DEVA’lı Şahin’den grup açıklaması: İlk olarak Saadet Partisi reddetti

DEVA’lı Şahin’den grup açıklaması: İlk olarak Saadet Partisi reddetti
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Meclis’te üç partinin grup kurma fikrini ilk olarak Saadet Partisi'nin reddettiğini söyledi. Şahin ardından Gelecek ile ayrı bir parti kurarak gruba yönelik bir birlikteliğin uygun görülmediğini belirtti.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Seçimlerin ardından Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi arasında bir süredir devam eden "Meclis'te grup kurma" görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmadı. DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, katıldığı bir programda "Ortak grup üç partiye zarar verecekti, hayır dedik" ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, konuyla ilgili Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı. Şahin, üç partinin birleşerek grup kurma fikrinin ilk kez Saadet Partisi tarafından reddedildiğini belirtti.

TBMM çalışmaları için ortak grup oluşturma konusunda üç partinin istişareler yaptığını belirten Şahin, yeni bir parti tüzel kişiliği kurularak milletvekillerinin bir kısmının bu parti çatısı altında grup oluşturacağı, üç siyasi partinin de ayrıca kendi tüzel kişilikleri ile çalışmaya devam edeceği bir model üzerinde durulduğunu söyledi. Bu modele dair partilerin, teşkilatların ve yetkili kurulları ile yapılan görüşmeler sonucunda oluşan ağırlıklı eğilimin öncelikle Saadet Partisi tarafından uygun görülmediğine ilişkin DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’ne iletildiğini belirten Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kararın tebliğinden sonraki süreçte DEVA Partisi olarak yetkili kurullarımız ve milletvekillerimizle yaptığımız istişareler sonucunda Saadet Partisi’nin kararı da göz önüne alınarak, yeni bir parti tüzel kişiliği altında grup kurma fikrine Deva Partisi olarak da olumlu yaklaşılmadığı konusunda Ali Bey tarafından muhataplarına iletilmiştir.”

‘PARTİNİN ÖZGÜN KİMLİĞİNE ZARAR VERECEĞİNİ DÜŞÜNDÜK’

Saadet Partisi tarafından bu önerinin paylaşılmasının ardından yetkili kurullarında değerlendirme yapıldığını belirten Şahin, “Saadet Partisi’nin çekilmesinin ardından sadece Gelecek Partisi ile ayrı bir parti kurarak, sadece gruba yönelik bir birlikteliğin partinin özgün kimliklerine zarar vereceği düşüncesiyle arkadaşlarımız tarafından uygun görülmedi” dedi.

‘EN BÜYÜK ARZUMUZ DEVA GRUBU OLUŞTURMAKTIR’

“Ama bu bizim bundan sonra Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ile başka bir birliktelik noktasında olmayacağımız anlamına gelmez” diyen Şahin, şöyle devam etti:

“Saadet Partili arkadaşlarımız bunu Saadet Partisi çatısı altında Gelecek Partisi’nin kendileriyle birleşmesi veya bizden bir kısım isimlerle Saadet Grubu kurmak gibi bir arzusu olduğunu dillendiriyor ve kamuoyu ile paylaşıyor. Ebetteki bizim de en büyük arzu ve isteğimiz Deva grubu oluşturmaktır. Bunu hangi koşullarda yaparız, istişare kanallarını kiminle geliştiririz, bunu önümüzdeki süreç gösterecek."

SAADET PARTİSİ: GELECEK PARTİSİ İLE GÖRÜŞMELER HIZLANDI

DEVA Partisi’nin açıklamalarının ardından gözler Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’ne çevrildi.

Artı Gerçek’e konuşan Saadet Partili üst düzey bir isim çatı parti formülü konusunda bir uzlaşı sağlanamadığını ancak Gelecek Partisi ile görüşmelere hız verildiğini belirtti. Saadet Partili isim, “Bizim grup kurmayla değil, çatı parti formülü ile soru işaretlerimiz vardı. Bu konuda çatı parti formülünün faydasından çok zararı olabilir üzerinde duruyorduk. Yoksa grup kurma konusunda hepimiz aynı düşünüyoruz. Saadet Partisi olarak grup kurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

GELECEK PARTİSİ: YEDİŞER KİŞİLİK FORMÜL ÜZERİNDE ÇALIŞMIŞTIK

Gelecek Partililer ise Saadet Partisi ile görüşmelerin hızlandığını belirtti. Artı Gerçek’e konuşan Gelecek Partili yetkili ise “Gelinen süreçte Deva Partisi ile anlaşamadığımız için böyle bir açıklama yaptılar. Biz bu görüşmeye Saadet Partisi ile devam ediyor. Genel başkanlar görüşme yapacaklar. Biz başından bu yana üç parti ile ittifak yapalım ve çatı parti kuralım istedik. Hatta 7’şer kişilik formül üzerine çalışmıştık. Geri kalan arkadaşlarımız da kendi partilerini temsilen Meclis’te görev yapsınlar demiştik. Ancak Deva Partililer kendi teşkilatlarında sıkıntı olduğunu ve grup kurma konusuna sıcak bakmadıklarını söylediler. Dolayısıyla Saadet Partisi ile başından beri böyle bir çalışma zaten başından beri vardı. Anlaşabilirsek grup kuracağız, olmazsak da kendi siyasetimizi yapacağız” dedi.

Öne Çıkanlar