DEM Parti Ankara adayı Türkdoğan’dan Burcu Köksal tepkisi: CHP bu tarz insanlarla yolunu ayırmalı

DEM Parti Ankara adayı Türkdoğan’dan Burcu Köksal tepkisi: CHP bu tarz insanlarla yolunu ayırmalı
DEM Parti Ankara Büyükşehir Eşbaşkan adayı Öztürk Türkdoğan, Burcu Köksal’ın sözlerine "CHP bu tarz insanlarla yolunu ayırmalı" diyerek tepki gösterdi. Türkdoğan, Cumhur İttifakı'na dışarıdan destek veren ulusolcular dediğimiz bir kesim var" dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Öztürk Türkdoğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ebru Günay ve Çankaya belediyesi adayları Türkan Demir ve Tanju Gündüzalp gazetecilerle bir araya geldi.

Toplantıya Ankara’nın ilçe adayları da katılım gösterdi. DEM Parti MYK Üyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Öztürk Türkdoğan partisinin Ankara'nın 27 ilçesinin 24’ünde aday gösterdiğini belirterek, kent uzlaşısı kapsamında Yenimahalle, Polatlı ve Bala'da aday çıkarmadıklarını ifade etti. Türkdoğan, bu ilçelerde de belediye meclis üyesi adayları olduğunu aktardı.

'POLATLI'DA ESKİ MHP'Lİ DESTEKLENECEK Mİ?'

Toplantıda kent uzlaşısı kapsamında DEM Parti'nin aday çıkarmadığı Polatlı'da CHP'nin adayının iki dönem MHP'den belediye başkanlığını yapan Mürsel Yıldızkaya'ya dair soru yöneltildi.

DEM Parti'nin eski bir MHP'li adayı destekleyip desteklemeyeceği sorusuna Türkdoğan, "Biz kentin temel dinamikleriyle uzlaştık. Sadece bir siyasi parti ile yapılan bir uzlaşı değildir. Ankara'da büyükşehir adaylarımız var ve büyükşehir adaylarımız için her yerde oy istiyoruz. Partimizin belediye meclis üyesi adaylarına oy istiyoruz. Hiçbir yerde bir partiyi, bir ismi destekleyin demiyoruz. Biz sadece kendimize oy istiyoruz” cevabını verdi.

‘ADAY ÇIKARDIĞIMIZ İÇNİ TABANIMIZ ÇOK MEMNUN’

Türkdoğan, Ankara'da 2019 ve 2023 seçimleri arasındaki fark ve sahadaki tablonun nasıl olduğuna ilişkin soru üzerine, "Aday çıkarmamızdan dolayı parti tabanımız çok memnun" dedi ve şöyle devam etti:

"2019’da farklı bir stratejisi vardı partimizin. Siyasi iktidara kaybettirme stratejisi gereği aday çıkarmadık. 2023’te DEM Parti Türkiye halkları, Türkiye demokrasi güçleri ile birlikte Türkiye’ye bir seçenek sundu ve siyasi iktidar değişikliğinin önünü açtı. Ancak Türkiye muhalefeti dünyanın en zor işini başardı ve alabileceği seçimi alamadı."

'ANKARA'NIN SOL, SOSYALİST SEÇENEĞİ BİZİZ'

Ankara özelinde durumun farklı olduğunu belirten Türkdoğan, “Ankara’nın sol, sosyalist seçeneği biziz. Yarışan isimler milliyetçi kanattan gelen insanlar. Ankara’daki sosyal demokratlara, kadınlara Kürtlere, Alevilere, LGBTİ+’lara, kadınlara sesleniyoruz. Seçenek biziz” dedi.

'CHP ARTIK SOSYAL DEMOKRAT İLKELERE UYGUN TAVIR TAKINMALI'

Öztürk Türkdoğan, CHP Afyon Belediye Başkan Adayı ve Grup Başkanvekili Burcu Köksal'ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” sözlerine ilişkin ise şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2015’ten beri fiilen oluşmuş bir siyasi yapı var. 2018'de adı Cumhur İttifakı oldu. Cumhur İttifakı'nın içinde olmamış gibi gözüküp dışarıdan destek veren ulusalcıları veya ulusolcular dediğimiz bir kesim var. Bunların bir kısmı CHP'nin içinde. CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tavır takınması gerektiğini düşünüyoruz. Bir parti sosyal demokrat bir parti olduğunu söylüyorsa bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı kanaatindeyim."

