Diyarbakır’da 9 Ekim yürüyüşüne polis engeli

Diyarbakır’da 9 Ekim yürüyüşüne polis engeli
Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan sürecin 24’üncü yılında Diyarbakır'da yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi. Aralarında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanlarının olduğu en az 31 kişi gözaltına alındı.

DİYARBAKIR - PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılması ile başlayan sürecin yıl dönümünde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde yürüyüş düzenlenmek istendi.

BÖLGEDE POLİS YOĞUNLUĞU

Yürüyüş öncesi Bağlar Cezaevi etrafı başta olmak üzere Emek Caddesi ve HDP ilçe binasının bulunduğu bölgede yoğun önlem alındı. Bölgeye TOMA, zırhlı araç ve otobüsler konuşlandıran polis, ilçe binasına çıkan tüm yolları kapattı. Bölgede çok sayıda çevik kuvvet ekibi konuşlandırdı.

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

“Özgürlüğe Yürüyoruz" sloganı ile düzenlenmek istenen yürüyüş Diyarbakır E Tipi Cezaevi bölgesine başlayacaktı. Aralarında HDP’li milletvekillerinin de olduğu kitle cezaevi alt caddesinde bir araya geldi. Emek Caddesi’nde esnafı ziyaret eden kitle yürüyüşe geçeceği sırada önü polis tarafından kesildi. Çevik kuvvet ekipleri aralarında milletvekillerinin de olduğu kitleyi çembere aldı.

HDP İL EŞBAŞKANLARI GÖZALTINA ALINDI

Kitlenin etrafını kalkanlarla kapatan polis, alana gözaltı otobüsleri getirdi. Çember içine alınan kitle teker teker gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar kendilerine yönelik uygulamaya tepki göstererek “İşkence var” diyerek bağırdı. Alanda aralarında HDP Diyarbakır il Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan’nın da bulunduğu en az 31 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan isimler şöyle:

Diyarbakır'da HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, HDP PM üyeleri Beybün Aslan ve Raci Bilici, DBP İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, HDP İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyat Ceylan, HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Mervan Yıldız, Emine İnan, Şadiye Hayme, MEBYA-DER Eşbaşkanı Meryem Soylu, Mehmet Zeki Bağcık, Halil Memiş, Mithat Altaç, Mehmet Ali Altınkaynak, Hüsnü Aslan, Mehmet Şirin Gürbüz, Mehmet Asana, Sedat Yiğit, Murat Çoban, Şirin Şehir, Mehmet Oruç, Muharrem Bulat, Meryem Yıldız ve soy isimleri öğrenilemeyen Meryem, Leyla, Hebun, Sümeyye, Beytocan, Abidin ve Vedat.

POLİS, HDP MİLLETVEKİLİ BEŞTAŞ'IN KONUŞMASINDA '9 EKİM' GEÇİNCE AÇIKLAMAYI ENGELLEDİ

Gözaltıların ardından HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş basın açıklaması yapmak istedi. Beştaş, “Burada konuşmak yasak. Açıklama yapmamız yasaklanıyor. Bütün arkadaşlarımız gözaltına alındı. Sadece bir basın açıklaması için. Yapılanları kınıyorum” dedi.

Bu sırada polis, basın mensupları ile Beştaş arasına girerek açıklama yapılmasına engel oldu. Beştaş, “Görüyorsunuz açıklama yapmamız engelleniyor. Türkiye’nin resmi bu” diyerek tepki gösterdi.

Açıklamasını sürdürmek isteyen Beştaş, “Bu gün 9 Ekim’i protesto etmek için buradayız” dedi. Beştaş’ın 9 Ekim demesinin üzerine polis “Hayır” diyerek tekrar araya girdi.

(ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar