DEM Parti, Hakkari’de 10 bin 832 seçmenin taşındığını tespit etti: 'Halkın gücünü zayıflatmak istiyorlar'

DEM Parti, Hakkari’de 10 bin 832 seçmenin taşındığını tespit etti: 'Halkın gücünü zayıflatmak istiyorlar'
DEM Parti, Hakkari’de 10 bin 832 seçmenin taşındığı tespit etti. Taşınan seçmenlerin büyük bölümünün güvenlik görevlisi ve memurlardan oluştuğunu açıkladı. DEM Partili Parlak, “Kürtlerin iradesini ve demokratik taleplerini zayıflatmayı hedefliyorlar" dedi

Şenol Balı


HAKKARİ - 31 Mart yerel seçimleri öncesi birçok kentte taşıma seçmenler ortaya çıkıyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Hakkari merkez ve birçok ilçesinde taşıma seçmen olduğunu tespit etti. Parti Seçim İşleri Komisyonu’na göre Hakkari kent merkezine 461, Çukurca ilçesine 2 bin 496, Şemdinli ilçesine 2 bin 935, Yüksekova ilçesine 3 bin 510 ve Derecik ilçesine bin 430 seçmen taşındı. Taşındığı belirtilen toplam seçmen sayısı 10 bin 832 olarak saptandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2019 yerel seçimlerinde merkez belediyesini 8 bin 555 oyla, 11 bin 088 oyla kazanmışken Çukurca ilçesini bin 904, Şemdinli ilçesini 154, Derecik ilçesini 810 ve Esendere Beldesi’ni 115 oy farkıyla AKP’ye kaptırmıştı.

'TAŞINANLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI JANDARMA VE EMNİYET GÖREVLİLERİNDEN OLUŞUYOR'

Seçmen taşımaları ile ilgili olarak hem DEM Parti Genel Merkezi hem de Hakkari İl Başkanlığı farklı dönemlerde itiraz başvurusunda bulundu. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan DEM Parti İl Başkanlığı, taşınan seçmenlerin Jandarma ve Emniyet görevlilerinden oluştuğunu belirtti:

“Geçici ikametgâh veya görevlendirmelerin önemli bir kısmının Jandarma ve Emniyet görevlilerinden oluştuğu, şehir dışından çok sayıda kişinin seçmen kaydının seçim sonuçlarına etki edebilecek nitelikte kayıt altına alındığı, seçme hakkına müdahale teşkil edebilecek uygulamaların bulunduğu gözlenmektedir. “

YASA VURGUSU: 'SEÇİMLERİN DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK KURALLARINA UYGUN DEĞİL'

Açıklamanın devamında ise ilgili yasalara dikkat çekilerek, “Hakkari ve ilçelerinde 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimlerin hukuka uygun ve adil şekilde yürütülmesi ve demokrasiye gölge düşürecek her türlü hareketten kaçınılması, istisnasız herkesin yasalara uygun davranması gerekmektedir. Seçimlere müdahale amaçlı organizeli yapılan seçmen kütüğü taşıma seçimlerin doğruluk ve dürüstlük kurallarına uygun olmayıp, seçme hakkının demokratik ilkelerini güvence altına alan genel kabul görmüş/ortak bir kurumsal modelden bahsetmek mümkün değildir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Seçme, Seçilme Ve Siyasi Faaliyette Bulunma Hakları başlıklı 67. Maddesinde belirtildiği üzere, “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.” Hususu belirtilmiştir. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek 1 nolu protokolün 3. Maddesi gereğince, “Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde, makul aralıklarla, gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler” hususu ifade edilmiştir” denildi.

PARLAK: GETİRİLEN İNSANLARIN OYLARIYLA SEÇİLECEK BİRİ BÖLGEDEKİ İNSANLARIN YÜZÜNE NASIL BAKABİLECEK?

whatsapp-gorsel-2024-01-25-saat-20-24-20-731f5d55.jpg

Konuyla ilgili Artı Gerçek’e konuşan DEM Parti Hakkari milletvekili Vezir Parlak, taşıma seçmenle Kürtlerin iradesinin zayıflatılmak istendiğini söyledi. Parlak, “Kayyum politikaları ile siyasi zeminlerinin zarar gördüğünü gördüler. Yeni bir tarz olarak kendilerine oy verecek seçmenleri Hakkari’de konumlandırmak istiyorlar. Kürtlerin iradesini ve demokratik taleplerini zayıflatmayı hedefliyorlar böylece. Batıdaki kamuoyuna da şu mesajı vermek istiyorlar; DEM Parti, Kürdistan’da zayıfladı veya eskisi gibi destek alamıyorlar. Zaten getirilenler genelde Karadeniz’den getirilmiş ve çoğu da asker ve polislerden oluşuyor. Bu insanların oyları seçilecek biri bölgedeki insanların yüzüne nasıl bakabilecek? Biz, buna karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna yol vermeyeceğiz. Hakkarili halkımız da bunun farkında. Yürütülen kirli politikaları biliyorlar“ diye konuştu.

'AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR'

Parlak, parti olarak taşınan seçmenleri tespit ettiklerini söyledi. Hem genel merkez düzeyinde hem de kentte ilgili kurumlara itirazlarda bulunduklarını dile getiren Parlak, hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini belirttiği konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ne şekilde olursa olsun halkımız partisine oy verecek. 3 vekil çıkardık, AKP vekil çıkarmadı ama gelen Vali, bir vekil gibi AKP için çalışıyor. Kamu bütçesini AKP için seferber ediyor. Kamu kurumları da onların politikalarına hizmet veriyor. Halkın buradaki gücünü zayıflatmak istiyorlar. Ama halk, bu kirli politikalara aracı olmayacağını her defasında gösteriyor. Bu yüzden amaçlarına ulaşamayacaklar. Nasıl ki 3 vekil çıkarıp iradesine sahip çıktıysa yerel seçimlerde de iradelerine sahip çıkıp Kürtleri tanımayan bu yaklaşıma gerekli mesajı verecekler.“

Öne Çıkanlar