‘PARTİLERİN BİR KARAR VERMESİ LAZIM’

Köksal'ın sözlerinin basit, kendiliğinden söylenmiş bir sözler olmadığının altını çizen Türkdoğan, “Bu tarz düşüncelere sahip siyasetçilerin bir karar vermesi lazım, nerede duracaklar. Ya da bu partilerin karar vermesi lazım. insanları barındıran partilerin bir karar vermesi lazım. Demokrasiden mi otoriter yönetimden mi yanalar? Yani mesele DEM Parti meselesi değil. Bu bizden ziyade CHP’nin bir sorunudur. CHP bunu bir iç sorun olarak ele almalıdır. Biz her yerde varız. Birileri öyle söyledi diye alınacak gücenecek değiliz. Partimizin bir politikası var” diye konuştu.

‘MİLLİYETÇİYSENİZ GİDİP MİLLİYETÇİ BİR PARTİDE SİYASET YAPIN’

Bu tarz açıklamaların tepkilere sebep olabileceğine dikkat çeken Türkdoğan şu açıklamayı yaptı:

"Etki tepkiye sebep olacak bu tip açıklamalardan kimse etkilenmemeli. Bu tip açıklamaların kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Seçimi maniple etmeye dönük açıklamalardır. CHP bunu ciddi olarak gündemine alıp değerlendirmeli. Milliyetçiyseniz gidip milliyetçi bir partide siyaset yapın."

'DEM PARTİ'NİN DE ÇOK UMRUNDA'

Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam seçim kampanyasında bir belediye başkan adayının partinin genel başkanının olduğu bir ortamda bu açıklamayı yapması bana göre skandal. 'DEM Parti'yle bir araya gelmezmiş.' DEM Parti'nin de çok umurunda.”

‘IRKÇILIK YARIŞININ KİMSEYE FAYDASI YOK’

DEM Parti MYK üyesi Ebru Günay ise, "Türkiye’de 5-6 yıldır ırkçının daha ırkçı olduğu bir politik yarış var. Oysa Türkiye toplumunun buna ihtiyacı yok. Irkçılık yarışının, partimizi ötekileştirmenin kimseye faydası yok. Geçmiş hakikat bunu gösterdi" dedi.

ENSARİOĞLU'NA YANIT

AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun DEM Parti'nin Ankara'da aday çıkarmasının CHP'nin lehine olduğu yorumuna da değinen Türkdoğan, "İnsanlar seçimi maniple etmeye dönük böyle sözler söylüyor. Kürt karşıtlığı konusunda uzlaşmış bir siyasi iktidarın adayları var. Bir Kürt vekilin böyle konuşmasını çok yadırgadım. Tam tersini beklerdim. Kendi partisini zorlamalıydı. Kürt halkının sorunları niye çözülmüyor, Kürtçe konser, tiyatro yasakları niye kaldırılmıyor diye sormalarını beklerdik” dedi.

'BARIŞ SÜRECİ BAŞLAYACAĞINA DAİR HİÇBİR EMARE YOK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınır ötesi operasyon sinyali verdiği hatırlatılması üzerine Türkdoğan, seçim öncesinde bölgeye 54 bine yakın askeri personel kaydırıldığını söyledi ve bu tablonun seçim sonrasında ciddi bir operasyonun sinyali olduğunu söyledi.

Türkdoğan, “Şu anda seçimden sonraya dair bir barış süreci başlayacağına dair hiçbir emare yok. Tam tersi bu seçmen kaydırma bizi başka türlü düşünmeye sevk ediyor. Birileri ‘görüşüyorlar’ deyip maniple ediyor. Seçimden sonraya dair bir süreç başlayacağına ilişkin umutlanacak hiçbir şey yok. Tek umudumuz DEM Parti’nin güçlenmesi” dedi.

Öne Çıkanlar