtü yasağını geri getirebilir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun çağrısı şu bakımdan önemli 'Gelin bunu birlikte bir yasal şeye oturtalım' diyor.”

ÜÇ FAY HATTI

Davutoğlu, başörtüsü teklifinin, toplumsal fay hatlarının kırılmasında da önemli olacağını belirtti. Cummhuriyetin 100. yılına üç önemli fay hattı ile girildiğini söyleyen Gelecek Partisi Lideri, bu fay hatlarının ortadan kalkması ile Türkiye'ye barış geleceğini söyledi:

"Türkiye'nin önündeki en temel soru Cumhuriyetin 100. yılında üç önemli fay hattında ne kadar mesafe alabileceğimiz sorusu. İktidar bu üç fay hattını da derinleştirmeyi kendisine seçim stratejisi seçti. Biz ise altılı masa olarak bu üç fay hattını da çözmeye... Bunların birisi etnik fay hattı. İkincisi mezhebi, üçüncüsü ise laik muhafazakar. "

"100. yıla bunları çözmüş olarak girelim. Bu fay hatlarını iktidarın yaptığı gibi derinleştirmeye yönelmemek lazım. Erdoğan ne yapıyor? Biz 28 Şubat'ın geri dönmesine, başörtü yasaklarına karşıyız ama bu korkuyu halka vererek, bu korku üzerinden otorite yaşatmaya çalışan iktidara da karşıyız. İktidar şu an bu fay hattında 'Eğer onlar gelirse... CHP gelirse o yasaklar geri gelecek' diyor. Kürtlerin haklarını Türkler savunuyorsa, Türklerin kaygılarını Kürtler gidermeye çalışırsa, Alevilerin hakkını Sünniler savunuyorsa, Sünnilerin Alevi geleneğin İslam içindeki birlikteliğini öne çıkan kaygılarını Aleviler göz ederse, temel dini ve hak özgürlükleri seküler, laik kesimler savunuyor, özgürlükçü laik anlayışı dindarlar savunursa Türkiye bir barış hattına girer.”

'DESTEKLERSE ERDOĞAN'I TEBRİK EDERİM'

Ahmet Davutoğlu, eğer CHP'nin başörtüsü teklifini desteklerse, Erdoğan'ı tebrik edeceğini de söyledi.

'AF DÜŞÜNÜLMELİ'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme ' çağrısının önemli olduğunu belirten ve destek veren Davutoğlu, bu kapsamda affın da düşünülebileceğini söyledi:

"Belli suçlar için af düşünülmeli. Yüzüncü yıla toplumsal barışla girelim. Yüzüncü yıl Türkiye'de bir seçim, gerilim yılı olmasın. Bir uzlaşma, barış, toplumsal barış, herkesin birbiriyle barıştığı... Helalleşme çağrısı önemli sayın Kılıçdaroğlu'nun."

'DEMİRTAŞ'LA İLGİLİ HERHANGİ BİR DAVANIN NE ŞİKAYETÇİYİM, NE TAKİPÇİSİYİM'

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili açılan 'haraket davası' ile ilgili de konuşan Davutoğlu, söz konusu davanın kamu davası olduğunu belirtti ve şahsen Demirtaş'la ilgili herhengi bir davanın ne şikayetçisi ne de tanığı olduğunu söyledi:

"Selahattin Demirtaş ile ilgili de ben Gelecek Partisi kurulur kurulmaz bütün davalardan çekildiğimi açıkladım. Bu bağlamda bütün davalardan çekildim. O dava bir hakaret davası ama benim şahsen açtığım bir dava değil, kamu davası. Kişilerin bundan çekilme yetkisi de yok, makamlara açılan dava. Buna rağmen ben 'Bu davaları takip etmeyeceğim' diye açıkladım. Avukatlarımız arasında bir iyi niyet olarak Selahattin Demirtaş'ın avukatları 'O günkü siyaset şartlarda söylenmiş bir söz' diye açıklamalarda bulunacaklardı. Bu olmadı. Olup olmaması önemli değil. Ben şikayetçi olmadım. Avukatın kamu adına vermesi gereken bir dilekçeydi, onu da söyledim 'Bundan sonra onu da vermeyeceksiniz. Herhangi bir siyasetçi ile ben dava sahibi olmak istemiyorum' dedim."

"Başak Demirtaş'a hakaret edildiği zaman eşim de aradı. Bende söyledim 'Eşinizle siyasi mücadele yaptım ama sizin onurunuz Sare hanımın onuru ile eşittir. Size herhangi bir saldırı olursa o saldırıya karşı sizin evinizin önünde nöbet tutarım' dedim. Şu anda da Selahattin Demirtaş ile ilgili herhangi bir davanın ne şikayetçiyim, ne takipçisiyim."

(Kaynak: Halk TV)

Öne Çıkanlar