Ensar Vakfı davasında adı geçen Asım Sultanoğlu'ndan AKP'ye ziyaret

Ensar Vakfı davasında adı geçen Asım Sultanoğlu'ndan AKP'ye ziyaret
Ensar Vakfı davası sanığı Asım Süleymanoğlu'nun, Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atanmasının ardından AKP İl Başkanlığı’nı ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Artı Gerçek - Karaman'da 2016 yılında 45 erkek çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili açılan Ensar Vakfı Davası’nda hakkında soruşturma açılan 3 yöneticiden biri olan Asım Sultanoğlu'nun Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanmasının ardından tepki çeken bir gelişme daha yaşandı.

Sultanoğlu, AKP Şanlıurfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyaret, AKP Şanlıurfa İl Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından paylaşıldı. Çok sayıda kişi, tepkilerin hedefindeki müdürün AKP İl Başkanlığı'na yaptığı ziyareti eleştirdi.

'MÜDÜR İSTİFA' EYLEMİ

Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine göre, Sultanoğlu'na yönelik olarak protesto eylemi başlatan CHP eski Urfa Kadın Kolları Başkanı Emine Gizem Çetiner'in eylemine İYİ Parti önceki dönem Gençlik Kolları Başkanı Ali Bucak da destek verdi.

Eyleminin ilk gününde oyuncaklarla atamayı protesto eden Çetiner, daha sonra çocuklar tarafından yapılan resimleri Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bahçesinin tel örgülerine astı.

Polisin talebi üzerine bu resimleri söken Çetiner, bu kez de istismara uğrayan 45 çocuğu temsilen çocuk ayakkabılarıyla 'müdür istifa' eylemini devam ettirdi.

NE OLMUŞTU?

Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu'nun çocukları istismar eden ve 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Muharrem Büyüktürk ile yurtta birlikte fotoğraf çekildiği ortaya çıkmıştı. Sultanoğlu, 9 Mayıs 2014'te "KAİMDER yurdumuzdaki öğrencilerle sohbete geldik. Maşallah çocuklar pırlanta" yazarak fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Karaman Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu'nun, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Ensar ve KAİMDER'e ait yurtlara dair" müzekkere cevabında, "İlimizde KAİMDER ya da Ensar Vakfı'na bağlı ev ya da yurt bulunmamaktadır" yanıtını verdiği ve savcılığa yalan beyanda bulunduğu ortaya çıkmıştı. 2019 yılında olaydan 4,5 yıl sonra Sultanoğlu ve iki idareciye soruşturma izni verildi. Ancak aradan geçen zamanda henüz soruşturma ile ilgili bir ilerleme sağlanamadı.

TERFİ ETTİRİLDİ

Karaman'da Ensar Vakfı skandalı sonrasında Sultanoğlu, Maraş Milli Eğitim Müdürü olarak atandı fakat halkın "Ensar ile ilişki olan birinin buraya gelmesini istemiyoruz" tepkilerinin ardından atama kararı iptal edildi. Sultanoğlu, bu olayın ardından önce Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. 2021 yılında Antalya’ya atanması tepkiler ile engellenen Sultanoğlu, sonra da Milli Eğitim Bakanlığı’nda müşavirliğe terfi ettirildi.

YEŞİL SOL PARTİ MİLLETVEKİLLERİNDEN SORU ÖNERGESİ

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Milletvekili, Kar Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplandınmasını istedikleri bir soru önergezi vererek Sultanoğlu’nun atamasını sordu.

2016 yılında, Karaman’da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunlar Derneği’ne (KAİMDER) bağlı yurtlarda 45 çocuk, cinsel istismara maruz bırakıldığı, konunun basına yansımasıyla birlikte bu skandal olaya dair ciddi tepkiler ortaya çıktığı hatırlatılan önergede; “Çocuklara yönelik bu saldırılara dair görülen davada, istismarda bulunan fail Muharrem Büyüktürk hakkında 508 yıl ceza verilmiş ancak olayın arkasındaki diğer faillere yönelik etkili bir soruşturma yürütülmemiştir. Bu isimlerden biri de dönemin Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’dur. Cinsel istismar faili Muharrem Büyüktürk ile fotoğrafları da basına yansıyan Sultanoğlu, yürütülen soruşturma kapsamında Karaman Cumhuriyet Başsavcılığının “Ensar Vakfı ve KAİMDER’e ait yurtlara dair” müzekkere cevabında, “İlimizde KAİMDER ya da Ensar Vakfı’na bağlı ev ya da yurt bulunmamaktadır” cevabını vermiş, olaya dair yalan beyanlarda bulunmuştur.

2019 yılında basına yansıyan bilgilerde dönemin İl Milli Eğitim Müdürü olan Asım Sultanoğlu ve iki idareciye soruşturma izni verildiğine dair haberler yayınlanmıştır. Çocuklara yönelik cinsel istismar davasında adı geçen Sultanoğlu’nun Bursa ve Kahramanmaraş illerine İl milli Eğitim Müdürü olmasına dair haberler de basına düşmüş, fakat gelen tepkiler üzerine bu atamalar iptal edilmiştir. İstismar suçlusu vakıfları savunan ve görevde ağır ihmali bulunan Asım Sultanoğlu’nun bugünlerde üçüncü kez ataması gündem olmaktadır. Bu kez de Şanlıurfa’ya atandığına/atanacağına dair haberler gündeme gelmiş, başta Şanlıurfalılar olmak üzere şehirde bulunan Sivil Toplum Örgütleri, sendikalar duruma tepki göstermiş, göstermeye devam etmektedir” denildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar