Gezi Davası'nda cezaların onanması tepki çekti: Bir kin-nefret ve halka düşmanlık davası

Gezi Davası'nda cezaların onanması tepki çekti: Bir kin-nefret ve halka düşmanlık davası
Gezi davasında, Osman Kavala ile Can Atalay'ın da arasında olduğu 5 sanığın cezalarının onanması büyük tepki çekti. Birçok hak savunucusu yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti. Tiyatrocu yazar Orhan Aydın: Bu dava bir kin-nefret ve halka düşmanlık davasıdır.

Artı Gerçek - Yargıtay Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Türkiye İşçi Partisinden milletvekili seçilen Av. Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı. Yargıtay'ın verdiği karara birçok siyasetçi, yazar, aktivist, hak savunucusu isimden tepkiler gelmeye başladı.

'ADALET ARAYIŞIMIZI SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tepki çeken kararın ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Yol arkadaşım sevgili Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu Gezi Davası sanıklarına verilen cezanın onandığını üzülerek öğrendim. Demokratik hukuk devleti mücadelemizi ve adalet arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Devletin dini adalettir" dedi.

'HUKUKUN YANINDAYIZ, GEZİ ONURUMUZDUR'

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepkisini dile getirdi. Özel, "Mücella Yapıcı ve Hakan Altınay'ın tahliyelerine sevinsek de bir kez daha haykırıyoruz ki#GeziOnurumuzdur!#GeziYargılanamaz!" ifadelerini kullandı.

'KİN NEFRET VE HALKA DÜŞMANLIK DAVASI'

Tiyatrocu ve yazar Orhan Aydın, Yagıtay Gezi Davası diye bilinen dosya için tüm tutuklulara 18 yıllık cezayı onaylamış! Bu dava bir kin-nefret ve halka düşmanlık davasıdır" diyerek tepkisini dile getirdi:

'YARGI YİNE SOPASINI GÖSTERDİ'

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, sosyal medya paylaşımında, "Bu cezalarla hak savunucularının, muhaliflerin cesaretini kırmak, korkutmak, sindirmek adına yargı yine sopasını gösterdi" ifadelerini kullandı:

'HUKUKUN ORTADAN KALKTIĞININ İSPATI'

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Ruhat Sena Akşener, Yargıtay'ın kararına "adeta hukukun ortadan kalktığının ispatı" sözleriyle tepki gösterdi:

"Gezi Davası'nda asılsız, saçma iddialarla tutuklanmış düşünce mahkûmlarından Atalay, Kahraman, Mater ve Özerden'e verilen 18 er yıl hapis cezasının onanması TR’de yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün hasarlılığı dahi değil, adeta ortadan kalktığının ispatı. Çok yazık. Çok"

'KİŞİSEL BİR KİN DAVASI'

Gazeteci Can Dündar, karar için "Kişisel bir kin davası" ifadelerini kullandı:

'SUÇLULAR İSTEDİĞİ İÇİN CEZALANDIRILDILAR'

Gazeteci Timur Soykan, "Suçlular; gözü doymayan rant çeteleridir, siyasi ortaklarıdır. Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Osman Kavala suçlular istediği için cezalandırıldı" dedi:

'BAĞIMSIZ YARGI BİR GÜN HERKESE LAZIM OLUR'

Avukat Ali Gül ise şu açıklamayı yaptı:

"Gezi davası ve bu dava neticesinde verilen işbu karar, Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecek, hukuksuz, mesnetsiz, siyasi bir karardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına dayanarak değil, siyasi iktidarın isteklerine dayanarak verilmiştir.

Bu hukuksuz karar, vatandaşların oylarıyla seçilen bir milletvekilini de cezaevinde tutmayı amaçlamaktadır ve yurttaşların seçme hürriyetini de ortadan kaldırmaktadır. Adil ve bağımsız bir yargı, bu ülkede insan gibi yaşamamızın teminatıdır, herkese bir gün lazım olur. Çok yazık."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar