Zana Diyarbakır Newroz'unda konuştu: Bir kez daha yolun açılmasına hazır mısınız?

Diyarbakır'da Newroz yüzbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Konuşmalarda, kayyım uygulamaları ve mahpuslara yönelik tecride karşı birlik, mücadelenin yükseltilmesi ve barış çağrıları yapıldı. Leyla Zana: "Bir kez daha yolun açılmasına hazır mısınız?

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Diyarbakır'da 'Rabe dema azadî û serkeftinê ye' (Ayağa kalk, özgürlük ve başarı zamanı) sloganıyla düzenlenen Newroz kutlamaları Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda yapıldı. Diyarbakırlılar yağmurlu ve soğuk havaya rağmen Newroz alanında toplandı.

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis, Newroz Parkı ve çevresinde bulunan tüm caddeleri trafiğe kapattı. Birçok noktaya TOMA, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Polis, kutlama öncesi 7 kişiyi gözaltına aldı.

KEMAL KURKUT ANILDI

2017'deki Newroz kutlamaları öncesi polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut'un anıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DTK Eşbaşkanı ve DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, DEM Parti Grup Başkanvekili ve Muş milletvekili Sezai Temelli, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti MYK üyesi Ebru Günay, Kürt siyasetçi Leyla Zana ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan Kurkut'un vurulduğu yere karanfiller bıraktı.

Siyasetçiler anmanın ardından Newroz alanına geçti.

BAKIRHAN: KEMAL KURKUT'U UNUTMAYACAĞIZ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Kemal Kurkut burada katledildi. Kendisini saygı ve minnetle anıyoruz. Kemal Kurkut'u unutmayacağız. Kemal Kurkut ölümsüzdür" dedi.

bakirhan.jpg

Newroz programı, Tertip Komitesi'nin kitleyi selamlamasıyla başladı.

KIŞANAK'IN MESAJI OKUNDU

Newroz Tertip Komitesi ve Barış Anneleri'nin halkı selamlamasının ardından cezaevindeki eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı ve DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı olan Gültan Kışanak'ın mesajı okundu.

Kışanak, mesajında şöyle dedi: "Amed Newroz’unu direnç ve umutla selamlıyorum. Selam olsun Newroz ateşi etrafında buluşanlara…Selam olsun zulme karşı direnenlere…Selam olsun özgürlük sevdasıyla yanıp tutuşanlara… Selam olsun Newroz meşalesini elden ele dört bir yana taşıyanlara… Newroz, halkları özgürlük ve barış halayında yan yana getiren tarihi bir mirastır. Ey tarih, umutlan! Mirasın emin ellerde. Newroz’un Kürtler açısından daha özel anlamları var fakat Newroz bütün Ortadoğu halklarının, Kafkas halklarının ortak bayramıdır, bu anlamda da son derece önemlidir. Demek ki, bayramlarımızı ortaklaştırabiliyorsak; acılarımızı da ortaklaştırabilir, çözümlerimizi de ortaklaştırabiliriz. Newroz baharın müjdecisidir. Newroz ateşi bütün soğukluğu, karakışı geride bırakan, herkesin yüreğine sımsıcak yeni umutlar müjdeleyen bir bayramdır. Bütün halklar için böyledir. Newroz baharın, değişimin müjdecisidir. Newroz gelince karakışı geride bırakır, Newroz’un sıcaklığına ve rengarenk baharına kapılarımızı açarız. O nedenle, Newroz mazlumların, ezilenlerin baharı; zalimlerin, despotların ise karakışıdır. Çünkü yaşamın özünde özgürlük vardır, baskı, zulüm esaret egemenlerin icadıdır. Yaşam her zaman özüne kavuşmak için direnir ve kazanır. Bu kez de öyle olacak, yaşam kazanacak, özgürlük kazanacak, Newroz kazanacak. Newroz DEM’i, şimdi yaşamı ve özgürlüğü kazanmanın DEM’i! Em li vir bûn, em li vir in û em ê her dem li vir bin. (Buradaydık, buradayız ve burada olacağız.)

ÖZTÜRK: 'KÜRT MESELESİ ÇÖZÜLMELİDİR'

DTK Eşbaşkanı ve DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk ise "Tüm Kürt halkının Newroz'u kutlu olsun. Özgür Kürdistan için birlik diyoruz. Demokratik bir Ortadoğu için Kürt meselesi çözülmelidir ve Abdullah Öcalan özgür olmalıdır diyoruz" diye konuştu.

