Diyarbakır'da ön seçim: 'Bugün halk kazanacak'

Diyarbakır'da 20 bin delege bugün sandık başına giderek büyükşehir ve 17 İlçe başkanını belirleyecek. Oy verme işlemi tamamlandı. Kayapınar'da teknik aksaklık ve izdiham nedeniyle ön seçim ertelendi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Yerel seçimlerde birçok ilde adaylarını ön seçimle belirleme kararı alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti), Van, Hakkari, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Muş, Siirt, Bingöl, Elazığ ve Batman kentlerinin ardından Diyarbakır'da da sandık kurdu.

DEM Parti, Diyarbakır'da büyükşehir belediyesi ve merkez ilçeler Kayapınar, Yenişehir ve Sur olmak üzere toplam 17 ilçede 200 sandık kurarak belediye eşbaşkan adaylarını ve meclis üyelerini belirlemek için parti ilçe binalarında ve düğün salonlarında ön seçim yaptı.

BÜLBÜL: HALK GELİYOR

Seçim başlamadan önce konuşma yapan divan üyeleri ile HDP 27. Dönem Antalya milletvekili Kemal Bülbül konuştu. Bülbül, "Size söz olsun, Diyarbakır'a ve Kürdistan'a söz olsun sizi özgürleştireceğiz. Tarihe tanıklık ediyorsunuz. Bugün halk kazanacak, bugün davamız kazanacak. Kayyımları göndereceğiz. Biz geliyoruz. Halk geliyor" dedi. Daha sonra Kayapınar Belediyesi eş başkan aday adayları kendini tanıttı ve seçim startı verildi.

20 BİN DELEGE OY KULLANACAK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri eş başkan aday adaylarının seçimi için belirlenen merkezlerde sabah 08.00'de toplam 20 bin delege oy kullanmak için sandıklara akın etti.

Oy kullanma işlemi saat 17.00'da tamamlanarak oy sayımına başlandı. Büyükşehir ve ilçe belediye eş başkanlıkları ile meclis üyelikleri için 50+1 sağlanırsa adaylar belirlenmiş olacak. Sağlanamazsa yarın ikinci tur seçim yapılacak.

17 İLÇEDE 239 ADAY ADAYI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşlanlığı için başvuru yapan 4’ü kadın 11’i erkek toplam 15 aday adayı olmak üzere Diyarbakır'ın 17 ilçesine belediye eş başkan aday adaylığı için 63'ü kadın 239 aday adayı, belediye meclis üyelikleri için ise 620 kişi halk oylamasıyla seçilecek.

KAYAPINAR ÖN SEÇİMİ İPTAL EDİLDİ

DEM Parti’nin Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde yaptığı ön seçim iptal edildi. İptal gerekçesi olarak da “teknik aksaklıklar” ve izdiham gösterildi. Tekrarlanacak olan ön seçim ileri bir tarihe ertelendi. Ön seçim için daha sonra yer ve zaman açıklanacak.

KADINLARA, ENGELLİLERE VE YAŞLILARA ÖNCELİK TANINDI

DEM Parti'nin Diyarbakır'da düzenlediği ön seçimde saat 11.30'da başlayan oy kullanma işleminin saat 16.00'da tamamlanması bekleniyor. Yoğun katılımın olduğu ön seçimde oy kullanma işlemlerinde kadınlara, yaşlılara ve engellilere öncelik tanındı.

'OYUMUZU VERDİK KAYYIMLARI GÖNDERECEĞİZ'

Artı Gerçek’e konuşan DEM Parti Diyarbakır delegelerinden Fatma Timur, “oyumuzu verdik. Hayırlı olsun. Kayyımları gönderebilmek için oyumu verdim. Devlet 4-5 yıldır kayyımlar ile bizi baskı altına alıyor. Allahın izniyle kayyımları bu seçimde göndereceğiz. Partimizle belediyelerimizi alıp başaracağız” ifadelerinde bulundu.

'İRADEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Seçimin coşkulu olduğu ifade eden bir diğer delege Abdullah Çekme ise, “moralimiz ve coşkumuzu yüksek. Oyumuzu verdik. Onlar binlerce kez kayyım atasa bile irademizden vazgeçmeyeceğiz. Kayyımlarla bizi yenemezler. Yüzyıllardır yenemediler. Hiçbir zaman da bizimle baş edemediler. Bizim de her zaman partimize sahip çıkma sorumluluğumuz var. Bu yerel seçimde de en az yüzde seksen ile belediyemizi alacağız” dedi.

'YEREL SEÇİMLERDE KAYYIM İSTEMİYORUZ'

Diyarbakır’ın bir diğer merkez ilçesi Bağlar’da oy kullanan delegelerden Halime Aktaş ise, “Bu seçim halkın öncellikle encümen adaylarını ve belediye başkan adaylarını kendi seçmesi açısından daha önemlidir. İnsanların direkt iradesiyle yapılan bir seçim olması bizler için daha iyi. Önümüzdeki yerel seçimlerde de halkımızın kendi iradesini hiçbir şekilde başka partiye vermeyerek özgür iradeleriyle kayyımların atılmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

'BELEDİYELERİMİZİ ALACAĞIZ'

Seçimin önemine değinen gençlerden Hebun Karakoyun da şu şekilde konuştu: “Bugün bizler oyumuzu vermek ve partimize sahip çıkmak için buradayız. İrademiz için buradayız. Kayyımlara karşı olduğumuz için oy verdik. Milyonlarca Kürdün iradesi buradadır. Bunun için biliyoruz ki başaracağız. Her Kürdistan kentinde belediyelerimizi alacağız.”

İlçelerdeki delege sayısı şu şekilde:

Bağlar: 3 bin 592

Bismil: Bin 557

Çermik: 287

Çınar: Bin 37

Çüngüş: 37

Dicle: 432

Eğil: 191

Ergani: Bin 407

Hani: 295

Hazro: 238

Kayapınar: 4 bin 13

Kocaköy: 267

Kulp: 465

Lice: 486

Silvan: Bin 316

Sur: Bin 78

Yenişehir: Bin 746

Öne Çıkanlar