DEM Parti diyalog süreci başlatmayı tartışıyor: Bahçeli dahil liderlerle görüşme gündemde

DEM Parti diyalog süreci başlatmayı tartışıyor: Bahçeli dahil liderlerle görüşme gündemde
DEM Parti yönetiminde yapılan değerlendirmelerde, siyasette de yeni bir diyalog arayışının başlatılması tartışıyor. Bu kapsamda Erdoğan ve Bahçeli dahil iktidar ve muhalefet partilerinin liderlerinden randevu istenmesi partinin gündeminde.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik çağrısı ve hemen ardından Ömer Öcalan’ın 43 ay sonra İmralı’ya ziyaretine izin verilmesinin ardından, DEM Parti önümüzdeki sürece ilişkin yol haritasını belirleme çalışmalarını sürdürüyor.

Artı Gerçek'in edindiği bilgiye göre, DEM Parti yönetimi, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle siyasi parti temsilcilerine vereceği yemeğe geniş katılım kararı aldı. Bu kapsamda parti yönetimi, süreçle ilgili iktidar ve MHP dahil muhalefet partilerini genel başkan düzeyinde ziyaret ederek, diyalog sürecini başlatmayı tartışıyor.

DİYALOG ARAYIŞI TARTIŞILIYOR

DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan’a aile görüşü kapsamında İmralı’ya ziyaret izni verilmesinin ardından DEM Parti bir takım durum değerlendirme toplantıları yaptı. Parti yönetiminde yapılan değerlendirmelerde, siyasette de yeni bir diyalog arayışının başlatılması tartışıyor.

'DEM PARTİ NUMAN KURULMUŞ'UN DÜZENLEYECEĞİ YEMEĞE KATILACAK'

Edinilen bilgiye göre, bu kapsamda alınan ilk karar ise TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle siyasi partilerin grup başkanları, başkanvekilleri ve TBMM Başkanlık Divanı üyelerine vereceği yemeğe , geniş katılım kararı oldu.

Bu kapsamda TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis İdare Amiri Salihe Aydeniz, Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli yemeğe katılacak.

'8 BÖLGEDE SÜREÇ DEĞERLENDİRMESİ YAPILACAK'

DEM Parti yönetimi ayrıca süreci değerlendirmek, önerileri almak ve yeni yol haritasına ilişkin bilgilendirme yapmak için, il ve ilçe örgütleri ile toplantılar yapacak. Görüştüğümüz parti kaynakları, yakın dönemde 8 bölgede 81 il ve ilçe örgütünün yöneticileriyle bir araya geleceği ve sürece dair fikirlerinin alınacağını belirtiyorlar.

'DEM PARTİ DİYALOG SÜRECİNİ BAŞLATMAYI PLANLIYOR'

DEM Parti yönetimi yeni döneme ilişkin siyasi partilerle yeni bir diyalog sürecini de başlatmayı da planlıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahil iktidar ve muhalefet partilerinin liderlerinden randevu istenmesi partinin gündeminde. Henüz bu plan kesinlik kazanmamış olduğunu belirten partililer, Erdoğan’ın Bahçeli’nin önümüzdeki hafta yapacağı grup toplantısında yapılacak açıklamanın bekleneceğini belirtiyor.

'SÜRECİ SABOTE EDECEK YAKLAŞIMDAN UZAK DURULMALI'

DEM Parti, yeni döneme ilişkin Bahçeli’nin çağrısını çok önemli bulurken, süreci “baltalayacak, sabote edecek” yaklaşımlardan uzak durulmasının önemine işaret dikkat çekiyor. Bunun için ise liderler düzeyindeki görüşmenin önemine dikkat çeken parti kaynakları, parti olarak diyalog kanallarının açılması için üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını aktarıyor.

'MUHATABIN ÖCALAN OLDUĞU KABUL EDİLDİ'

Görüştüğümüz bir partili, Bahçeli’nin Öcalan çağrısının birkaç önemli boyutu olduğuna dikkat çekerek, bu açıklama ile tecridi kabul ettiklerini belirtti. Aynı kaynak, "Kürt sorunundaki muhataplık meselesinde kamuoyundaki tartışmalara noktanın konulduğunu ve muhatabın Öcalan olduğunu kendilerinin de kabul ettiğini belirtti. Aynı partili şu ifadeleri kullandı: "Öcalan’ın toplumsal gücü itibariyle biz de aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye'deki Kürt sorununun ve Ortadoğu’daki sorunların çözülmesine dair Öcalan’ın önermeleri var, bir barış aklı, bir formülü var. Aslında
bizim yıllardır söylediğimiz hakikat Bahçeli’nin ifadeleriyle açığa çıktı."

BAHÇELİ'NİN 'UMUT HAKKI'NDAN BAHSETMESİ ÖNEMLİ'

Bahçeli’nin umut hakkından bahsetmesi de çok kıymetli olduğunu söyleyen partililer, "Bunu silahların bırakılması koşulunun arkasından da söylemiş olsa bunu önemli buluyoruz. Umut hakkı insani bir haktır, hukuki haktır" açıklamasında bulundu.

TARTIŞMALARIN DİYALOĞA DÖNÜŞMESİ ÖNEMLİ EŞİK OLACAK'

Görüştüğümüz partililer, Öcalan’ın müzakere edeceği koşulların oluşturulmasının önemine dikkat çekerek, bu tartışmaların diyalogla devam etmesinin çok önemli bir eşik olacağını aktardı. Sürecin ilerleyebilmesi için ise samimiyetle adım atılmasının önemine dikkat çekildi.

Öne Çıkanlar