DEM Parti'nin kazandığı Halfeti Belediyesi kâr etmeye başladı: 'Kamu yararı olmayan hiçbir harcama yapmadık'

DEM Parti'nin kazandığı Halfeti Belediyesi kâr etmeye başladı: 'Kamu yararı olmayan hiçbir harcama yapmadık'
DEM Parti yönetimi, borç batağında teslim aldığı Halfeti Belediyesi'nde üç ayda 856 bin TL kâr elde etti. Eşbaşkan Mehmet Karayılan, "Kamu yararı olmayan hiçbir harcama yapmadık, tespit ettiğimiz usulsüzlükleri yargıya taşıdık" dedi.

Ali GÜZEL


URFA - Urfa'da DEM Parti'ye geçen Halfeti Belediyesi'nin de üç aylık gelir ve giderleri açıklandı. Tabloya göre, önceki yönetimin son üç ayında 118 milyon 244 bin TL zarar ettirdiği ve toplamda 460 milyon 601 bin TL borçlu bıraktığı belediye, DEM Parti'nin ilk üç ayında 856 bin TL kâr elde etti.

Açıklanan mali tabloya göre, DEM Parti yönetimindeki belediyenin, seçimden sonraki ilk üç ayda (nisan, mayıs, haziran) 27 milyon 964 bin TL geliri, 27 milyon 107 bin TL ise gideri oldu. Seçimden sonraki ilk üç ayda en çok 'personel giderleri' ve 'ticari kredi taksiti' harcamaların en yüksek olduğu kalemler olarak öne çıktı.

ÖNCEKİ DÖNEMİM ÜÇ AYLIK HARCAMASI DA PAYLAŞILDI

Bu arada önceki belediye yönetiminin seçimden önceki son üç ayda yaptığı harcamalara ilişkin mali tablo da paylaşıldı. Buna göre, 1 Ocak - 31 Mart 2024 tarihleri arasında 273 milyon 416 bin TL gelir elde eden belediyenin bu süredeki giderleri de 391 milyon 661 bin TL oldu. Açıklanan tabloya göre, ocak, şubat ve mart aylarında Halfeti Belediyesi 118 milyon 244 bin TL eksiye girerek zarar etti.

'ÖNCEKİ DÖNEMDE KAMU YARARINA SOMUT BİR PROJE YOK'

Artı Gerçek'e konuşan Halfeti Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, 2024'ün ilk üç ayında kamu yararına bir harcama göremediklerini söyledi. Karayılan, şunları söyledi:

"Önceki yönetimin son üç ayında yani ocak, şubat ve mart ayında belediye kasası 118 milyondan fazla eksiye geçiyor. Fakat belediyenin eksiye geçtiği bu üç aylık süreçte kamu yararına gözle görülür herhangi somut bir proje yok. Daha çok o süreçte seçime yönelik harcamalar var. Bizim henüz tespit edemediğimiz ciddi anlamda bazı durumlar da var. Kamu yararından ziyade tamamıyla seçim yatırımı diyebiliriz.

'ŞİŞİRİLMİŞ FATURALAR VAR'

Aynı zamanda karşılığı olmayan fakat ciddi anlamda şişirilmiş faturalar var. Yani bir usulsüzlük söz konusu. Yine önceki yönetimin ilk üç ayındaki akaryakıt giderleriyle bizim ilk üç aylık akaryakıt giderlerimiz arasında ciddi anlamda bir fark görüyoruz. Yılın ilk üç ayında 4 milyondan fazla bir akaryakıt gideri söz konusu iken bizim ilk üç aylık dönemimizde akaryakıt gideri neredeyse dörtte birine inmiş."

whatsapp-image-2024-07-06-at-09-29-39.jpeg
Halfeti Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan

'GİDERLERİ DÜŞÜRDÜK'

Belediyede işe gelmeden maaş alanların ve seçimden önce işe alınan personeller olduğunu tespit ettiklerini belirten Karayılan, şöyle devam etti:

"Bu personel sayısını azalttık ve dolayısıyla personel giderlerini daha aza indirmiş olduk. Yine gereksiz bir araç fazlalığı vardı, araç sayısını da azalttık. Giderleri düşürdük ve temel giderler haricinde bütün harcamaları azaltmış olduk. Ocak, şubat mart aylarına baktığımızda sadece bir restorana 750 bin liralık fatura kesilmiş. Yine bir dürümcü dükkanından 300 bin lira harcama gözüküyor. AKP ilçe başkanının marketinden 800 bin liralık alışveriş yapılmış. Yine belediyenin temel kamu hizmetlerinden ziyade kaymakamlık, emniyet ve müftülük gibi kurumlara da harcamalar yapılmış. Biz tüm bunları kestik ve kamu yararı olmayan hiçbir harcama içerisine girmedik.

'TESPİT ETTİĞİMİZ USULSÜZLÜKLERİ YARGIYA TAŞIDIK'

Önceki dönem belediye başkanı Şeref Albayrak'ın 2016 yılında belediyeye kayyım olarak atandığını ve kendilerine 460 milyon lira borç bıraktığını hatırlatan Karayılan, son olarak şunları söyledi:

"Daha önce yapılan ilaçlama ihalesiyle ilgili tespit ettiğimiz üç usulsüzlüğü yargıya intikal ettirerek suç duyurusunda bulunduk. İlaçlamayla ilgili tespit ettiğimiz başka dosyalar da var ve onların da yargıya intikal ettireceğiz.

Her ne kadar 2019'da aday olarak seçimi kazansa da kayyım zihniyetiyle yönetmeye devam etmiş kendisi. 460 milyon lira bir borç bıraktı ve yapılanlara bakınca kayyım zihniyetinin bir sonucu olarak bu kadar bütçe eksiye girmiş. Yapılan usulsüzlüklerin hesabını soracağız. Harcamalarımızı her üç ayda bir şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklayacağız ve bu konuda halkı bilgilendireceğiz. Asla ve asla açıklamasını yapamayacağımız hiçbir harca içerisine girmeyeceğiz. Biz, belediye eş başkanları olarak kendi araçlarımızla belediyeye gidip geliyoruz."

Öne Çıkanlar