DEM Parti Adana adayları Çınar ve Güleryüz: Halklarımızın çözümsüz olmadığını göstermek için adayız

DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz, projelerini Artı Gerçek'e anlattı. Çınar, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerin yok sayıldığını vurguladı. Güleryüz ise kentin deprem riskine dikkat çekti.

ADANA - Adana'da 2019 yerel seçimlerinde aday çıkarmayan DEM Parti, 2023 Genel Seçimlerinde yüzde 9.70 oy alarak Eş Gene Başkan Tülay Hatimoğullarını Meclis'e gönderdi. 31 Mart Yerel Seçimleri için CHP ile yapılan ittifak görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine DEM Parti Adana'da büyükşehir ile Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı. DEM Parti’nin Adana Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz, seçim çalışmalarını ve projelerini Artı Gerçek'e anlattı.

'DEM PARTİ'NİN KENDİ ADAYLARIYLA YARIŞMASINI HALK COŞKUYLA KARŞILADI'

DEM Parti'nin kendi adaylarıyla seçime girmesinin halk tarafından coşkuyla karşılandığını söyleyen DEM Parti Adana Büyükşehir Eşbaşkan adayı Arife Çınar, Adana’da üçüncü yol stratejisi üzerinden yerel belediyeciliğin ve yerel demokrasinin işletilmesi gerektiğini söyledi.

'KÜRTLERİN YAŞADIĞI YERLER ÖTEKİLEŞTİRİLMİŞ, YOK SAYILMIŞ'

Adana'daki eşitsizliğe dikkat çeken Çınar, “Adana'nın iki bölgesi var; kuzey ve güney olarak ifade ediliyor. Bir bölgesine baktığımızda tamamen ötekileştirilmiş, yok sayılmış. Buralar Kürtlerin yoğun yaşadığı yerler. Altyapıdan tutalım da genel olarak ekonomik konulara varana kadar birçok faktör bulunuyor. Gençlere yönelik kültür merkezlerinin açılması, kadınlara yönelik yaşam alanlarının oluşturulması, kadın atölye çalışmalarının yürütülmesi gibi insanların yaşamına dokunacak projeler gerekiyor. Kentte belediye bünyesinde kreşler açılarak Kürt, Arap ve bütün halklar için ana dilde eğitimin gerçekleşmesi gerekli” diye konuştu.

DEM Parti Adana Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Arife Çınar

'DİĞER PARTİLERDE KADIN ADAYLARI DA ERKEKLER BELİRLİYOR'

Kadın temsiliyetine ve DEM Parti'nin eşbaşkanlık politikasına vurgu yapan Çınar, “Eş başkanlık sistemi Türkiye'de HDP'yle, BDP'yle başlayan bir sistem. Hem Türkiye'de hem de Kürt illerinde, Kürdistan'da eş başkanlık olmadan aday çıkarılması söz konusu değil. Bunu belirleyen erkekler değil, bunu belirleyen kadın meclisimizin kendisidir. Diğer siyasi partilere baktığımızda kadın adayların sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Ve bu kadın adaylar kadın kolları ya da kadın meclisleri tarafından değil yine erkekler tarafından belirleniyor. Erkek egemen anlayış tarafından belirlenen adaylar çıkıyor" dedi.

'KAZANMAK AMACIYLA BURDAYIZ'

AKP ve CHP’nin genel politikalarının aynı olduğunu söyleyen Çınar, "AKP'dir ya da CHP'dir, sonuçta genel politikaları aynı.Yerelde belediyecilik anlayışları aynı olduğundan dolayı biz kendi adaylarımızla alanlardayız. Kazanmak amacıyla buradayız. 2019 seçiminden sonra ilk defa kendi adaylarımızı her yerde çıkarmış oluyoruz" diye konuştu.