SARICA: NEWROZ DİRENİŞTİR, ÖZGÜRLÜĞÜN MÜJDECİSİDİR

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride ve cezaevlerindeki açlık grevlerine değinen TJA aktivisti Aynur Sarıca, "Newroz direniştir. Newroz özgürlüğün müjdesidir. Bu Newroz Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne vesile olacak. Bu tecridin kırılması için cezaevlerinde büyük bir direniş var. Bu direnişi selamlıyoruz. Bu direniş için anneler Adalet Nöbeti'ndeler. Onların mücadelesini de selamlıyoruz.

sarica.jpg

Bugün bu alanda özgürlüğün öncülüğünü mücadele eden kadınlar yapıyor. 'Jin, jiyan, azadî' (Kadın, yaşam, özgürlük) şiarıyla özgür bir topluma doğru yürüyoruz. Kadın özgürlük mücadelesini sonuna kadar devam edeceğiz. Bizi bu özgürlük mücadelesinden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Ancak biz korkmuyoruz" diye konuştu.

Ardından Xezel Mıstefa sahne aldı.

DOĞAN HATUN: 'BİZLER ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ'

Xezel Mıstefa'dan sonra konuşma yapan DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Doğan Hatun, belediyelere atanan kayyımları hatırlatarak, 31 Mart'ta bir kez daha sandıklara sahip çıkarak, yüksek oy yüzdesiyle kazanacaklarını söyledi.

doganhatun.jpg

Doğan Hatun, "Bugün açlık grevlerinde olanlar ve bu halkın önderleri varken kimse Kürt halkının sesini kesemez. Yıllardır irademize el koymuşlar. Bizler sandıklara sahip çıkıp bunlara çok sert cevap vereceğiz. Bizler de size inanıyoruz. Kendimize inanıyoruz" dedi.

SERRA BUCAK: 'NEWROZ KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ VE BARIŞA VESİLE OLSUN'

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Serra Bucak ise "Sekiz yıldır kayyım egemenliğinde yaşıyoruz. 31 Mart'ta kesinlikle başaracağız ve belediyelerimizi alacağız. Umarım Newroz, Kürt ulusal birliği ve barış için vesile olur ve çözüm kalıcı olur. 31 Mart'ı unutmayalım" diye konuştu.

serra.jpg

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için açlık grevini sürdüren tutukluların mesajını okudu. Mesajda, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması çağrısı yapıldı.

UÇAR: NEWROZ DİRENİŞ VE ÖZGÜRLÜK DEMEK

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, konuşmasını Kirmançki yaptı.

ucar.jpg

Uçar, Newroz'un vicdan, direniş ve özgürlük olduğunu dile getirdi.

zana.jpg

ZANA: 'BİZ BEDENLRİMİZLE NEWROZ'U AYDINLATIYORUZ'

Sekiz yıldır siyasetten uzak olan Leyla Zana, Newroz kutlamalarında Diyarbakırlılara seslendi. Zana, şunları söyledi:

"Newroz , Newroz'u kutlayan herkesin olsun. Biz bencil ve paylaşmayan bir halk değiliz. Ama Newroz'u Newroz yapan Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rewşen'in bedenidir. Biz bedenlerimizle Newroz'u aydınlatıyoruz ve halklara mal ediyoruz. Hep birlikte kim kutlamak istiyorsa onlara kutlu olsun.

İsterse dünyanın öbür ucunda olsun, isterse şimdi aramızda olsun. Hepsine kutlu ve mutlu olsun. Biliyorsunuz Jîna Amini'nin bir sloganı bütün dünyada insanlara ve kadınlara mal oldu: Jin, jiyan, azadî."

'BUNDAN SONRA İRADEMİZİ SADECE KENDİMİZ İÇİN KULLANACAĞIZ'

31 Mart yerel seçimlerine değinen Zana, "Biz sadece belediye başkanlarını seçmeyeceğiz. İktidardaki partiler bizim aklımızla dalga geçiyor. Diyorlar ki '100 yıldır Kürtleri yönettik. Kürtler bizden razı ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.' Bir yandan AKP, bir yandan CHP, bir yandan da MHP...Artık 'hayır' diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız" dedi.

1993'teki barış ve çözüm çabaları değinen Zana, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" diye sordu. Newroz'a katılanlar hep birlikte 'evet' yanıtını verdi. Zana, "Barış berekettir. Barış sevmektir. Bir kez daha yüksek sesle diyoruz; Newroz'un kutlu olsun Başkan Apo. Bütün tutsak arkadaşların Newroz’u kutlu olsun" diye konuştu.

MATHLOUTHI SAHNE ALDI

Zana'nın konuşmasının ardından Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi, sahne aldı.

Bir milyonu aşkın insanla birlikte şarkı söyleyen Emel Mathlouthi, sahnede Filistin halkı için de bir parça seslendirdi.

whatsapp-gorsel-2024-03-21-saat-15-06-17-1293954f.jpg
Emel Mathlouthi

Mathlouthi, İstanbul'da düzenlenen Newroz'da, belirlenen sürenin dolması gerekçesiyle programda olmasına rağmen sahne alamamıştı.

Mathlouthi'nin ardından sanatçı Arhat'ın sahne aldı.

Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları Arhat'ın verdiği konserin ardından sona erdi.

whatsapp-gorsel-2024-03-21-saat-17-14-42-268042d6.jpg

Öne Çıkanlar