Demokrasi İttifakı çalışmalarında yeni bir aşamaya gelindi
Tutum belgesi, 6’lı masa dışındaki yapılarla yapılacak istişarelerin ardından Ağustos sonunda açıklanacak. HDP de cumhurbaşkanlığı için açıkladığı ilkeler çerçevesinde görüşmeler yürütüyor.
Seda TAŞKIN
+GERÇEK- Türkiye kritik seçime doğru giderken, siyasi partilerin programları ve ittifakların içeriği de netleşiyor.
İlk kez Ocak ayında bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri (HE) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun oluşturduğu 7’li demokrasi ittifakının, temel başlıklarda izleyeceği yolun belirlendiği tutum belgesi çalışmalarında sona gelindi.
+Gerçek'e konuşan HDP'nin STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Sultan Özcan, Ağustos ayının son haftasında deklarasyon metnini açıklanacağını ve açıklamaya çok sayıda kanat önderi, sanatçı ve yazarlarında davet edileceğini söyledi. Ancak deklerasyon açıklanmadan önce 6'lı masa dışında kalan siyasi yapılarla bir araya gelinerek görüşleri alınacak. Metnin son şekli bu görüşmelerin ardından ortaya çıkacak.
YENİ BİR BAŞLANGIÇ
Özcan, hazırlanan tutum belgesini, "Asgari demokratik tahammüllerde Türkiye’nin yakın geleceğinin nasıl şekillendireceğimizin ve nasıl bir yol izleyeceğimizin temel başlıkları" olarak nitelendirdi. "Kitlesel ortak açıklama ile kamuoyuna bir çerçeve metin ve ortak mücadele başlıkları açıklanacak. Bu yeni bir başlangıca işaret ediyor" dedi.
DEKLERASYON METİNİN ANA BAŞLIKLARI
Edindiğimiz bilgiye göre metnin ana başlıklar arasında; güçlü parlamento ve güçlendirilmiş yerel yönetimler, kuvvetler ayrılığı, denge denetleme mekanizmaları, güçlendirilmiş yerel demokrasi, Kürt sorunu, ekonomik krizden çıkış, kadın mücadelesi ve göç sorunlarına ilişkin birçok konu yer alacak.
7'Lİ İTTİFAK DIŞINDA DA İŞBİRLİKLERİ SÜRÜYOR
Özcan HDP’nin 3 Temmuz tarihinde gerçekleştirdikleri büyük kongresinde "çözüm biziz" dediklerini hatırlatarak, partisinin 7'li ittifak bileşenleri dışında kalan demokratik yapılarla da işbirliğinin sürdüğüne dikkat çekti ve şunları söyledi:
"7’li mücadele ortaklığı ile yan yana geldiğimiz HDP’nin demokrasi perspektifinin önemli bir zemini ama hepsi değil. Çünkü biz aynı zamanda Kürdi partilerle de yaptığımız ittifakları sürdürüyor ve genişletiyoruz. Orada da toplumsal kesimlerle, emek meslek örgütleriyle hak örgütleriyle çalışmalarımız devam ediyor. Emek hareketi, ekoloji hareketi, kadın hareketi, göç hareketleri hepsi siyasi partilerle yan yana gelemeyebilirler ancak onlarla da yeni dönemi inşa etmen mücadelesinde görüşüyoruz. 7’li mücadele ortaklığının kendisini genişletmek, diğer devrimci, sol, sosyalist yapılarla genişletme programı da önünde duruyor"
HDP, ADAYLIK KONUSUNDA MÜZAKEREYE AÇIK
7'li demokrasi ittifakı çalışmaları devam ederken, cumhurbaşkanı adaylığı konusu da gündemden düşmüyor. HDP'nin, cumhurbakanılğı seçimlerinde nasıl bik yol izleneceği ve ortak aday konusunda diyalog ve müzakereye de açık olduğunu deklere ettiğini hatırlatan Özcan, Millet İttifakı bileşenleri ile parlamento düzeyinde görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
HDP'nin adaylık kınusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığını belirten Özcan, şunları söyledi:
"Eğer Hdp yi bir meşru muhatap olarak kabul edip, toplumun önünde ortak aday ve ortak ilkeler konusunda diyalog ve müzakere açılırsa HD'nin kapıları buna açık. Aksi taktirde HDP'yi yok sayan, dolaylı bir oy deposu olarak gören yaklaşım karşısında biz de kendi cumhurbaşkanı adayımızı da ya da demokrasi güçleriyle birlekte ortak aday çıkarma alternatiflerini hazırda tutuyoruz."