'ADANA'DA BİR TARAF ZENGİNLEŞMİŞ, DİĞER TARAF YOKSULLUKLA PENÇELEŞİYOR'

DEM Parti Adana Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Mahfuz Güleryüz de "Kent adeta ikiye bölünmüş, ikiye yarılmış gibi. Kentin bir tarafı muazzam derecede kaynak almış, zengin, müreffeh bir şehir yaratılmış. Diğer kesimi ise adeta yoksullukla pençeleşen bir pozisyonda. Kenti kurgularken bütün bunları hesaba katan bir yerden yaklaşacağız. Aynı zamanda doğaya uyumlu, insan endeksli, bütün insan ve canlı popülasyonu ile ortaklaşa yaşayan bir kentin yeniden var edeceğiz” dedi.

'ÇARPIK YAPILAŞMA ELDEN GEÇİRİLMELİ'

Adana'nın deprem riskine dikkat çeken Güleryüz, "İlk başta bu kentin, yurttaşlarının can güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bütün bu çarpık yapılaşmanın hepsinin elden geçirilmesi gerek. Kendi kaynakları kendine yeter de artar. Öncelikle sağlıklı kentlerin, doğayla uyumlu kentlerin yapılmasına karar vereceğiz. Onun dışındaki bütün projelerimizin hepsini, beş yıllık kent stratejimize yurttaşlarla birlikte karar vereceğiz" diye konuştu.

DEM Part Adana Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Mahfuz Güleryüz

'KAYYIM POLİTİKASI BOŞA ÇIKTI'

Kayyım politikasının boşa çıktığını belirten Güleryüz, "Absürt gerekçelerle arkadaşlarımız görevlerinden alındılar ve hepsi yargılama süreçlerinde beraat etti. Bütün kayyımlar, istisnasız hepsi Sayıştay raporlarına konu oldu. Hepsi kamuoyunun gözü önünde hırsızlık, yolsuzluk yaptı, yandaşa kaynak aktardı. Belediyeleri kendi aile şirketleri olarak kullandılar. Kayyımlar tüm akrabalarını işe alarak müdürlüklere getirdiler. Yeni dönemde, başta AKP olmak üzere hiçbir mekanizmanın böyle bir yönteme tevessül etmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

'ADANA'DA DEMOKRATİK ORTAKLAŞMA İÇİN SON SAATLERE KADAR BEKLEDİK'

Adana'da kent uzlaşısı için son saatlere kadar uğraştıklarını dile getiren Güleryüz, şunları anlattı:

"İktidarından muhalefetine yüzyıllık yönetim algısını, yönetim alışkanlığını terk edilmek istemiyorlar. Bu zihniyeti değiştirmek, dönüştürmek için çok uğraştık, çok çabaladık ama muhataplarımız asla bu kaygıyı hissetmedi. Adana için uzlaşının, demokratik ortaklaşmanın ortaya çıkması için son saatlere kadar bekledik. Rant ve talan siyasetinden, belediyeleri kendi aile şirketleri gibi kullanma anlayışından vazgeçmedikleri için bizimle ortaklaşmadılar, ortaklaşamadılar. Biz bu seçimde Adana'yı kazanmayı hedefliyoruz. Haklarımıza bir umut olduğumuzu, haklarımızın çözümsüz, çaresiz olmadığını göstermek için adayız ve iddialıyız. Halklarımız bu hissiyatla hareket ederse seçimi kazanırız."

ARİFE ÇINAR KİMDİR?

Sivas'ın Divriği ilçesinde 1973'te doğan Arife Çınar, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu. HADEP'ten günümüze kadar çeşitli siyasi partilerde çalışmalar yapan Çınar, BDP İstanbul İl Eşbaşkanlığı ve HDP PM üyeliği görevlerinde bulundu. Çınar, çalışmalarında HDK'de devam etti.

MAHFUZ GÜLERYÜZ KİMDİR?

HDP İzmir İl Eşbaşkanlığı ve Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel başkan yardımcılığı yapan Mahfuz Güleryüz, DEM Parti Halklar ve İnançlardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyor.

Öne Çıkanlar