Evrensel'e silahlı saldırı davası: Sanık zorla getirilecek
Evrensel gazetesi İzmir Bürosu'na yönelik silahlı saldırıya ilişkin davanın 4. duruşmasında mahkeme, duruşmalara katılmayan sanık İsa Can Biler'in bir sonraki celse zorla getirilmesine karar verdi
Artı Gerçek- Evrensel gazetesinin İzmir Bürosu'na 13 Ağustos 2025'te düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin davanın 4. duruşması, İzmir 42. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
PTS KAYITLARINA İLİŞKİN EMNİYETİN YAZISI GELDİ
Dosyaya, önceki celsede talep edilen Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarına ilişkin emniyet cevabı ulaştı. Emniyet yalnızca iki adet ikişer saniyelik görüntü sunarken, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini mahkemeye bildirdi.
EVRENSEL'İN AVUKATLARI GÖRÜNTÜLERİN YENİDEN İSTENMESİNİ TALEP ETTİ
Evrensel gazetesi avukatı Barış İpek, HTS kayıtlarında sanık İbrahim Halil Yapıcı'nın İsa Can Biler'i bıraktığı bölgeye yaklaşık bir saat sonra yeniden gittiğinin görüldüğünü belirterek bunun nedenini sordu. Yapıcı ise polis ekipleriyle birlikte yer gösterme işlemi için bölgeye döndüğünü savundu. Evrensel gazetesi avukatı Serhat Özkan ise emniyetin kamera kayıtlarının temin edilemediğine ilişkin cevabını yetersiz bulduklarını belirterek görüntülerin yeniden istenmesini talep etti. Özkan ayrıca, saldırının HABAŞ şirketiyle ilgili haberlerin ardından gerçekleştiğine dikkat çekerek, soruşturmada adı geçen ve sanıklarla irtibatı bulunduğu belirtilen kişilerin dinlenmesini istedi.
Sanık İbrahim Halil Yapıcı ise söz konusu kişileri mahalleden tanıdığını öne sürerek, horoz besledikleri için yemek artıkları vermek amacıyla görüştüğünü iddia etti. Evrensel gazetesi avukatları ayrıca sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin sürdürülmesini ve İsa Can Biler'in güncel adli sicil kaydının dosyaya eklenmesini talep etti.
DURUŞMA 14 EYLÜL'E ERTELENDİ
Mahkeme, duruşmalara katılmayan sanık İsa Can Biler'in bir sonraki celse zorla getirilmesine karar verdi. Sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmeden mahkeme, İbrahim Halil Yapıcı'nın duruşmalardan vareste tutulması talebi kabul etti.
Mahkeme ayrıca, saldırıya ilişkin soruşturmada verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararının kesinleşip kesinleşmediğinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan sorulmasını istedi.
Dava, 14 Eylül 2026 saat 13.30'a ertelendi.
'OLAYIN ARKASINDAKİ KİŞİLER VE BAĞLANTILAR ORTAYA ÇIKARILMALI'
Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Evrensel gazetesi avukatı Barış İpek, saldırının yalnızca iki sanık üzerinden değerlendirilmesini istemediklerini belirterek, olayın arkasındaki kişi ve bağlantıların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.
Gazetenin İzmir muhabiri Emirhan Durmaz ise saldırının münferit bir olay olarak gösterilmeye çalışıldığını savunarak taleplerinin karşılanmadığını ve sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ile Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu da yaptıkları açıklamalarda saldırının basın özgürlüğüne yönelik bir gözdağı olduğunu belirterek davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel gazetesi muhabiri Doğa Baskan tutuklandıPolitika
Gazeteci Ali Çağatay hakkında gözaltı kararı verildiPolitika
NATO Zirvesi gözaltıları: Yıldız Tar ve Emel Memiş dahil 64 tutuklamaPolitika
BİK’in ilan kesme yetkisi yeniden yasalaştı: İnternet haber siteleri de kapsamdaGüncel
NATO’dan Zirvesi: Çok sayıda medya kuruluşunun başvurusu reddedildiGüncel