DEM Parti'den 2026 bütçesine tepki... Doğan: 2026 bütçesi barışa değil savaşa hazırlanıyor
Bütçe görüşmelerinde söz alan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 70 sayfalık bütçe sunumunda te bir kere dahi 'yoksulluk' kelimesinin geçmediğine dikkati çekerek, 'Barışa değil, adeta savaşa hazırlanan bir bütçe tasarısı ile karşı karşıyayız' dedi.
Artı Gerçek - 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin geneli üzerinde yapılan görüşmeler, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürüyor. Görüşmelerde söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, milyonların gözünün bu bütçede olduğunu söyledi.
'70 SAYFALIK SUNUMDA YOSULLUK KELİMESİ HİÇ YOK'
Buna karşın kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçilerin ve yoksulluk ile açlık sınırı altında yaşayanların talebinin bütçede yer almadığını belirten Ayşegül Doğan, bütçeye dair sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 70 sayfalık sunumunda yoksulluk kelimesinin geçmediğini belirtti:
"Bu ülkenin en temel en yakıcı sorunu değilmiş gibi yoksulluk kelimesi tek bir defa yer almamış. Sadece yoksulluk mu? Sosyal devlet bahsi de yok. Demokrasi var mı, diye baktım. Demokrasi de yok."
'BÜTÇENİN GELİRİ YOKSULLARDAN SAĞLANIYOR'
Toplumun yüzde yetmişinin ekonominin kötüye gittiğini düşündüğünü söyleyen Ayşegül Doğan, "Yüzde 70'i de anti demokratik uygulamalardan şikayetçi. Bu bütçe bu sesi de duymuyor. Türkiye hazırlanan bütçelerin yıllardır kimlerin sessini duyduğunu kimlerin sırtını sıvazladığını, kasasını nasıl doldurduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu bütçenin geliri nereden geliyor? Kimlerden nasıl sağlanıyor? Holdinglerden, patronlardan sağlanmıyor. Trilyonları aşan istisnalar var. Gelir milyonları aşan yoksullardan sağlanıyor. Bu bütçe, emekçiden, emekliden, esnaftan sağlanıyor. Bu adaletsizliktir" diye konuştu.
'BÜTÇE BARIŞA DEĞİL SAVAŞA HAZIRLANIYOR'
Doğan bütçe ile ilgili eleştirilerine şöyle devam etti:
"Bu bütçede toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın istihdam çabası yok. İşsizliğe, derin yoksulluğa bir çözüm yok. Yatırım teşviki yok. Ekolojik talana karşı çözüm yok. Bölgesel eşitsizliğe çare yok. Gelecek vaadi yok. Hukuk yok demokrasi yok, barış yok. Bu kadar tarihsel bir kavşakta bütçede niye yoklar? Tam tersi olması gerekmez miydi?
Güvenlikçi bir anlayış var. Eskide ısrar var. Barışa değil, adeta savaşa hazırlanan bir bütçe tasarısı ile karşı karşıyayız. Silah harcamaları artırılmış, savunmaya ayrılan pay artırılmıştır. Savunmaya ayrılan her kaynak ekmeğimizi küçültüyor. Kaynakları savaşa ayıran, yurttaşlara değil; sermaye yandaşlarını güçlendiren bir durum var." (MA)